Febra la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm și care sunt primele măsuri
De obicei, febra nu este nocivă și poate fi chiar un lucru bun - este un semn că organismul luptă împotriva unei infecții existente. Dar când copilul tău se trezește, în mijlocul nopții, înroșit, transpirat și cu pielea fierbinte, este de înțeles să te panichezi și să nu știi ce să faci.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 28 Mai 2020, 15:17 | Actualizat: Joi, 28 Mai 2020, 15:19De obicei, febra nu este nocivă și poate fi chiar un lucru bun - este un semn că organismul luptă împotriva unei infecții existente. Dar când copilul tău se trezește, în mijlocul nopții, înroșit, transpirat și cu pielea fierbinte, este de înțeles să te panichezi și să nu știi ce să faci.
Ar trebui să te îngrijorezi? Să suni doctorul? Să mergi direct la spital? Vei afla răspunsul la toate aceste întrebări în rândurile de mai jos, precum și ce măsuri trebuie să iei atunci când copilul tău are febră.
Ce este febra și ce o cauzează?
Medicii spun că febra este un răspuns defensiv al organismului la germenii care provoacă infecții, întrucât căldura generată în corp susține combaterea lor. La copii, febra poate avea mai multe cauze:
- Infecțiile virale includ: răceală, gripă, rujeolă, varicelă, boala gură-mână-picior ș.a.;
- Infecțiile bacteriene - infecția urechii, a sinusurilor, a vezicii urinare, pneumonie ș.a.;
- Creșterea dinților este însoțită, adesea, de o febră ușoară;
- Imunizarea recentă poate cauza starea febrilă, acesta fiind răspunsul organismului la vaccin, însă în acest caz este o formă ușoară;
- Expunerea îndelungată la soare (insolația) poate provoca un episod de temperatură ridicată;
- Hainele groase pot ridica temperatura corpului unui copil, așa că nu exagera cu „înfofolirea” celui mic.
Care sunt primele măsuri pe care le poți lua?
Pentru a stabili temperatura corporală la bebeluși și copii mici, folosește un termometru digital intrarectal. Acesta este cel mai recomandat de către medicii pediatri. Achiziționează-l de la o farmacie cu prețuri mici, și folosește-l până când copilul are aproape patru ani. După această vârstă, temperatura poate fi luată la nivelul urechii sau axilei, cu un termometru digital sau electronic.
Cele mai importante două obiective ale îngrijirii la domiciliu pentru un copil cu febră sunt controlul temperaturii și prevenirea deshidratării. Controlul temperaturii se face prin tratament medicamentos, la copiii mai mari de trei luni. Sunt eficiente acetaminofenul și ibuprofenul, însă recomandările pediatrului sunt cele mai sigure. Pe parcursul episoadelor febrile, copilul trebuie să bea multe lichide, ca să nu se deshidrateze. Dacă temperatura este însoțită de diaree sau vărsături, care împiedică rehidratarea, cere sfatul medicului.
Când trebuie să ne îngrijorăm?
Dacă observi la copilul tău oricare dintre următoarele simptome, contactează medicul pediatru:
- Temperatură corporală de 40 de grade C sau mai mare, care nu scade;
- Letargie. Copilul este moale, nu răspunde la stimuli exteriori și nu face contact vizual;
- Iritabilitate crescută. Copilul plânge ore în șir, cu interacțiuni verbale rare și este imposibil de calmat.
- Meningită. Simptomele includ febră ridicată, gât rigid sau dureri în spatele gâtului, vărsături, dureri de cap și sensibilitate la lumină puternică.
- Alte simptome (tuse, vărsături, erupții cutanate etc.) - informează pediatrul.
- Dacă pruncul are o temperatură corporală ridicată, dar se încadrează în caracteristicile exemplificate mai jos, atunci nu te îngrijora! Nu ai de-a face cu o situație periculoasă, iar febra trebuie lăsată să-și parcurgă cursul.
- Febra nu depășește 38 de grade Celsius;
- Copilul rămâne interesat de joacă și de alte activități uzuale;
- Continuă să mănânce și să bea;
- Zâmbește și este conștient de împrejurimile sale;
- Copilul are un comportament îmbunătățit și un aspect general înviorat atunci când febra scade;
- Culoarea pielii este normală.
Intervale de temperatură
În general, temperaturile cuprinse între 37.2 și 37.7 grade Celsius nu sunt un motiv de îngrijorare. Stările febrile între 38 și 39.5 grade Celsius trebuie anunțate medicului. Un episod cu febră de 40 de grade Celsius, care coboară rapid până la 37.8 sau 38.3 grade Celsius, poate aștepta până dimineața, cu excepția cazului în care copilul are mai puțin de trei luni.
Așadar, febra la copii poate fi un semnal de alarmă sau o simplă reacție a unui organism sănătos, care luptă cu o infecție. Important este să monitorizezi starea celui mic și să cauți ajutor medical atunci când acesta este necesar.