Antena

1 milion de români suferă de astm bronșic. Simptomele care ar trebui să te alerteze

1 milion de români suferă de astm bronșic, potrivit Societății Române de Pneumologie. Însă nu toți cei care suferă de astm sunt diagnosticați. Cum recunoști astmul bronșic: simptome, cauze, tratament

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 21 Mai 2019, 12:03 | Actualizat: Marti, 21 Mai 2019, 14:00
Astm bronsic

1 milion de români suferă de astm bronșic, arată datele Soecietății Române de Pneumologie, însă nu toți cei care suferă de astm sunt și diagnosticați. Cum recunoști astmul bronșic: simptome, cauze, tratament

Între 30% şi 70% din pacienţii cu astm bronșic nu îşi administrează tratamentul prescris de medic pentru a trata inflamaţia căilor respiratorii şi a ţine afecţiunea sub control, arată statisticile.

Cei mai mulți oameni se gândesc la astm că la o boală în care apar doar crize sau episoade de sufocare. În realitate, la persoanele cu această afecțiune, boala astmatică este prezentă în permanență, chiar dacă nu sunt prezente simptome.

În mod normal, căile respiratorii sau tuburile bronsice permit aerului să între și să iasă din plămâni. La persoanele cu astm bronșic, căile respiratorii sunt întotdeauna inflamate.

Astm bronșic definiție - Astmul bronșic este o afecţiune caracterizată prin episoade de agravare a inflamaţiei căilor respiratorii. În cazul unui pacient cu astm, căile respiratorii sunt sensibile şi hiperreactive. Acesta este nevoit să fie atent la o serie de factori declanşatori care pot fi alergeni, precum acarienii din praf, polenul, părul de animale sau non-alergici, precum fumatul sau frigul.

„Educaţia în sănătate este foarte importantă. Un pacient cu astm bronșic bine informat va înţelege că pentru a ţine astmul sub control este esenţial să ia tratamentul aşa cum i-l prescrie medicul şi să se prezinte la control cu regularitate“, a declarat Rozalina Lăpădatu, director al Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie.

Astm bronșic, cele mai frecvente simptome:

Simptomele astmului bronșic variază de la o persoană la altă. Este posibil ca în anumite cazuri să fie atacuri rare de astm, numai la anumite momente, cum ar fi în timpul unor exerciții, sau să existe aceste simptome tot timpul.

Cele mai frecvente cuvinte folosite de pacienți pentru a descrie criza astmatică sunt : lipsa de aer, sufocare și teamă/anxietate.

Simptome astm bronșic:

Nu toate persoanele care suferă de astm au însă aceste simptome. De asemenea, prezența acestor simptome nu înseamnă întotdeauna astm bronșic. Cea mai bună modalitate de a diagnostica astmul este un test pentru funcția pulmonară, un istoric medical (inclusiv tipul și frecvența simptomelor) și un examen fizic.

Recomandari A1

Spirometria este testul care măsoară cât de bine respiră o persoană. Nu doare, este simplu de făcut și nu durează mult timp. Practic, testul durează 10-15 minute, iar rezultatul vine pe loc.

Astmul bronșic nu poate fi prevenit, însă, după ce a fost diagnosticat, este foarte important să fie urmate tratamentul și recomandările medicului.

Cauzele astmului bronșic nu sunt clare. Medicii spun că este vorba despre o combinație de factori genetici și mediu. Totuși, expunerea prelungită la substanțe puternic alergene poate provoca simptomele astmului bronșic.

Astm bronșic tratament

Este foarte important ca în tratamentul astmului bronșic să se urmeze sfaturile medicului și în ceea ce privește stilul de viață, nu doar medicamentele recomandate. Expunerea prelungită la factori alergeni poate îngreuna efectul tratamentului pentru astmul bronșic.

Există în prezent multe tratamente eficiente pentru astm. Medicamentele pentru astm sunt împărțite în două categorii : tratament de urgență (de salvare) și tratament pe termen lung (de control sau de întreținere).

Tratamentul administrat prin inhalare este preferat pentru că acesta se administrează direct în căile respiratorii unde este nevoie de ele, cu efecte terapeutice puternice, cu mai puține efecte secundare.

Medicamentele de întreținere se administrează în fiecare zi, pentru a preveni apariția simptomelor și a crizelor de astm. Chiar și după dobândirea controlului, monitorizarea rămâne necesară, întrucât astmul bronșic este o boală variabilă; tratamentul trebuie ajustat periodic drept răspuns la pierderea controlului prin agravarea simptomelor sau dezvoltarea unei exacerbări.

Astm bronșic la copii

Patru milioane de copii dezvoltă astm în fiecare an ca rezultat al poluării aerului de la maşini şi camioane, echivalentul a 11.000 de cazuri noi în fiecare zi, arată un studiu recent.

Cea mai răspândită cauză a apariţiei astmului bronşic la copii este reacţia patologică la praful din casă, la polen, la anumite medicamente sau produse alimentare.

Spasmele bronhiilor pot fi provocate şi de acarienii microscopici care trăiesc în locuinţe. Aceştia se înmulţesc în covoare, jucării moi şi lenjeria de pat. Episoadele de acutizare pot fi provocate de prezenţa pufului şi a penelor în pilote, perne, precum şi de prezenţa mucegaiului în încăperi umede. Nu trebuie să ignorăm nici astfel de alergeni ca lâna, saliva, hrana uscată pentru animalele de companie.

Un alt factor este fumatul pasiv, deoarece fumul de ţigară este un alergen destul de puternic. Aşa că dacă unul dintre părinţi fumează, copilul este supus unui risc major de apariţie a astmului.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
astm bronsic astm astm bronsic la copii astm bronsic tratament astm bronsic definitie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Reptilele veninoase care s-au înmulţit în România: muşcătura lor poate ucide în 5 ore. Ce pot face oamenii ca să se protejeze
Citește și
Cine se poate și cine nu se poate vaccina. Care este situația celor cu boli cronice
Bună dimineața, Sănătate! Tot ce trebuie să știi despre alergiile care apar primăvara
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Renașterea uneia din cele mai vechi stațiuni balneare din România. Proiectele sunt puține și se mișcă... Ziare.com
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!”... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Noua fabrică din România care se deschide după Paște. Localitatea în care sute de oameni se pot angaja Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
FOTO | Modernizare în Gara de Nord: Poți vedea din gară în cât timp vine autobuzul Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Cele mai rezistente flori de grădină. Nu sunt deloc pretenţioase Playtech
Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște pentru a avea noroc. Obiceiul care datează de secole Redactia.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de... Observator
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții MediCOOL
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor HelloTaste
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un... ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
Simona Halep iubește din nou! Primele imagini cu bărbatul care l-a înlocuit pe Toni Iuruc. „Tu și eu, este... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Francia Raisa a negat zvonurile conform cărora a fost forțată să-i doneze Selenei Gomez un rinichi: „A fost, cu... ZUTV
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă UseIT
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Vlad Niculici (Mr. Cheesecake) a fost eliminat. Ce a urmat și ce reacție a avut Alexandru Sautner
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Ce concurent a primit punctajul maxim după duel. Surpriză de proporții pentru toți cei prezenți
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Adnana Mihaela Irimia a izbucnit în lacrimi, în timpul duelului. Ce i-a zis Claudia Sauliuc
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Ce echipă a câștigat cel de-al șaptelea battle. Banda a adus un verdict neașteptat
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Alexandru Sautner s-a enervat pe Richard Abou Zaki și a aruncat cu obiecte spre el. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Ce temă de gătit a anunțat Irina Fodor pentru al șaptelea battle. Ce s-a aflat despre Orlando Zaharia
Prognoza meteo 7 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Cât timp se păstrează friptura de miel în frigider de fapt. La ce să fii atent înainte să o consumi
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025. Nu se întâmplă des să fie sărbătorit în aceeași zi
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Antonia a revenit în casă. Cum a fost posibil
Mai multe