Antena

(P) Cele mai frecvente greșeli pe care le poți face ca tester software

Dacă ai face o scurtă evaluarea a activității tale din ultimul timp, poate ai constata că ai făcut și greșeli. Sunt firești, însă avem tendința de a le asocia și cu anumite consecințe mai puțin plăcute. Mult mai eficient este să vezi partea partea lor pozitivă. Greșelile pot avea un impact bun asupra dezvoltării tale profesionale, singura condiție este să tragi o concluzie din ele.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 24 Mai 2022, 11:48 | Actualizat: Marti, 24 Mai 2022, 11:50
Dacă ai face o scurtă evaluarea a activității tale din ultimul timp, poate ai constata că ai făcut și greșeli

Nu există un domeniu de activitate în care să nu fii expus greșelilor, iar dacă alegi o carieră în IT și începi ca tester, în primele luni este normal ca lucrurile să nu-ți iasă ca la carte. De la alegerea cursurilor, la atitudinea ta față de activitate și echipă, toate aceste aspecte contează pentru evoluția ta în carieră. Un start bun începe cu o documentare bună despre greșeli și cu cele mai bune îndrumări!

Nu știi ce cursuri de formare să alegi

Sunt multe cursuri de formare în testarea software, însă e important să le studiezi mai întâi programa și să discuți cu un trainer. Dacă accentul e pus mai mult pe partea teoretică, cursul nu te poate ajuta pe viitor în angajare sau în a lucra ca freelancer. Există însă opțiuni care-ți permit să îmbini partea teoretică cu partea practică, iar la finalul cursului vei fi ghidat în carieră.

Poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Nu înțelegi scopul și cerințele

Recomandari A1

Când este implementat un nou feature, abia aștepți probabil să cauți bug-urile și să satisfacția că ai salvat „viața” unui client. Dar este esențial să înțelegi scopul și cerințele unui produs sau unui serviciu nou înainte de a începe testarea.

Ar trebui să citești specificațiile, să discuți cu developerii sau cu ai tăi clienți. O altă variantă este să faci o sesiune rapidă de testare exploratorie pentru a aduna toate informațiile de care ai nevoie pentru a realiza o structură a testării.

Eviți să comunici bug-urile

Comunicarea este cheia dezvoltării software-ului și, prin urmare, și cheia testării software-ului. Dacă nu reușești să comunici bug-urile observate în testare poți afecta munca programatorilor, managerilor de testare, clienților și poți întârzia lansarea unui site sau a unei aplicații.

Este important să înfrunți situațiile pe care le întâmpini. Dacă nu ai soluții pentru aceste situații sau nu ai o imagine de ansamblu, este mai bine să le faci cunoscute decât să acționezi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Îți este teamă să întrebi

Este important să conștientizezi că nu există întrebări greșite. E mult mai important să ai răbdare, să asculți, să înțelegi imaginea de ansamblu și să pui întrebări pentru a clarifica anumite aspecte. Gândește-te că dacă nu ai întreba, ai înceta să înveți și, prin urmare, nu ai putea să-ți îmbunătățești cunoștințele și abilitățile. Curiozitatea este o abilitate care te poate ajuta să faci diferența în cariera ta.

Îți este teamă să folosești tool-uri

Această teamă vine, de regulă, când nu ești foarte sigur pe abilitățile tale tehnice. Și e normal să simți această nesiguranță la început, însă e important să fii deschis la orice soluție care ți-ar putea ușura munca. Poți obține ajutor de la alți testeri, de la developeri sau chiar asistență online. Important e să întrebi!

Vrei să rezolvi singur bug-urile

Există o regulă de bază în testare: nu încerca să faci munca developerilor. Misiunea ta este să prezinți erorile găsite și să vii cu propuneri. Este treaba developerului să găsească cauzele principale ale problemei, să facă debugging și să o rezolve. De asemenea, nu încerca să induci în eroare developerul, oferindu-i presupuneri greșite. Ca tester trebuie să-i oferi informații exacte.

Critici munca developerilor

Un mod constructiv de a oferi feedback și o comunicare pozitivă pot face diferența într-o relație tester-developer. Încearcă să vezi partea bună a activității unui dezvoltator software, nu doar erorile sau problemele găsite în codul său.

Evaluezi greșit timpul necesar testării

Managerul de proiect ar putea să te întrebe „Cât ți-ar lua să testezi asta?” Tentația ar fi să-i răspunzi: „Hm, câteva ore, poate?!” Înainte de a da un răspuns, e mai potrivit să faci un pas în spate, să ai o imagine de ansamblu și apoi să faci o estimare realistă, care te va ajuta atât pe tine, cât și pe colegi.

Nu mai ții pasul cu ce e nou în testare

Consideri că un curs de formare în testare sau studiile superioare sunt suficiente pentru a avea rezultate bune în testare. Dar domeniul IT e în continuă dezvoltare și adaptare. Este imposibil să fi „văzut totul”. În fiecare zi, te vei confrunta cu noi situații și provocări în care trebuie să dovedești că ești dispus să înveți și să-ți îmbunătățești abilitățile.

Text: Mihaela Pascari

Whatsapp LinkedIn
cursuri it ejobs tester software
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Videoclipul zilei
Citește și
(P) Îți dorești job în IT? Creează un portofoliu relevant cerințelor
Cum poți câștiga 800 de euro chiar dacă nu ai experiență
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste