Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale. Afecțiunea cardiacă este cunoscută drept „ucigașul tăcut”
În cel mai recent episod Medicool, dr. Mihai Pautov și invitatul său, medicul cardiolog Ștefan Busnatu, au explicat ce este hipertensiunea arterială, dar și cum putem face față acestei afecțiuni.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 26 Martie 2024, 14:13 | Actualizat: Marti, 26 Martie 2024, 14:57În cel mai recent episod Medicool, dr. Mihai Pautov și invitatul său, medicul cardiolog Ștefan Busnatu, au discutat despre hipertensiune. Specialiștii au explicat ce înseamnă, de fapt, această afecțiune cardiacă, dar și care sunt simptomele, adesea greu de identificat.
Potrivit acestora, hipertensiunea arterială mai este numită și „ucigașul tăcut”. De cele mai multe ori, simptomele sunt trecute cu vederea, iar pacienții o descoperă abia când au loc evenimente mai grave precum un atac de cord sau accident vascular.
Ce este hipertensiunea arterială? Care sunt simptomele acestei afecțiuni
Medicul cardiolog a explicat că hipertensiunea arterială este valoarea tensiunii arteriale mari, peste 130 mm Hg și a tensiunii mici peste 89 130 mm Hg. „Valorile acestea coincid cu două momente din funcționarea sistemului nostru cardio vascular: atunci când inima pompează și valul de sânge forțează pereții vaselor, avem tensiunea mare și tensiunea mică este cea care apare când inima se relaxează și se încarcă și rămâne valul de sânge curgător până la momentul unei noi contracții”, a spus specialistul.
Astfel hipertensiunea arterială apare atunci când tensiunea este peste valorile normale. Din păcate, însă, dr. Ștefan Busnatu avertizează să semnele și problemele acestei afecțiuni sunt „problematice”.
Acesta a precizat că, în lumea medicală, hipertensiunea arterială este cunoscută și ca „ucigașul tăcut” pentru că foarte mulți din populția generală nu au nicio manifestare. „Ele apar când tensiunea este crescută pe o perioadă lungă de timp și se produce un eveniment cardiovascular acut: un accident celebrar vascular, un infarct de miocard sau problemă renală severă”, a mai spus specialistul.
Cum facem față hipertensiunii arteriale
În timp ce nu te poți feri, propriu-zis, de hipertensiunie, invitatul dr. Mihail Pautov atrage atenția asupra faptului că este important să dăm atenție controlului factorilor care ne-ar putea crește tensiunea. De asemnea, a oferit și câteva modalități prin care cei predispuși la această afecțiune se pot feri.
Medicul cardiolog a mai menționat că este extrem de important ca oricine să aibă la îndemână un tensiometru de braț, acesta model fiind cel mai corect în exprimarea valorilor arteriale, precum cele puse la dispozițe de Sendo. Acest model permite monitorizarea pe o durată mai lungă a valorilor tensiunii cu înregistrarea acestora, pentru a vedea și trendurile evoluție.
„Expunerea la temperaturi excesive, consumul de lichide asociat cu sare, este foarte important să ne hidratăm vara, dar să nu asociem cu sarea pentru că va conduce la retenție de apă în organism și la creșterea tensiunii”, sunt sfaturile dr. Ștefan Busnatu.