Antena

1 milion de români suferă de astm bronșic. Simptomele care ar trebui să te alerteze

1 milion de români suferă de astm bronșic, potrivit Societății Române de Pneumologie. Însă nu toți cei care suferă de astm sunt diagnosticați. Cum recunoști astmul bronșic: simptome, cauze, tratament

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 21 Mai 2019, 12:03 | Actualizat: Marti, 21 Mai 2019, 14:00
Astm bronsic

1 milion de români suferă de astm bronșic, arată datele Soecietății Române de Pneumologie, însă nu toți cei care suferă de astm sunt și diagnosticați. Cum recunoști astmul bronșic: simptome, cauze, tratament

Între 30% şi 70% din pacienţii cu astm bronșic nu îşi administrează tratamentul prescris de medic pentru a trata inflamaţia căilor respiratorii şi a ţine afecţiunea sub control, arată statisticile.

Cei mai mulți oameni se gândesc la astm că la o boală în care apar doar crize sau episoade de sufocare. În realitate, la persoanele cu această afecțiune, boala astmatică este prezentă în permanență, chiar dacă nu sunt prezente simptome.

În mod normal, căile respiratorii sau tuburile bronsice permit aerului să între și să iasă din plămâni. La persoanele cu astm bronșic, căile respiratorii sunt întotdeauna inflamate.

Astm bronșic definiție - Astmul bronșic este o afecţiune caracterizată prin episoade de agravare a inflamaţiei căilor respiratorii. În cazul unui pacient cu astm, căile respiratorii sunt sensibile şi hiperreactive. Acesta este nevoit să fie atent la o serie de factori declanşatori care pot fi alergeni, precum acarienii din praf, polenul, părul de animale sau non-alergici, precum fumatul sau frigul.

„Educaţia în sănătate este foarte importantă. Un pacient cu astm bronșic bine informat va înţelege că pentru a ţine astmul sub control este esenţial să ia tratamentul aşa cum i-l prescrie medicul şi să se prezinte la control cu regularitate“, a declarat Rozalina Lăpădatu, director al Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie.

Astm bronșic, cele mai frecvente simptome:

Simptomele astmului bronșic variază de la o persoană la altă. Este posibil ca în anumite cazuri să fie atacuri rare de astm, numai la anumite momente, cum ar fi în timpul unor exerciții, sau să existe aceste simptome tot timpul.

Cele mai frecvente cuvinte folosite de pacienți pentru a descrie criza astmatică sunt : lipsa de aer, sufocare și teamă/anxietate.

Simptome astm bronșic:

Nu toate persoanele care suferă de astm au însă aceste simptome. De asemenea, prezența acestor simptome nu înseamnă întotdeauna astm bronșic. Cea mai bună modalitate de a diagnostica astmul este un test pentru funcția pulmonară, un istoric medical (inclusiv tipul și frecvența simptomelor) și un examen fizic.

Recomandari A1

Spirometria este testul care măsoară cât de bine respiră o persoană. Nu doare, este simplu de făcut și nu durează mult timp. Practic, testul durează 10-15 minute, iar rezultatul vine pe loc.

Astmul bronșic nu poate fi prevenit, însă, după ce a fost diagnosticat, este foarte important să fie urmate tratamentul și recomandările medicului.

Cauzele astmului bronșic nu sunt clare. Medicii spun că este vorba despre o combinație de factori genetici și mediu. Totuși, expunerea prelungită la substanțe puternic alergene poate provoca simptomele astmului bronșic.

Astm bronșic tratament

Este foarte important ca în tratamentul astmului bronșic să se urmeze sfaturile medicului și în ceea ce privește stilul de viață, nu doar medicamentele recomandate. Expunerea prelungită la factori alergeni poate îngreuna efectul tratamentului pentru astmul bronșic.

Există în prezent multe tratamente eficiente pentru astm. Medicamentele pentru astm sunt împărțite în două categorii : tratament de urgență (de salvare) și tratament pe termen lung (de control sau de întreținere).

Tratamentul administrat prin inhalare este preferat pentru că acesta se administrează direct în căile respiratorii unde este nevoie de ele, cu efecte terapeutice puternice, cu mai puține efecte secundare.

Medicamentele de întreținere se administrează în fiecare zi, pentru a preveni apariția simptomelor și a crizelor de astm. Chiar și după dobândirea controlului, monitorizarea rămâne necesară, întrucât astmul bronșic este o boală variabilă; tratamentul trebuie ajustat periodic drept răspuns la pierderea controlului prin agravarea simptomelor sau dezvoltarea unei exacerbări.

Astm bronșic la copii

Patru milioane de copii dezvoltă astm în fiecare an ca rezultat al poluării aerului de la maşini şi camioane, echivalentul a 11.000 de cazuri noi în fiecare zi, arată un studiu recent.

Cea mai răspândită cauză a apariţiei astmului bronşic la copii este reacţia patologică la praful din casă, la polen, la anumite medicamente sau produse alimentare.

Spasmele bronhiilor pot fi provocate şi de acarienii microscopici care trăiesc în locuinţe. Aceştia se înmulţesc în covoare, jucării moi şi lenjeria de pat. Episoadele de acutizare pot fi provocate de prezenţa pufului şi a penelor în pilote, perne, precum şi de prezenţa mucegaiului în încăperi umede. Nu trebuie să ignorăm nici astfel de alergeni ca lâna, saliva, hrana uscată pentru animalele de companie.

Un alt factor este fumatul pasiv, deoarece fumul de ţigară este un alergen destul de puternic. Aşa că dacă unul dintre părinţi fumează, copilul este supus unui risc major de apariţie a astmului.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
astm bronsic astm astm bronsic la copii astm bronsic tratament astm bronsic definitie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Citește și
Cine se poate și cine nu se poate vaccina. Care este situația celor cu boli cronice
Bună dimineața, Sănătate! Tot ce trebuie să știi despre alergiile care apar primăvara
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste