Serviciile medicale vor fi decontate pentru bolnavii de cancer neasigurați. Când intră în vigoare măsura
Românii suferinzi de cancer care nu sunt asigurați au primit o veste bună de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Comunicatul de presă a fost făcut oficial.
Publicat: Vineri, 12 Aprilie 2024, 12:38 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:45- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a anunțat oficial că pacienții care suferă de cancer și nu au asigurare medicală vor beneficia de servicii medicale decontate.
Pe aceeași temăServiciile medicale vor fi decontate pentru bolnavii de cancer neasigurați. Când intră în vigoare măsura
Conform unei surse, chiar și pacienții neasigurați vor putea avea acces la servicii pentru afecțiuni oncologice. Începând cu data de 1 iulie 2024, acestora li se vor deconta serviciile medicale.
„Începând cu 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea acces la servicii de tip preventiv şi la cele de diagnostic precoce pentru afecţiunile oncologice, în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului. Aceste servicii vor fi decontate din bugetul de stat”, a precizat Valeria Herdea.
Pe aceeași temăCu toate acestea, președintele CNAS a subliniat faptul că acest beneficiu acordat pacienților neasigurați este consemnat în Planul Național de Cancer, dar nu va fi oferit pentru toate serviciile medicale.
„Avem Planul Naţional de Cancer, în cadrul acestui plan s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, ceea ce este un mare fapt faţă de alte ţări.
Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie - asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament.
Pe aceeași temăDeci este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat, aici e diferenţa. În Programul Naţional de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie.
Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat.
Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii”, a mai precizat Valeria Herdea.
Conform sursei menționate anterior, la finalul anului 2023, în România erau înregistrate 204.722 de cazuri de cancer. Președinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat faptul că, în 2019, România avea o capacitate de diagnostic de 1,8 scanere CT la fiecare 100.000 de locuitori.
Acest lucru în timp ce media în Uniunea Europeană este de 2,4 scanere la fiecare 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, în România există totuși o creștere din 2011.
Totodată, România mai înregistrează și 1,1 unități IRM la fiecare 100.000 de locuitori. În timp ce în Uniunea Europeană media este de 1,6, raportată la același număr de locuitori.