Antena

1 milion de români suferă de astm bronșic. Simptomele care ar trebui să te alerteze

1 milion de români suferă de astm bronșic, potrivit Societății Române de Pneumologie. Însă nu toți cei care suferă de astm sunt diagnosticați. Cum recunoști astmul bronșic: simptome, cauze, tratament

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 21 Mai 2019, 12:03 | Actualizat: Marti, 21 Mai 2019, 14:00
Astm bronsic

1 milion de români suferă de astm bronșic, arată datele Soecietății Române de Pneumologie, însă nu toți cei care suferă de astm sunt și diagnosticați. Cum recunoști astmul bronșic: simptome, cauze, tratament

Între 30% şi 70% din pacienţii cu astm bronșic nu îşi administrează tratamentul prescris de medic pentru a trata inflamaţia căilor respiratorii şi a ţine afecţiunea sub control, arată statisticile.

Cei mai mulți oameni se gândesc la astm că la o boală în care apar doar crize sau episoade de sufocare. În realitate, la persoanele cu această afecțiune, boala astmatică este prezentă în permanență, chiar dacă nu sunt prezente simptome.

În mod normal, căile respiratorii sau tuburile bronsice permit aerului să între și să iasă din plămâni. La persoanele cu astm bronșic, căile respiratorii sunt întotdeauna inflamate.

Astm bronșic definiție - Astmul bronșic este o afecţiune caracterizată prin episoade de agravare a inflamaţiei căilor respiratorii. În cazul unui pacient cu astm, căile respiratorii sunt sensibile şi hiperreactive. Acesta este nevoit să fie atent la o serie de factori declanşatori care pot fi alergeni, precum acarienii din praf, polenul, părul de animale sau non-alergici, precum fumatul sau frigul.

„Educaţia în sănătate este foarte importantă. Un pacient cu astm bronșic bine informat va înţelege că pentru a ţine astmul sub control este esenţial să ia tratamentul aşa cum i-l prescrie medicul şi să se prezinte la control cu regularitate“, a declarat Rozalina Lăpădatu, director al Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie.

Astm bronșic, cele mai frecvente simptome:

Simptomele astmului bronșic variază de la o persoană la altă. Este posibil ca în anumite cazuri să fie atacuri rare de astm, numai la anumite momente, cum ar fi în timpul unor exerciții, sau să existe aceste simptome tot timpul.

Cele mai frecvente cuvinte folosite de pacienți pentru a descrie criza astmatică sunt : lipsa de aer, sufocare și teamă/anxietate.

Simptome astm bronșic:

Nu toate persoanele care suferă de astm au însă aceste simptome. De asemenea, prezența acestor simptome nu înseamnă întotdeauna astm bronșic. Cea mai bună modalitate de a diagnostica astmul este un test pentru funcția pulmonară, un istoric medical (inclusiv tipul și frecvența simptomelor) și un examen fizic.

Recomandari A1

Spirometria este testul care măsoară cât de bine respiră o persoană. Nu doare, este simplu de făcut și nu durează mult timp. Practic, testul durează 10-15 minute, iar rezultatul vine pe loc.

Astmul bronșic nu poate fi prevenit, însă, după ce a fost diagnosticat, este foarte important să fie urmate tratamentul și recomandările medicului.

Cauzele astmului bronșic nu sunt clare. Medicii spun că este vorba despre o combinație de factori genetici și mediu. Totuși, expunerea prelungită la substanțe puternic alergene poate provoca simptomele astmului bronșic.

Astm bronșic tratament

Este foarte important ca în tratamentul astmului bronșic să se urmeze sfaturile medicului și în ceea ce privește stilul de viață, nu doar medicamentele recomandate. Expunerea prelungită la factori alergeni poate îngreuna efectul tratamentului pentru astmul bronșic.

Există în prezent multe tratamente eficiente pentru astm. Medicamentele pentru astm sunt împărțite în două categorii : tratament de urgență (de salvare) și tratament pe termen lung (de control sau de întreținere).

Tratamentul administrat prin inhalare este preferat pentru că acesta se administrează direct în căile respiratorii unde este nevoie de ele, cu efecte terapeutice puternice, cu mai puține efecte secundare.

Medicamentele de întreținere se administrează în fiecare zi, pentru a preveni apariția simptomelor și a crizelor de astm. Chiar și după dobândirea controlului, monitorizarea rămâne necesară, întrucât astmul bronșic este o boală variabilă; tratamentul trebuie ajustat periodic drept răspuns la pierderea controlului prin agravarea simptomelor sau dezvoltarea unei exacerbări.

Astm bronșic la copii

Patru milioane de copii dezvoltă astm în fiecare an ca rezultat al poluării aerului de la maşini şi camioane, echivalentul a 11.000 de cazuri noi în fiecare zi, arată un studiu recent.

Cea mai răspândită cauză a apariţiei astmului bronşic la copii este reacţia patologică la praful din casă, la polen, la anumite medicamente sau produse alimentare.

Spasmele bronhiilor pot fi provocate şi de acarienii microscopici care trăiesc în locuinţe. Aceştia se înmulţesc în covoare, jucării moi şi lenjeria de pat. Episoadele de acutizare pot fi provocate de prezenţa pufului şi a penelor în pilote, perne, precum şi de prezenţa mucegaiului în încăperi umede. Nu trebuie să ignorăm nici astfel de alergeni ca lâna, saliva, hrana uscată pentru animalele de companie.

Un alt factor este fumatul pasiv, deoarece fumul de ţigară este un alergen destul de puternic. Aşa că dacă unul dintre părinţi fumează, copilul este supus unui risc major de apariţie a astmului.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
astm bronsic astm astm bronsic la copii astm bronsic tratament astm bronsic definitie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Videoclipul zilei
Citește și
Cine se poate și cine nu se poate vaccina. Care este situația celor cu boli cronice
Bună dimineața, Sănătate! Tot ce trebuie să știi despre alergiile care apar primăvara
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste