(P) Pe scurt despre detartraj - trei lucruri pe care e bine să nu le ignori dacă ții la sănătatea ta dentară
Ai senzații neplăcute în cavitatea bucală precum mirosuri sau gusturi neplăcute ca rezultat al acumulării de bacterii în zonele inaccesibile periuței de dinți?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 19 Septembrie 2022, 16:46 | Actualizat: Luni, 19 Septembrie 2022, 16:47- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Oricât de mult accent se pune pe periatul dinților și indiferent de minuțiozitatea cu care se face acest procedeu, există zone inaccesibile pentru periuța de dinți care rămân necurățate pentru perioade lungi de timp, adunând o cantitate mai mare de bacterii.
În acest caz, trebuie să apelezi la un detartraj dentar pentru a asigura o curățare totală a dinților și pentru a le oferi un aspect plăcut. Înainte de a-l solicită, este important să știi ce este detartrajul, intervalul de timp la care trebuie făcut și beneficiile pe care le aduce.
Detartrajul dentar este un tratament nedureros, o curățare mai profundă ce constă în îndepărtarea depozitului subgingival de tartru (substanță calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune pe coroana dinților), prin intermediul aparatului cu ultrasunete. De asemenea, placă bacteriană care provoacă afecțiuni dentare este, de asemenea, eliminată, cu ajutorul detartrajului.
Detartrajul este de trei feluri:
- Detartraj cu ultrasunete
- Detartraj manual
- Detartraj air-flow (cunoscut și sub numele de detartraj cu aer comprimat)
Fiecare dintre aceste opțiuni are atât metode de lucru, cât și beneficii specifice. Înainte de a alege un anumit tip de detartraj, mergi la o clinică stomatologică precum acest cabinet stomatologic sector 5 pentru a stabili cu exactitate care este cel care ți se potrivește.
Este bine să ai câteva informații esențiale pentru fiecare tip de detartraj, astfel încât să știi ce opțiune pare mai bună, în funcție de simptomele pe care le ai și de rezultatele la care vrei să ajungi.
- Detartraj cu ultrasunet
Pentru a efectua detartrajul cu ultrasunete se utilizează un echipament numit scaler. Acest dispozitiv face că un vârf metalic sterilizat să oscileze la o frecvența foarte mare, producând până la 20.000 de vibrații pe minut. În acest fel, scalerul este capabil să fragmenteze tartrul depus pe dinți deasupra gingiilor și sub acestea, distrugând placă bateriana. În același timp, un flux de apă sub presiune permite eliminarea eficientă și rapidă a depunerilor.
După acest proces, se folosește o periuță rotativă cu pastă pe baza de fluor pentru a curată și lustrui bine dintîi.
- Detartrajul manual
Acest tip de detartraj facilitează înlăturarea cu precizie a tartrului, în special a celui subgingival, precum și a plăcii bacteriene acumulate în spațiile interdentare, greu accesibile. Metodă, însă, presupune aplicarea unei anumite presiuni pe instrumentul folosit, fapt care conduce, în general, la apariția unor sângerări la nivelul gingiei și la resimțirea unei stări de disconfort de către pacient (lucruri absolut normale, de altfel). În general, sondă și chiureta universală sau cea specială pentru detartraj sunt cele mai utilizate instrumente în curățarea manuală a tartrului de pe dinți.
- Detartrajul mecanic
Îndepărtarea mecanică a plăcii bacteriene se face cu ajutorul unui aparat de detartraj cu ultrasunete (cel mai popular) sau cu un aparat de detartraj ultrasonic (mai puțin folosit) – formulă modernă a acestei proceduri, mai puțin dureroasă și mult mai ușor de suportat de către pacient.
O ședință de detartraj dentar durează între 15 și 60 de minute, în funcție de stadiul în care se află dantură pacientului, dar și de dimensiunea depunerilor de tartru. În cazul detartrajului cu ultrasunete, procedura durează 30 de minute, fiind mult mai rapidă și mai ușor de realizat decât metodele clasice. Pentru detartraj pret așteptările tale ar trebui sa fie între 200 si 350 de ron maximum.