Lovitură pentru bugetari! Vor pierde bani din salarii! Orban: „Toți trebuie să preluăm din greutatea crizei. Vor române 15 zile într-o formă echivalentă șomajului tehnic” - VIDEO
Premierul Ludovic Orban a anunţat că se pregăteşte un program de lucru în două ture, dar şi plata de şomaj tehnic. Bugetarii ar urma să lucreze 15 zile calendaristice, iar pentru celelalte 15 vor primi şomaj, 75 la sută din salariul de bază.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 09 Aprilie 2020, 19:45 | Actualizat: Joi, 09 Aprilie 2020, 19:46Proiectul nu va fi adoptat în ședința de guvern de astăzi, urmând să mai fie discutat de membrii cabinetului.
„Vă solicit să analizați proiectul de OUG inițiat de doamna Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. Toți trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie.
Sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize.
Am hotărât să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți.
Angajații vor fi împărțiți jumate, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor. Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem și să diminuăm răspândirea virusului”, a transmis Ludovic Orban, în debutul ședinței de guvern.
Prima variantă a Ordonanței este gata, urmând să fie discutată cu miniștrii din guvern, potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru.
„Și noi cei din sectorul public să preluăm o parte din povara care ne-a fost pusă pe umeri din cauza acestei epidemii. Să găsiți o formă și pentru șefime”, a mai precizat premierul.
Vor fi și excepții! Prevederile șomajului tehnic nu se vor aplica personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din Ministerul Muncii.
Cifrele arată că, până acum au fost suspendate peste un milion de contracte, iar alte peste 200 de mii au fost anulate.
În acest context, autorităţile trebuie să ţină cont de întreg tabloul economic. O reducere a veniturilor înseamnă mai puţini bani în consum, iar potrivit analiştilor, acest lucru ar adânci recesiunea.