(P) Ce este un pulsoximetru și cum se interpretează valorile sale?
Un pulsoximetru este un dispozitiv care măsoară saturația de oxigen din sânge în mod indirect, fără a fi nevoie să se obțină o probă de sânge. Acest dispozitiv, care este utilizat pe scară largă de către medici, poate fi folosit de oricine acasă, deoarece este foarte simplu de utilizat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 13 Octombrie 2022, 16:00 | Actualizat: Joi, 13 Octombrie 2022, 16:03- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pulsoximetrele pentru uz casnic sunt mici și funcționează cu baterii. Monitorizarea nivelului de oxigen din sânge poate economisi timpul petrecut la cabinetul medicului și este un ajutor important în menținerea unei vieți active pentru persoanele care suferă de boli respiratorii. Acestea sunt foarte recomandate persoanelor care suferă de boli respiratorii cronice sau de apnee în somn. Ar trebui să ai în casă un pulsoximetru sau a un tensiometru de braț.
Dispozitivul este plasat pe deget, care este una dintre părțile corpului, împreună cu lobul urechii, unde există o mai mare microcirculație. În acest fel, prin trecerea luminii polarizate prin deget, este posibilă măsurarea globulelor roșii care circulă în organism și interpretarea cantității de hemoglobină care circulă în organism și, astfel, calcularea saturației de oxigen din sângele pacientului.
Care sunt nivelurile normale de oxigen din sânge?
În mod ideal, nivelurile de oxigen din sânge ar trebui să fie între 95% și 98%, dar pentru unii pacienți cu afecțiuni respiratorii preexistente, această valoare poate fi mai mică decât în mod normal. Ceea ce trebuie să știi este că, dacă rezultatul scade sub 90%, trebuie să te adresezi medicului.
În ceea ce privește ritmul cardiac, intervalul normal pentru un adult în repaus este între 60 și 100 de bătăi pe minut
Cum să îmbunătățești nivelul de oxigen din sânge?
Modalitatea ideală de a menține un nivel bun de oxigen în sânge este de a face sport în mod regulat pentru a menține sistemul respirator și circulator în formă bună. Dar dacă nu ai prea mult timp la dispoziție pentru a face acest lucru, poți încerca și câteva minute pe zi de yoga, meditație sau exerciții de respirație acasă.
Utilizarea pulsoximetrului în timpul pandemiei COVID-19
Dificultatea respirației este unul dintre simptomele asociate cu COVID-19. Deși, de cele mai multe ori, este un semn ușor de detectat de către pacient, nu este întotdeauna așa, deoarece există cazuri în care această dispnee nu este percepută de către persoana afectată, rezultând o hipoxie silențioasă sau o lipsă de aer.
Depistarea ambelor circumstanțe a făcut ca vânzările de oximetre de casă sau pulsoximetru să crească vertiginos în ultimii doi ani, deoarece aceste dispozitive sunt folosite pentru a măsura saturația oxigenului din sânge și, astfel, pentru a detecta unul dintre simptomele coronavirusului.
Cum se interpretează rezultatele unui pulsoximetru?
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să urmezi instrucțiunile de configurare corectă a unui pulsoximetru. Cele mai multe pulsoximetre sunt oximetre de deget, deci nu ar trebui să existe o problemă sau confuzie cu oximetrele de deget.
Apoi uită-te la afișaj. Acesta ar trebui să afișeze două numere: unul denumit „PR” și unul denumit „SpO2”. Prima etichetă, „PR”, reprezintă pulsul și îți spune de câte ori bate inima ta pe minut. Iar cea de-a doua etichetă, „SpO2”, este o abreviere pentru saturația de oxigen prin pulsoximetrie.
Odată ce numerele apar pe ecran, notează-le (cel mai bine este să faci acest lucru într-un caiet). În plus, trebuie să notezi data și ora la care a fost efectuată citirea.
Valorile normale ale saturometrului ar trebui să se situeze în mod normal între 95 și 100%. Valorile sub 90 la sută sunt considerate scăzute (hipoxemie) și indică nevoia de oxigen suplimentar. Simptomele includ dificultăți severe de respirație, creșterea ritmului cardiac și dureri în piept.
Majoritatea oamenilor au nevoie de un nivel minim de saturație a oxigenului de 89% pentru ca celulele lor să rămână sănătoase. Nivelurile scăzute ale saturației de oxigen din sânge pentru o perioadă scurtă de timp nu sunt considerate a fi dăunătoare. Cu toate acestea, dacă acest lucru se întâmplă frecvent, poate deteriora sau suprasolicita celulele organismului. Dacă nivelul de oxigen este scăzut, este posibil să ți se ceară să folosști oxigen suplimentar.
Recomandări pentru utilizarea unui pulsoximetru
Trebuie să rămâi în repaus timp de cel puțin cinci minute înainte de măsurare.
Nu uita să folosești dispozitivul atunci când ești așezat sau semi așezat.
Înainte de a introduce oximetrul, este important să îți freci degetul.
Așteaptă cu calm rezultatele.
Șterge pulsoximetrul cu un șervețel după folosire.