Antena

Boala obrajilor pălmuiți face ravagii printre copii. Cum o recunoști

Boala obrajilor pălmuiți, eritemul infecțios, a cincea boală a copilăriei sau parvoviroza apare frecvent în cazul copiilor, mai ales primăvara și la începutul verii. Care sunt simptomele, tratamentul și cum poate fi evitată

Publicat: Miercuri, 19 Iunie 2019, 09:51 | Actualizat: Miercuri, 19 Iunie 2019, 10:31
Galerie de imagini
Boala obrajilor palmuiti

Boala obrajilor pălmuiți, eritemul infecțios, a cincea boală a copilăriei sau parvoviroza apare frecvent în cazul copiilor, mai ales primăvara și la începutul verii. Care sunt simptomele, tratamentul și cum poate fi evitată

Boala obrajilor pălmuiți este mai frecventă în cazul copiilor de grădiniță sau de școală primară, așadar se răspândește cu ușurință în colectivitate. Chiar dacă boala obrajilor pălmuiți este mai des semnalată la sfârșitul primăverii și începutul verii, ea poate apărea pe tot parcursul anului.

Boala obrajilor pălmuiți este o boală a copilăriei ce afectează cu precădere copiii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, ce mai este cunoscută sub denumirile de parvoviroza b19 sau a cincea boală a copilăriei.

Boala obrajilor pălmuiți, simptome

Simptomul principal al acestei boli este, după cum spune și numele, roșul în obraji, ca și cum obrajii ar fi fost pălmuiți. Rareori, în ciuda numelui, erupția apărută nu rămâne neapărat la nivelul obrajilor, ci se poate răspândi pe restul corpului: pe spate, pe mâini, pe piept, picioare, palme și tălpi.

Erupția de pe față durează de obicei una-trei zile; în același timp, sau după erupția faciala, o erupție fină dantelata apare pe aproape tot restul corpului (mai ales pe membrele superioare și pe trunchi).

Erupția poate reapărea în funcție de variați stimuli, precum efortul fizic, stresul sau expunerea la soare, dar dispare de obicei complet în circa trei săptămâni.

Alte simptome ale bolii brajilor pălmuiți

Boala obrajilor pălmuiți, foarte periculoasă în sarcină

Când vine vorba de această boală a copilăriei, femeile însărcinate sunt cele mai expuse riscurilor. Dacă contactezi acest virus și nu ai făcut boala anterior, mai ales dacă se întâmplă în primul trimestru de sarcină, acest lucru crește riscul de avort spontan.

Recomandari A1

Cu toate acestea, majoritatea femeilor însărcinate care au luat această boală au născut copii sănătoși. Dacă bănuiești că ai putea suferi de a cincea boală a copilăriei sau boala obrajilor pălmuiți, contactează medicul. Acesta îți va putea confirmă diagnosticul cu o simplă analiză de sânge, pentru testarea anticorpilor.

Boala obrajilor pălmuiți, tratament

Boala obrajilor pălmuiți ar trebui tratată în mod similar cu alte infecții virale: cu odihnă, lichide și tratamente simptomatice, precum paracetamol sau ibuprofen, dar numai la indicațiile medicului.

Roșeața dispare adesea în careva zile, deși în unele cazuri poate dura și săptămâni. Infecția va rămâne însă în organism pentru 4, până la 20 de zile din momentul apariției erupției.

Având în vedere că este cauzată de un virus, această boală nu poate fi tratată cu antibiotice. În cele mai multe cazuri, boală are o formă blândă, și se vindecă de la șine în câteva săptămâni, fără tratament medicamentos.

Organismul copilului bolnav poate fi ajutat prin hidratarea intensiva cu lichide precum apa, ceaiuri sau supe.

Copilul se poate întoarce la școală după ce erupția cutanata dispare, întrucât începând din acel moment nu mai este contagios, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul de a infectă alți copii cu care interacționează.

Cum se transmite și cum se previne boala obrajilor pălmuiți

Boala a cincea sau eritemul infecțios se poate răspândi în școli sau în orice loc în care adulții sau copiii sunt expuși secrețiilor respiratorii ale altor persoane (rezultate din tuse sau strănut), sau intră în contact cu sângele. Poate fi transmisă și de la mamă infectată la fetus.

Având în vedere că boala obrajilor pălmuiți se transmite prin salivă, pe calea aerului, se recomanda evitarea contactului cu persoanele care suferă de această afecțiune. Totodată, trebuie evitate persoanele care tușesc, strănută sau își suflă nasul, mai ales dacă sistemul nostru imunitar este afectat.

Spălarea mâinilor de mai multe ori pe zi reduce riscul de a contracta orice virus, nu numai pe cel care declanșează boală obrajilor pălmuiți.

După ce un pacient a făcut această boală, acesta devine imunizat pe viață, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul de a avea din nou boală obrajilor pălmuiți, chiar dacă intră în contact cu Parvovirusul B19.

Whatsapp LinkedIn
boala obrajilor palmuiti obraji palmuiti simptome boala obrajilor palmuiti tratament eritem infectios parvovirus a cincea boală a copilăriei
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Ce a cumpărat un român dintr-un supermarket din Germania cu 100 de euro. "În România te seacă la buzunar"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Beneficiile ceaiului de cătină. Ce se întâmplă dacă îl bei în fiecare zi Catine.ro
Cum arată acum soția și fiica actorului Mario Cimarro din telenovela "Jurământul". Actorul se mândrește cu... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să... Libertatea.ro
Cât de aproape este piața imobiliară să repete implozia din 2008. Semnele care reapar pentru prima oară... Ziare.com
Milionarul român de doar 28 de ani, mesaj vehement despre angajaţii săi: „Niciodată nu am făcut şi nu voi... AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Noi imagini sfâșietoare cu Alina Eriko! Mama ei, asaltată cu mesaje să își salveze fiica: ” N-o lăsa pe... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas HelloTaste.ro
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea o relație cu un elev. Cum a fost... Antena3.ro
Un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții, susțin experții. Ce secret ascunde trucul, însă useit
Horoscopul zilei de 31 octombrie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să îmbrățișeze schimbarea. Află ce se... Catine
Banii din PNRR nu se pierd „în vânt”: România are primul parc eolian care va alimenta o fabrică de ciment Wall-Street
Ana Baniciu își angajează bonă, la cinci luni după naștere: De mâine voi putea ieși din casă... Kudika
Cine și-l amintește pe Doru Octavian Dumitru? Cum arată comediantul în octombrie 2024 Playtech
Cine sunt românii care au murit într-un garaj din cauza inundațiilor din Valencia. Oamenii nu au mai avut nicio... Redactia.ro
EXCLUSIV. Jurnalista din R. Moldova care s-a infiltrat în reţeaua lui Ilan Şor dezvăluie cum fraudează Moscova... Observator
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi MediCOOL
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez HelloTaste
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal ProSport
Cresc PENSIILE cu 1.300 de lei! Anunț oficial făcut de Ministrul Muncii. Când primesc pensionarii din România... Gandul
Prognoza Accuweather pentru Crăciun și Revelion. În ce orașe ninge de Sărbători în România CanCan
Îl lași sau nu pe copil să se uite la filme de groază? Care sunt recomandările specialiștilor DeParinti
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: „Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru... ZUTV
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o... UseIT
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten Hello Taste