Ce este permis și ce este interzis în timpul sarcinii
Sarcina e o perioadă pe care fiecare femeie o resimte diferit. În cele nouă luni în care bebelușul se dezvoltă, unele lucruri sunt permise și chiar recomandate și altele, strict interzise, dacă îți dorești ca sănătatea ta și a copilului să nu fie puse în pericol.
Publicat: Joi, 16 Iulie 2020, 14:01 | Actualizat: Joi, 16 Iulie 2020, 14:06În acest articol poți citi o listă cu lucrurile permise și cele interzise în sarcină.
Ce este permis să faci în timpul sarcinii
În timpul sarcinii este permis și chiar recomandat să iei vitamine, să mănânci anumite alimente, să faci yoga sau să faci sex.
- Poți să iei multivitamine. Medicii recomandă o dietă echilibrată și bogată în vitamine și minerale. Însă, nu întotdeauna vei putea obține toți nutrienții de care este nevoie pentru dezvoltarea copilului din alimentație. De aceea, ia vitamine prenatale, care conțin, de cele mai multe ori, concentrații mai mari de acid folic, calciu și fier. În plus, ai nevoie și de suplimente cu acizi grași omega-3. Totuși, limitează-te la o singură doză de multivitamine pe zi. Excesul îi poate dăuna copilului.
- Poți dormi mai mult. În timpul sarcinii, nivelul de hormoni din organism crește. În plus, starea de anticipare sau chiar anxietatea îți pot crea probleme cu somnul. Este normal să te simți obosită în timpul zilei, iar medicii recomandă să iei mici pauze, atunci când simți că ai nevoie de somn. Setează ore stricte de culcare, nu foarte târziu, și păstrează-le. Dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte.
- Poți mânca pește și fructe de mare, gătite cu atenție. Peștele și fructele de mare conțin multe vitamine, minerale și acizi grași omega-3 de care ai nevoie în timpul sarcinii, așa că nu le evita. În schimb, este necesar să acorzi o atenție deosebită preparării lor. Acestea trebuie să fie bine gătite, pentru că, în caz contrar, pot conține bacterii. În plus, anumite tipuri de pește pot conține mercur.
- Poți face sex. Sexul în timpul sarcinii nu este interzis decât în cazul unor sarcini complicate, sau când există o afecțiune numită placenta previa. În sarcinile normale, sexul cu partenerul de viață este chiar indicat, de la concepție, până când „se rupe apa“.
Ce este interzis în sarcină
Anumite obiceiuri, precum fumatul sau consumul de alcool, trebuie limitate sau evitate complet în timpul sarcinii.
- Nu fuma. Mai multe studii au legat fumatul în timpul sarcinii cu diverse probleme ale copilului. Printre acestea, greutatea mai mică la naștere, dificultăți de învățare în copilărie etc. În plus, copiii mamelor fumătoare sunt mai predispuși să se apuce de fumat la o vârstă mai fragedă și să devină și ei vicioși, din cauza dependenței fiziologice de nicotină din timpul vieții intrauterine.
- Nu consuma alcool. Consumat în timpul sarcinii, alcoolul poate cauza multe probleme copilului: greutate mică la naștere, dezvoltare întârziată, probleme comportamentale, dificultăți de învățare etc. Medicii sunt de părere că orice cantitate de alcool consumată pe timpul sarcinii poate afecta fătul.
- Nu consuma carne crudă. Dacă ești un fan sushi, așteaptă până după naștere. De asemenea, ai foarte mare grijă la orice tip de carne ai mânca. Dacă nu este gătită suficient, carnea poate provoca intoxicații cu bacterii, precum listerioza sau toxoplasmoza, care pot conduce la avort spontan.
- Atenție la lactatele nepasteurizate. Calciul este important în sarcină, dar atenție de unde îl obții. Nu bea lapte crud sau alte lactate nepasteurizate, pentru că pot conține bacterii precum Listeria. Această bacterie afectează sănătatea fătului și, în cazuri grave, poate provoca pierderea sarcinii.
- Nu sta în cadă, jacuzzi sau saună. Deși sunt relaxante, băile fierbinți în cadă, jacuzzi sau ședințele de saună nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Ele sunt periculoase, mai ales în primul trimestru de sarcină, pentru că dublează riscul unui avort spontan.
În perioada sarcinii, încearcă să îți menții sănătatea fizică și emoțională, fă sport, yoga și pregătește-te pentru venirea pe lume a copilului, într-un mediu armonios și sigur.