De ce suntem mai bolnavi și mai grași după Postul Paștelui! Explicațiile dr. Simona Tivadar
De ce suntem mai bolnavi și mai grași după Postul Paștelui! Explicațiile dr. Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice cu privire la erorile făcute în perioada de austeritate a Postului Paștelui, de ce ”mâncăm prost„ și ne îmbolnăvim și de ce ”detox-ul e o prostie!”
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Marti, 26 Martie 2019, 09:24 | Actualizat: Marti, 26 Martie 2019, 14:47De ce suntem mai bolnavi și mai grași după Postul Paștelui! Explicațiile dr. Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice -, cu privire la erorile făcute în perioada de austeritate a Postului Paștelui. De ce ”mâncăm prost„ și ne îmbolnăvim și de ce ”detox-ul e o prostie!”
Suntem în Postul Paștelui, perioadă în care pentru mulți dintre noi se ridică la rang de artă produse din soia, precum crenvurşti, şniţele de soia, pate vegetal, tofu sau „lapte de soia“ dar și altele bogate în grăsimi. Deși se crede că perioada de austeritate, fără mâncare de origine animală, ne-ar putea scăpa de kilograme în plus, ei bine, situația ar putea deveni tocmai pe dos, trezindu-ne, după Postul Mare, mai grași și mai bolnavi.
Explicația vine de la Dr. Simona Tivadar, primar medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, care punctează, în note presărate cu umor, unde greșim și de ce ne-am putea duce organsimul în pragul unor enorme niveluri de colesterol şi trigliceride, diabet dezechilibrat.
De ce suntem mai bolnavi și mai grași după Postul Paștelui! - dr. Simona Tivadar
„Ia, hai, toată lumea la oglindă şi să-mi spuneţi ce vedeţi în ea! Cumva sunteţi mici de înălţime, bruneţi, cu tenul de culoare gălbuie, cu ochii oblici şi pleoape aproape invizibile? Presupunând că nu aparţineţi rasei galbene – să nu aud comentarii deplasate, rasiste, de superioritate a „albilor“! - şi nici nu aveţi – Doamne fereşte! – insuficienţă renală, răspunsul va fi clar nu.
Atunci de ce, de ce Dumnezeule, vă îndopaţi cu soia? Toată baba din Drumul Taberei şi toată corporatista subit pioasă, toată lelea din Bonţida şi tot politicianul veros ţin post devorând hectare de soia în cele mai ridicole forme comestibile: crenvurşti de soia, şniţele de soia, pate vegetal, ca să nu mai vorbesc de tofu şi aşa-zisul „lapte de soia“ (o mizerie de băutură care nu are nicio legătură cu laptele – conţinând apă, zahăr şi bobe de soia), de burgeri de soia, margarină, smântână sau îngheţată de soia.
Ligheane de cartofi prăjiţi sau salate orientale înecate în ulei. Ce post e ăsta în care numai la foale vi-i gândul, să le umpleţi, ca să vorbesc şi eu ca distinsul Marius Chicoş Rostogan? Cu zece mâini şi-ar fi făcut bunica mea cruci văzând meniul de post complet lipsit de orice austeritate, dar mai ales de orice urmă de bun-simţ: ligheane de cartofi prăjiţi sau salate orientale înecate în ulei, tone de humus (fără să vă gândiţi că are pastă de susan, deci multe grăsimi).
Salate de tofu, şniţele, pateuri şi foietaje făcute cu naiba ştie ce vaseline improprii până şi pentru uns ţâţânile uşilor, tot felul de mizerii de dulciuri pompos numite „vegetale, de post“ mustind de grăsimi şi, evident, hipercalorice. Ca să nu mai vorbesc de obiceiul de a ronţăi ca hamsterii bulimici nuci, alune, fistic, seminţe, ca şi când din ele s-ar extrage apă de izvor, nu uleiuri care au 800 de kilocalorii/100 de mililitri – cam cât o tablă şi jumătate de ciocolată mare“. „Păi, nu e de mirare că la sfârşitul postului sunteţi mai graşi şi mai bolnavi majoritatea“
„Păi, nu e de mirare că la sfârşitul postului sunteţi mai graşi şi mai bolnavi majoritatea! Curg la cabinet cazurile cu niveluri enorme de colesterol şi trigliceride, cu diabet dezechilibrat de atâta evlavie subită ce i-a lovit pe români, de nu se mai trezeşte niciunul din anestezie dacă nu există icoane în salonul postoperator, unde năvălesc neamurile cocoşate de sucuri „naturale“ şi produse „de post“.
„Că celebra supă de găină e greu de făcut pentru un bolnav; la fel şi gătitul legumelor şi leguminoaselor – fasole, mazăre, năut – în post. Ia, ţaţo, bunătăţi industriale, să vezi ce grasă şi frumoasă o să fii la sfârşitul postului! Plus că o să ai sutienul cu un număr mai mare, de la grăsimea acumulată şi de la fitoestrogenii din soia care îţi bombardează sânul (şi uterul).
Şi dacă continui să-ţi îndopi şi bărbatul şi băiatul cu soia şi produse „dietetice“, apoi să nu te miri că vor face atrofie testiculară, ginecomastie – creşterea sânilor - şi o să le scadă testosteronul până ajung soprane în corul bisericii.“, a explicat „Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie“, autor dr. Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.
”Detox-ul - o prostie!”
De asemenea, în cartea sa, Dr. Simona Tivadar, dezmite mitul așa-zisului ”detox” și al purificării organismului prin produse specifice ”detox-ului”.
”O prostie, bineînțeles. Este încercarea oamenilor moderni de a-și cumpăra pașapoarte spre nemurie, fără să-și impună niciun fel de restricții. Cu alte cuvinte, fără să aibă o alimentație normală, civilizată în fiecare zi, în care să aibă grijă de orele de masă și ce mănâncă, preferă să mănânce pe apucate la covrigăriile și patiseriile din colț. Mai ales că, după cum știți, rețetele sunt din cele mai diferite: unii consideră ”detox” să mănânce ovăz, orz, secară, alții iaurt și fructe, alții argilă albastră, alții să bea sucuri de legume.
Fiecare are o altă definiție a detoxului și, bineînțeles, ca orice pseudoștiință care lucrează cu incertitudini și convingeri personale, acest pretins procedeu de curățare a organismului s-a răspândit, fiind susținut și propagat de pseudionutriționiști sau de oameni fără pregătire mdicală, care au găsit astfel un instrument foarte bun de a câștiga bani. NU există detox pentru că nu există toxine. NImeni nu știe formula chimică a acestor toxine.(....) Oamenii nu se intoxică, oamenii elimină deșeuri singuri, fără ajutor ”, a explicat specialistul, în interviul pentru revista Life.ro.
surse: adevarul.ro, Dr Simona Tivadar - Medicină, Nutriție și Bună Dispoziție