MediCOOL, sezonul 4, episodul 13 din 13 mai 2023. Trenduri și trucuri care ne îmbolnăvesc
În episodul 13 din MediCOOL, sezonul 4, doctorul Mihail Pautov, Carmen Brumă și kinetoterapeutul Alin Burileanu, au explicat care sunt trendurile și trucurile care ne pot îmbolnăvi.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 13 Mai 2023, 20:02 | Actualizat: Sambata, 13 Mai 2023, 20:03Mai exact, cei trei specialiști au stat de vorbă despre cum ne poate afecta o pereche de încălțăminte nepotrivită, un simplu corset sau chiar lenjeria intimă. Iată ce poți face în acest caz!
MediCOOL, sezonul 4, episodul 13 din 13 mai 2023. Ce pantofi este indicat să porți
În noul episod din data de 13 mai, kinetoterapeutul Alin Burileanu povestește cum tocurile, potrivit istoriei, au fost inventate pentru a îmbunătăți poziția centrului de greutate - care se află undeva unde porți cureaua. Este un truc estetic prin care se aducea bazinul în față și este oarecum benefic pentru problemele spatelui.
Specialistul recomandă pantofii care au talpă mai înaltă, pentru a nu atinge solul: „Contactul cu solul este foarte apropiat cu degetele de la picioare, respectiv oasele metatarsiene - oasele lungi care se află în centrul labei piciorului”.
Aici, kinetoterapeutul Burileanu a făcut o comparație între sandalele cu talpă subțire și pantofii cu platforme: „În acest caz, degetele sunt mai departe de pământ. Când ai o poziție vicioasă, vei munci de două ori mai mult să-ți menții echilibrul”.
De altfel, specialistul spune că cu cât ridici călcâiul mai mult, cu atât distribuția greutății va fi anterioară, de aici și apariția monturilor, comparativ cu alegerea unei perechi de adidași, de exemplu, unde distribuția este egală.
Pe aceeași temăMediCOOL, episodul 13. În cazul copiilor, este potrivită încălțămintea cu jumătate de număr mai mare
„Eu sunt pe moda veche, adică piciorul să stea cât mai relaxat. Cu cât punem o presiune mai mare la nivelul oaselor tălpii, cu atât deformarea ulterioară va fi mai mare. În cazul copiilor, e de preferat ca încălțămintea să fie cu jumătate de număr mai mare. Un pantof strâmt, mai ales în cazul unui copil în creștere, este ca și cum am contrui o casă cu o fundație strâmbă”, a explicat kinetoterapeutul Burileanu.
MediCOOL, sezonul 4. De ce nu este indicat să porți mereu corset
Dr. Mihail Pautov a menționat faptul că lenjeria trebuie să fie funcțională și să ne protejeze. Chilotul de tip tanga, prin mișcare/frecare continuă, va face ca bacteriile din zona anală să vină în față, predispunând la infecții de tract urinar și iritație.
De altfel, kinetoterapeutul a explicat de ce nu este indicat să purtăm mereu corset.
„Din punct de vedere anatomic, nu contest ceea ce spune medicul atunci când recomandă corsetul, după naștere sau pentru alte afecțiuni. Atunci când corsetul devine o obișnuință, acest lucru nu ar fi unul potrivit. De ce? Pentru că, din punct de vedere muscular, atuinci când corsetul este pus aproape că nu mai lucrează, iar atunci când vei renunța la el, mușchii paravertebrali spinali vor avea de suferit și clar va duce la apariția durerilor de spate”, a precizat Alin Burileanu.