Amenda uriașă pe care o riscă românii care nu respectă regulile atunci când taie porcul. Care este metoda corectă
Procesul de sacrificare a porcului de Crăciun impune anumite reguli stricte. Iată care sunt și ce amendă riști dacă nu le respecți!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 12 Decembrie 2024, 15:50 | Actualizat: Joi, 12 Decembrie 2024, 17:48Sărbătorile de iarnă sunt din ce în ce mai aproape, iar românii se pregătesc încă de pe acum pentru a se asigura că în zilele de Crăciun și Revelion nu le lipsește nimic.
De la cumpărăturile specifice sărbătorilor festive și până la tăierea porcului, totul pare că se întâmplă pe modul repede-înainte în toate colțurile țării.
Ritmul este din ce în ce mai alert de la o zi la alta, iar românii care sunt responsabili de sacrificarea porcilor sunt cei care atrag atenția poliției în această perioadă.
Pentru că există o serie de reguli clare în privința acestei tradiții, oamenii legii avertizează că cei care le încalcă riscă să primească o amendă destul de usturătoare.
Pe aceeași temăIată care sunt regulile impuse pentru sacrificarea porcilor și ce amendă riști dacă le încalci!
Amenda uriașă pe care o riscă românii care nu respectă regulile atunci când taie porcul. Care este metoda corectă
Sacrificarea porcului în curte este permisă de lege, însă există anumite condiții de igienă corespunzătoare pe care românii trebuie să le respecte tocmai pentru a nu intra în ilegalitate.
De asemenea, respectarea metodelor legale este esențială atât pentru sănătatea publică, cât și pentru protejarea animalului.
Regulile impuse de lege pentru sacrificarea porcului
Potrivit playtech, legea impuna ca înainte ca porcul să fie sacrificat, acesta trebuie să fie asomat. Mai exact, cei responsabili trebuie să îl lovească ușor pe cap pentru a fi amețit și pentru a nu resimți durerea sau stresul.
Este important ca această metodă să fie utilizată tocmai pentru a preveni orice formă de cruzime față de animal, mai scrie publicația menționată mai sus în articol.
În cazul în care această regulă nu este respectată, sacrificarea poate fi considerată un act de cruzime și poate să le aducă celor responsabili o amendă usturătoare ce poate ajunge până la suma de 12 000 de lei, potrivit Legii nr. 205 / 2004 privind protecția animalelor.
De asemenea, este important de știut faptul că gospodarii trebuie să primească un aviz în prealabil din partea unui medic autorizat care să permită ca sacrificarea să aibă loc.
Medicul veterinar are responsabilitatea de a verifica starea de sănătate a animalului, iar în cazul în care acesta prezintă semne de boală, sacrificarea devine interzisă. Un aspect pozitiv în acest sens este faptul că autoritățile vor putea depăgubi proprietarii doar în cazul în care animalele au fost înregistrate și identificate într-un mod corespunzător.
Gospodarii trebuie să efectueze examenul trichineloscopic pentru a verifica dacă există posibilitatea ca animalul să fie infectat cu trchineloză.
Testul este obligatoriu, iar în cazul în care acesta nu este efectuat, proprietarii animalelor riscă amenzi de până la 2 000 de lei.
În cazul în care normele legale privind sacrificarea porcului nu sunt respectate, oamenii legi au posibilitatea și de a confisca animalul, dar și să aplice sancțiuni suplimentare.
Pe aceeași temă