O artistă celebră a făcut public, în timpul promovării celui mai recent album, faptul că s-a confruntat cu probleme de sănătate mentală în urmă cu cinci ani.
Vedeta internațională care a mărturisit că a suferit de psihoză. Cum i-a afectat sănătatea mentală viața de zi cu zi
Lady Gaga, căci despre ea este vorba, a adus în discuție acest subiect, în timp ce își promova albumul „Mayhem”.
La 38 de ani, Lady Gaga are o avere de 80 de milioane de dolari. Aceasta este o cântăreață de succes, iar de câțiva ani a debutat și ca actor.
Lady Gaga este un personaj cu adevărat. Artista a mărturisit că fațetele imaginii sale publice au făcut-o să se simtă deconectată de la realitate, conform unei surse.
„Nu eram profund conectată la realitate în acea perioadă”, spune ea. „A trebuit să găsesc o modalitate de a integra complet energia lui Lady Gaga în viața mea de zi cu zi, într-un mod împuternicit.”
Lady Gaga stârnește reacții cu fiecare apariție. De cele mai multe ori impactul vizual este puternic, iar asta nu a avut un efect doar asupra publicului, ci și asupra psihicului artistei.
De-a lungul timpului, ea a învățat să îmbine energiile puternice și intense ale personajului Lady Gaga, cu latura sa personală, din afara scenei.
Acest lucru s-a întâmplat după eforturi depuse cu ajutorul specialiștilor, dar și al logodnicului său, Michael Polansky.
Lady Gaga vorbește în cadrul interviului și despre presiunea care se pune pe artiști, despre deconectarea de la ceea ce ești cu adevărat și dorința ca publicul să te aplaude. Artista are o viziune mult mai clară asupra a ceea ce este și ceea ce dorește să construiască prin muzică.
„Am construit un limbaj aparte cu care să comunic cu fanii”, spune ea. „Când am lansat Abracadabra, părea că avem un cod secret pentru a ne înțelege.”
Ce este psihoza și cum se manifestă
Potrivit specialiștilor, psihoza este o patologie severă. Aceasta afectează capacitatea unei persoane de a testa realitatea - adică de a face diferența între realitatea psihică și cea materială - și de a rămâne ancorat în ea.
Psihoza este, de fapt, un simptom și poate fi declanșată de o varietate de factori. Persoanele care se confruntă cu psihoză pot avea fie halucinații, fie iluzii.
Halucinațiile sunt experiențe senzoriale, în absența unui stimul real. De exemplu, o persoană cu halucinație auditivă ar putea auzi o persoană strigându-l, deși nu este nimeni prin preajmă.
Iluziile sunt convingeri false, neîmpărtășite de cei din jur. Iluziile sunt de mai multe feluri:
- luzia paranoică: de exemplu, persoana în cauză crede că este urmărită de cineva și că este în pericol;
- iluzia grandioasă: de exemplu, pacientul crede că are puteri speciale sau că este o figură religioasă ori politică importantă;
- iluzia de referință: de exemplu, persoana în cauză crede că primește mesaje sau coduri speciale prin mijloace media, cum ar fi emisiuni TV, cântece sau reclame;
- iluzia controlului: de exemplu, pacientul crede că gândurile sale sunt controlate sau influențate de forțe exterioare, cum ar fi extratereștri, un grup de persoane real sau inventat etc.;
- iluzia somatică: de exemplu, persoana crede că ceva este în neregula cu corpul său, că o parte din el lipsește sau a murit, că are o boală sau că este infestat cu paraziți;
- iluzia depresivă: de exemplu, persoana în cauză crede că este vinovată de o crimă teribilă.
Citește și: Imaginile cu Lady Gaga și Tom Cruise care au pus internetul pe jar. Cum s-au pozat cei doi
Există și mai multe tipuri de psihoze
Unele dintre ele sunt provocate de anumite tulburări sau circumstanțe.
- tulburarea psihotică temporară: uneori este numită și psihoză reactivă de scurtă durată și poate apărea în perioadele de stres extrem, cum ar fi decesul unui membru al familiei. Acești pacienți își revin, în general, în câteva zile sau săptămâni, în funcție de sursa stresului.
- psihozele asociate consumului de droguri sau alcool: stimulente precum metamfetamina sau drogurile halucinogene precum LSD-ul determină adesea utilizatorii să vadă lucruri care nu există cu adevărat, dar efectul este temporar. Unele medicamente prescrise, cum ar fi steroizii și stimulentele, pot provoca, de asemenea, simptome de psihoza. Și sevrajul după întreruperea administrării acestor substanțe poate declanșa episoade psihotice.
- psihoza organică: survine după un traumatism la nivelul capului, o boală sau infecție care afectează creierul.
Potrivit sursei menționate, aproximativ 3% din populație va trece printr-un episod psihotic la un moment dat în decursul vieții. Psihoza este un simptom comun al multor boli mentale.
Bianca Drăgușanu, din nou mămică? Vedeta îl consideră pe Gabi Bădălău tatăl perfect și a mărturisit că mai vrea un copil... Cum arată acum membrii trupei Body&Soul care făcea furori în anii '90. George, Laurențiu, Florin și Bogdan, din nou ...