Unde găsești cele mai curate plaje de pe litoralul românesc. Vama Veche, în topul celor mai întreținute din ultimii trei ani
Cele mai curate plaje de pe litoral, în România, sunt la Vama Veche şi Corbu. La extrema cealaltă, zone de plajă din Năvodari și Mamaia Nord conduc în clasamentul celor mai mizerabile. Pentru prima dată după o perioadă de trei ani, rezultatele sesiunii de monitorizare ecologică a plajelor litorale indică faptul că, în luna mai, s-au înregistrat cele mai mici cantităţi de deşeuri abandonate pe nisip.
Publicat: Luni, 22 Iunie 2020, 16:35 | Actualizat: Luni, 22 Iunie 2020, 17:05O posibilă cauză fiind absenţa oamenilor din aceste zone în perioada de pandemie, informează Organizaţia Mare Nostrum.
Conform sursei citate, pe cele opt sectoare de plajă monitorizare, în luna mai au fost identificate 6.646 deşeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică şi metal, un număr considerabil mai mic faţă de anul 2019, când au fost înregistrate peste 45.000 deşeuri în cele două sesiuni anuale.
Pe aceeași temăCel mai murdar sector de plajă, la Năvodari
Cel mai murdar sector de plajă, în urma monitorizărilor efectuate, a fost Năvodari, cu 2.074 deşeuri, o parte din acestea provenind de la şantierele de construcţii din zonă. Pe locul secund, într-un nefast top al cantităţii de deşeuri înregistrată pe plaje, este zona Mamaia Nord, cu 1.481 deşeuri.
Cele mai mici cantităţi de deşeuri au fost înregistrate pe sectoarele din Vama Veche şi Corbu
"Cifrele înregistrate sunt, într-adevăr, mici, comparativ cu perioadele similare ale anilor trecuţi şi asta nu poate decât să ne bucure, însă suntem convinşi că aceste cifre sunt rezultatul circulaţiei turistice şi activităţii umane reduse din perioada stării de urgenţă, când oamenii nu au mai ajuns în număr mare pe plajă. În acelaşi timp, reprezentanţii Apelor Române Dobrogea Litoral au pregătit plaja pentru sezonul estival. Ne-ar fi plăcut să spunem că aceste cifre mici sunt rezultatul comportamentului responsabil, dar mai este mult de lucru, din acest punct de vedere", declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv al organizaţiei ecologiste Mare Nostrum.