Antena Căutare

(P) Putem preveni cancerul de sân?

Cancerul de sân este cea mai diagnosticată tumoare, cu peste două milioane de cazuri noi raportate și este principala cauză de deces prin cancer la femei. Pentru că statisticile ne sperie, am întrebat un specialist care este modalitatea de prevenție la îndemâna tuturor femeilor?

O femeie blondă la medic Galerie
Cancerul de sân este cea mai diagnosticată tumoare, cu peste două milioane de cazuri noi raportate și este principala cauză de deces prin cancer la femei

“Orice femeie trebuie să facă ecografie mamară?”

“În primul rând să înțelegem ce înseamnă această analiză numita ecografie mamară, pentru că multe paciente confundă cu mamografia și se sperie fară să înțeleagă ce face una și ce face cealaltă.” ne spune Dr. Dorian Schwartz.

“Deci, mamografia are ca orginie a numelui cuvântul mamo- (biologie, medicină), care se referă la organele mamare și înseamnă examinarea sânilor cu ajutorul razelor X. În schimb, ecografia mamară se bazează pe ultrasunete, de aceea este recomandată la orice vârstă, pentru că nu există riscurile de iradiere care sunt prezente la o analiză de mamografie. Dacă mamografia este recomandată persoanelor peste 45 de ani, ecografia mamară se poate realiza la orice vârstă.” puncteaza Dr. Sam Schwartz.

“Prin urmare, o simplă ecografie care nu prezintă niciun fel de risc sau disconfort salvează vieți și este principala unealtă de combatere a cancerului de sân.”

“Este vorba despre o analiză costisitoare, pe care nu și-o pot permite multe dintre femei?”

“Aceste servicii prezentate pot fi efectuate și în regim decontat de Casa Națională de Asigurări, însă bugetul alocat de Casă este insuficient pentru acoperirea tuturor cererilor. Ecografia mamară se plătește, însă consultațiile ginecologice și analizele medicale sunt gratuite. Spitalul Romgermed este lider pe piață pentru cele mai multe servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În funcție de bugetele alocate pentru fiecare seriviciu medical, încercăm să satisfacem toate solicitările, însă sistemul acesta nu permite ca toată lumea să beneficieze de gratuitate pentru toate serviciile medicale oferite în același timp. Transparența este mijlocul nostru de comunicare cu pacienții, așa încât îi informam pe toți de fiecare dată și încercam să găsim întotdeauna soluții.

La Spitalul Romgermed St. Lukas am dezvoltat un management din ce în ce mai eficient și mai personalizat al ecografiilor mamare. Prin urmare, diagnosticarea precoce și eficientă a fost întotdeauna prioritatea specialiștilor Romgermed.”

“Este suficientă ecografia mamară efectuată anual pentru pacientele care nu prezintă probleme de sănătate sau istoric medical de cancer la sân în familie?”

“S-a demonstrat că femeile care sunt supuse examinărilor de ecografie mamară anual au o reducere de aproximativ 30% a mortalitățîi în comparație cu femeile care nu sunt supuse ecografiei mamare. Totodată, nu este suficient, femeile trebuie să aibă vizite regulate la ginecolog, toate analizele de sânge sau endocrine la zi. Nu putem să răspundem la această întrebare fără o altă întrebare. Dacă avem grijă de un organ înseamnă că am avut grija de întreg organismul? Firește că nu, toate sunt în relație de interdependență, dar este formidabil pentru că putem să avem precizie în funcționarea propriului organism daca acordăm încredere medicilor noștri.”

“Puteți să ne spuneți câteva dintre simptomele problemelor la sân?”

“Ar fi crud să enumerăm ceea ce pot experimenta femeile care se confrunta cu astfel de probleme. Scopul nu este să speriem pe nimeni, scopul este să folosim vigilența și precauția pentru că există soluții. În principal noi nu recomandăm autopalpare pentru depistare sau alte metode prezentate pe internet.

Până și medicii cu experiență au fost păcăliți de niste noduli ascunși pe care poate nu i-au descoperit la o simplă palpare. Trebuie deci, să mergem la medic și să efectuăm toate investigațiile necesare, doar așa putem avea siguranța că totul este bine. Să nu uitam ceea ce spun mereu, daca rămânem la etapa de prevenție, nu mai există boala, nu mai avem de ce să tratăm!

Deci, pacientele să nu uite că prioritatea este sănătatea, iar sănătatea se menține atât acasă prin nutriția conștienta și sănătoasă, activitate fizică regulată, optimism și voie bună, cât prin vizite regulate la medic, analize de sânge/endocrine, consultații de rutină care pot preveni boli care ar putea să se dezvolte mai târziu.”

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x