Primul ajutor în cazul unui accident de motocicletă. De ce nu trebuie să scoateți casca motociclistului
Primul ajutor poate face diferența în cazul unui accident moto. În calitate de martor, asigurați-vă că sunați la serviciile de urgență și că urmați indicațiile dispecerului cu atenție. Iată ce ar trebui să faceți și ce e interzis în astfel de momente.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 06 Iunie 2024, 18:03 | Actualizat: Joi, 06 Iunie 2024, 18:07Dacă sunteți martorul unui accident în care este implicat un motociclist, nu încercați să scoateți casca, din dorința de a da o mână de ajutor. Chiar dacă acesta este primul instinct, iar intenția este bună, înlăturarea căștii nu trebuie efectuată de cineva care nu are pregătire corepsunzătoare.
Iată ce pași ar trebui să urmați dacă sunteți martor la un incident.
În primul rând, asigurați-vă că locul accidentului este izolat. Dirijați traficul pentru a preveni alte accidente. Dacă aveți triunghiuri reflectorizante în mașină, plasați-le în fața și în spatele motocicletei. Sunați imediat la 112 și comunicați cu exactitate numărul motocicletei, locul accidentului și starea victimelor.
În privința celor răniți, încercați să comunicați cu motociclistul și/sau însoțitorii pentru a vedea dacă sunt conștienți. Dacă observați căști, nu le înlăturați dacă nu aveți cunoștințe despre procedeul corect de scoatere.
De ce nu se scoate casca unei victime în cazul unui accident de motocicletă
Casca trebuie scoasă de 2 persoane (una care susține capul/gâtul în poziție dreaptă, iar a 2-a extrage casca fie prin îndepărtarea bureților dedicați, fie prin introducerea mâinilor în cască - stânga-dreapta - astfel încât să lărgească modelul). Gulerul cervical trebuie să fie fixat în momentul extragerii căștii.
Dacă martorul nu are pregătire medicală, este suficient să sune la 112, să stea lângă victimă și să o liniștească, să nu le permită altora să se apropie și să facă vreo mișcare bruscă. Viziera căștii poate fi deschisă doar dacă este menționată senzația de sufocare și doar dacă viziera poate fi înlăturată prin mișcări care să nu modifice poziția victimei.
Acordarea primului ajutor în cazul unui accident de motocicletă poate face diferența între viață și moarte. Este esențial ca martorii să rămână calmi, să urmeze pașii corecți și să colaboreze cu serviciile de urgență. Cunoașterea acestor măsuri de prim ajutor poate transforma orice cetățean într-un potențial salvator, contribuind la reducerea consecințelor grave ale accidentelor moto.
Cazul unui motociclist care a decedat din cauza măsurilor de prim-ajutor greșite oferite de martori
Pe 5 iunie 2024, în intersecția Camil Ressu cu Fizicienilor din București , a avut loc un accident grav între o mașină și o motocicletă. Atât motociclistul, cât și pasagerul de pe motor au fost grav răniți. Din nefericire, motociclistul a murit la spital, potrivit b365.ro.
Voluntari din cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”, care au ajuns imediat la locul accidentului, s-au confruntat cu 5-6 „binevoitori” care nu au respectat sfaturile salvatorilor, iar casca motociclistului a fost dată jos în cele din urmă. În momentul în care motociclistul și-a dat jos casca, starea i s-a înrăutățit brusc.
Motociclistul și pasagera au fost transportați la spital. Din păcate, motociclistul a murit.