Antena

Cum recunoști dependența de alcool: testul Audit care-ți dă răspunsul în 2 minute

Consumul de alcool zilnic sau în cantități mari poate fi semnul unei dependențe de alcool, iar alcoolismul are efecte grave asupra sănătății. Testul Audit, testul CAGE și alte teste concepute de specialiști pot fi un prim pas pentru a descoperi o problemă cu alcoolul.

Autor: Alina Serea Publicat: Vineri, 28 Iunie 2019, 13:33 | Actualizat: Vineri, 28 Iunie 2019, 14:15
Consumul de alcool zilnic sau în cantități mari poate fi semnul unei dependențe de alcool, iar alcoolismul are efecte grave asupra sănătății. Testul Audit, testul CAGE și alte teste concepute de specialiști pot fi un prim pas pentru a descoperi o problemă cu alcoolul.

Consumul de alcool zilnic sau în cantități mari poate fi semnul unei dependențe de alcool, iar alcoolismul are efecte grave asupra sănătății. Testul audit, testul cage și alte teste concepute de specialiști pot fi un prim pas pentru a descoperi o problemă cu alcoolul.

Anual, 2,2% dintre femei și 6,8% dintre bărbați își pierd viața în urma unor probleme de sănătate asociate consumului de alcool, printre acestea numărându-se cancerul, tuberculoză și bolile de ficat.

Deși foarte mulți nu-și dau seama, problemele cu consumul de alcool pot apărea chiar și în cazul unui consum redus, dar frecvent.

Un studiu realizat în 2018 privind consumul de alcool la nivel mondial arată că femeile din România nu figurează în topul reprezentantelor cu cel mai ridicat consum de alcool, top condus de ucrainence.

Bărbații români însă, cu vârstă cuprinsă între 45 și 59 de ani consumă aproximativ 8,2 băuturi alcoolice pe zi, conform cercetării, fapt ce îi clasează pe primul loc fruntea clasamentului.

Cum recunoști dependența de alcool. Semne și simptome alcoolism

Printre afecţiuni cognitive cauzate de consumul de alcool se numără: tulburări de memorie, diminuarea capacităţii de a lua de decizii, incapacitatea de a controla emoţiile şi anxietatea.

Testul CAGE privind consumul de alcool

Testul CAGE este un test simplu, compus din 4 întrebări care pot fi ușor incluse în interviul inițial. Deoarece vizează problemele legate de consumul de alcool, testul CAGE este mai puțin sensibil; el nu reușește să identifice consumul numit de specialiști hazardat, adică neacompaniat încă de acuze.

C(ut down)-V-ați gândit vreodată că ar trebui să va opriți din băut ?
A(nnoyed)-Alți oameni au fost supărați pe dumneavoastră din cauza prea mult ?
G(uilty)-V-ați simțit vreodată vinovat din cauza băutului ?
E(ye-opener)-Ați luat vreodată o băutură dimineață că să va calmați, liniștiți sau să va treacă mahmureală ?

Rezultate: testul CAGE este pozitiv la 2 sau mai multe răspunsuri pozitive. O singură întrebare cu un răspuns pozitiv justifica referirea pentru o evaluare mai amănunțită a comportamentului de consum.

Recomandari A1

Testul AUDIT privind consumul de alcool

Testul AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test) este un test cu o sensibilitate mai bună pe consumul hazardat neacompaniat de acuze și de aceea este mai recomandat în practică clinică.

În cadrul testului o unitate de alcool înseamnă: 40 ml de spirtoase, sau 1 pahar cu vin(150 ml), sau 1 sticlă de bere (350 ml)

Testul audit alcool

1. De câte ori aţi consumat băuturi alcoolice în ultimul an de zile?

0 - niciodată

1 - o dată pe lună sau mai puţin

2 - de 2-4 ori pe lună

3 - 2 la 3 ori pe săptămână

4 -de 4 şi peste 4 ori pe săptămână

2. Câte unităţi alcoolice aţi consumat într-o zi (în medie), atunci când aţi folosit băuturi alcoolice?

0 - între 1-2 unităţi

1 - între 3-4 unităţi

2 - între 5-6 unităţi

3 - între 7-9 unităţi

4 - 10 şi peste 10 unităţi

3. De câte ori aţi consumat mai mult de 6 unităţi de alcool pe zi?

0 - niciodată

1 - mai mult decât o dată pe lună

2 - o dată pe lună

3 - o dată pe lună

4 - zilnic sau aproape zilnic

4. De câte ori v-aţi apucat de băut alcool şi nu v-aţi mai putut opri?

0 - niciodată

1 - mai mult decât o dată pe lună

2 - lunar

3 - săptămânal

4 - zilnic sau aproape zilnic

5. De câte ori nu v-aţi putut îndeplini obligaţiile zilnice (la locul de muncă, familiale etc.) din cauza băuturii, în ultimul an de zile?

0 - niciodată

1 - mai mult decât o dată pe lună

2 - lunar

3 - săptămânal

4 - zilnic sau aproape zilnic

6. De câte ori aţi simţit nevoia să luaţi o gură de alcool (o duşcă) dimineaţa, pentru a depăşi starea de mahmureală, în ultimul an de zile?

0 - niciodată

1 - mai mult decât o dată pe lună

2 - lunar

3 - săptămânal

4 - zilnic sau aproape zilnic

7. De câte ori aţi avut, în ultimul an, un sentiment de remuşcare sau vinovăţie după consumul de băuturi alcoolice?

0 - niciodată

1 - mai mult decât o dată pe lună

2 - lunar

3 - săptămânal

4 - zilnic sau aproape zilnic

8. De câte ori, în ultimul an de zile, vi s-a întâmplat să nu vă amintiţi ce s-a petrecut cu dumneavoastră în noaptea trecută, datorită consumului de alcool?

0 - niciodată

1 - mai mult decât o dată pe lună

2 - lunar

3 - săptămânal

4 - zilnic sau aproape zilnic

9. Aţi fost implicat în accidente (rutiere, la locul de muncă etc.) datorită faptului că aţi consumat băuturi alcoolice?

0 - Nu

2 - Da, dar mai demult

4 - Da, în anul trecut

10. O rudă, un prieten sau un medic s-au arătat îngrijoraţi de consumul dumneavoastră de alcool sau vi s-a sugerat să întrerupeţi consumul de alcool?

0 - Nu

2 - Da, dar nu în ultimul an de zile

4 - Da, în ultimul an de zile

Interpretare test AUDIT

Fiecare răspuns din testul AUDIT este cotat cu valori cuprinse între 0 şi 4 puncte. Scorul minim este de 0 puncte, iar scorul maxim este de 40 puncte.

Scorul pozitiv pentru probleme privind consumul și depența de alcool este peste 8 la bărbați și peste 4 la femei. Cu cât scorurile sunt mai mari, cu atât cresc problemele privind consumul şi dependenţa de alcool.

Efectele consumului de alcool

Efectele alcoolului sunt extrem de grave atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic. Corpul nostru folosește energie pentru înlăturarea alcoolului din organism, energie care ar fi fost necesară pentru buna lor funcționare.

Efectele alcoolului asupra creierului

Consumul excesiv de alcool pe termen lung modifică modul în care creierul controlează emoţiile sau anxietatea şi perturbă tiparele de somn, generând multiple efecte asupra organismului

Studiile imagistice arată că un consum excesiv de alcool pe termen lung afectează întreg creierul, cea mai mare deteriorare petrecându-se în lobul frontal care controlează funcţiile executive, care includ abilităţile de planificare, controlul impulsurilor şi schimbarea comportamentului

Efectele alcoolului asupra ficatului

Chiar și o cantitate mică de alcool duce la reducerea metabolizării unor cantități de carbohidrați în grăsimi. Deteriorarea hepatică are loc la prezența unor nivele constante de alcool în sânge de 80mg / dl, urmată de hepatită alcoolica și de fibroză perivenulara și în ultima fază de către ciroză hepatica. Utilizarea cronică de alcool exacerbează hepatita infecțioasă. Combinația dintre alcoolism și hepatită C cauzează creșterea toxicității hepatice.

Efectele alcoolului asupra stomacului

Alcoolul favorizează colonizarea stomacului cu bacilul Helicobacter Pilory. Acesta produce amoniac și favorizează astfel colonizarea bacteriană ce duce la gastrită și ulcer-în special asociate cu consumul de vin și bere.

Efectele alcoolului asupra inimii

Cardiomiopatia este doar una dintre nenumăratele afecțiuni provocate de alcool la nivelul inimii și reprezintă afectarea miocardului (mușchiului inimii).

La cei cu uz cronic de alcool (de obicei mai mult de 10 ani de consum) se întâlnește frecvent hipertrofia miocardică și grade variate de fibroză miocardica și perivasculara.

Cel mai frecvent simptom este dispneea urmată de tuse, în special nocturnă. Alte simptome comune frecvent întâlnite sunt : oboseală (ce reflectă o fracție de ejecție scăzută și fixă), palpitații asociate aritmiilor, anorexia, edemul și discomfortul abdominal cauzat de congestia hepatica și intestinală.

Tensiunea arterială este de multe ori în limite normale sau scăzută.

Surse: mayoclinic.org, cdt-babes.ro, umfcv.ro

Whatsapp LinkedIn
dependența de alcool consumul de alcool testul audit alcool testul cage test de alcool efectele consumului de alcool boli cauzate de alcool
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei Sfatul lui Iancu Guda despre cât ne putem împrumuta în funcţie de ce salariu avem
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Cel mai subțire smartphone pliabil ajunge pe piață în februarie. Ce dimensiune impresionantă are useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
Mâncarea care ar schimba forma mandibulei, potrivit cercetătorilor. Copii sunt cei mai afectați UseIT
Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască Hello Taste