Antena Căutare

Cine se poate și cine nu se poate vaccina. Care este situația celor cu boli cronice

Campania de vaccinare împotriva coronavirus a început în România, iar primii care beneficiază de imunizare împotriva virusului care cauzează COVID-19 sunt persoanele care lucrează în domeniul sănătății.

Galerie
Campania de vaccinare împotriva coronavirus a început în România | Hepta.ro & Shutterstock.com

Autoritățile au dispus ca peste 90% dintre cele 370 de centre destinate acestui proces să funcționeze, în speranța că se va ajunge la aproximativ de 20.000 de persoane imunizate zilnic.

După personalul medical și cel din centrele rezidențiale și medico sociale, urmează pacienții din grupa de risc și personalul din domenii cheie.

Ce spun medicii despre vaccinarea anti coronavirus a persoanelor care au boli cronice

Cei care suferă de cancer sau leucemie se pot vaccina împotriva COVID-19, spun medicii infecționiști Alexandru Rafila, Simin Florescu și Adrian Marinescu.

Articolul continuă după reclamă

”Toți cei care au afecțiuni cronice, cardiace și nu numai, în primul rând ar trebui să se vaccineze. Asta pentru că sunt persoane vulnerabile. (...) Cu siguranță că se vaccinează cei care au astm și alergii. Discuția legată de alergii este în felul următor: contraindicație, cel puțin formală, la vaccinare vor avea cei care au un istoric de alergie severă, ca de exemplu un șoc anafilactic.”, a spus Adrian Marinescu la Antena 3.

Medicul Simin Florescu l-a completat pe colegul său și a explicat că ”Trebuie să fii alergic la poliuterin glicolic ca să faci o alergie severă la acest vaccin. În rest, dacă ești alergic la polen și ambrozie, asta nu înseamnă că are vreo contraindicație vaccinul.”

Citește și: Cum o tunde și aranjează Gianluca Vacchi pe fetița sa. Imagini după ce a mărturisit că s-a născut cu gură de lup

Principalul risc al vaccinului anti coronavirus în cazul pacienților cu cancer

Doamna doctor Florescu a mai explicat faptul că principalul risc, în cazul unei persoane cu limfom, poate fi scăderea eficienței. Însă și persoanele cu această problemă ar trebui să se imunizeze în cadrul campaniei ce tocmai a început, susține ea.

”Bineînțeles că se vaccinează cei care fac dializa și au afecțiuni renale. Intră la categoriile de risc acești pacienți și sunt printre primii care ar trebui vaccinați.”, a spus Simim Florescu.

Alexandru Rafila a abordat acest subiect și a susținut afirmațiile colegei sale: ”Să știți că în cazul pacienților dializați, mortalitatea a fost foarte ridicată pentru cei care au trecut prin boală. Cred că sunt, așa cum spunea și doamna doctor Florescu, una dintre categoriile care trebuie vaccinate cu prioritate.”

Citește și: Jessie J, la spital după ce și-a pierdut temporar auzul. Ce diagnostic a primit de la medici

De asemenea, din categoria de risc mai fac parte persoanele cu boli autoimune, cărora ar trebui să le fie administrate doza de vaccin anti coronavirus. În cazul lor, însă, experții consideră că există un lucru de care e necesar să se țină cont.

”Totul depinde de momentul în care se află ei din punct de vedere al terapiei sau evoluției bolii respective. Riscul nu este al vaccinului, cât există riscul de a nu face suficienți anticorpi.”, a spus Simin Florescu, conform sursei menționate.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x