- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dacă dezvolți pe cont propriu un proiect, o aplicație sau povestești pe blog ceea ce ai învățat nou în testare sau programare contează mult să te mobilizezi și să strângi într-un singur loc toate inițiativele tale, realizând astfel portofoliul. Este un tool, ce-i drept rar folosit, dar te poate ajuta să obții un loc de muncă oferind potențialilor angajatori dovezi concrete despre cine ești, ce ai realizat și ce ai putea face pentru compania lor. Tot ceea ce trebuie să faci este să oferi detalii despre educația ta, despre abilitățile și realizările tale, cu exemple reale.
Text: Mihaela Pascari
Primul pas este să te înscrii la cursuri gratuite IT organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
Calificarea obținută și proiectul susținut pentru anumite cursuri merită adăugate la portofoliul tău, alături de proiectele pe care le realizezi pe cont propriu. Astfel ai mai multe șanse de a obține jobul dorit! Iată care sunt pașii pentru a-ți construi un portofoliu.
Deprinde cunoștințe și experiență la cursuri gratuite în IT
Primul pas este să definești ce curs ți se potrivește. Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege Cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Java.
Ce vei învăța în cadrul cursului de Tester:
- Vei învăța de la zero cum să descoperi defecte ale website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori.
- Vei contribui la dezvoltarea celor mai tari site-uri și aplicații.
- Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în IT
Ce vei învăța în cursului de Programator Java:
- Vei învăța de la zero JavaScript, HTML, CSS și cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora.
- Vei învăța cum să creezi aplicații web.
Acest curs este ideal pentru persoanele fără experiență în programare.
Ce trebuie să știi despre cursurile în IT
- Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
- Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
- Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
- Se întâmplă 100% online
- Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
- Includ consiliere în carieră
Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SILVIU PETRESCU
0729.729.843
Cât de important este portofoliul de proiecte în cariera ta
Contează mult să povestești recrutorului despre cursurile pe care le-ai absolvit în domeniul IT și despre proiectele la care lucrezi, dar ești mult mai convingător când îi arăți că ai toate proiectele strânse într-un singur loc. Și nu trebuie să fii programator pentru a crea un site. O platformă Wordpress este intuitiv de folosit și de personalizat. Mai important este să ai o strategie.
Fii selectiv în alegerea proiectelor
Chiar dacă ai mai multe proiecte la care lucrezi, unele poate din afara domeniului IT, ar trebui să fii selectiv în privința a ceea ce incluzi în portofoliu. Oamenii au o atenție limitată și cel mai bine este să prezinți acele proiecte care-ți demonstrează talentul și experiența pentru jobul la care ai aplicat.
Realizează mai întâi o listă cu proiectele la care ai lucrat. Apoi, clasifică proiectele în ordinea relevanței pentru jobul pe care ți-l dorești. Sau selectează mai multe proiecte, diferite, de exemplu, fiecare pe un limbaj de programare sau pe o abilitate pe care ai dezvoltat-o lucrând la el. Portofoliul ar trebui să susțină, prin exemple, calificările enumerate în CV.
Mizează pe un design simplu
Mai puțin înseamnă întotdeauna mai mult. Și același principiu ar trebui să-l aplici și atunci când îți creezi un site de prezentare a portofoliului. Expune proiectele într-un format simplu pe o singură pagină web (cu secțiunea My Work sau Work Samples) cu opțiunea ca utilizatorul să poată să le descopere individual, pentru detalii și context.
Ia rolul unui user și verifică dacă navigarea e ușoară
O modalitate prin care poți asigura navigarea ușoară site-ul de prezentare a portofoliului tău este folosirea categoriilor. Astfel poți arăta proiectele diferite la care ai lucrat, precum și abilitățile deprinse prin dezvoltarea acestora.
Inspiră-te din tehnica arhitectului peisagistic Mark Tessier. Site-ul său vine cu o caracteristică „Filtru”, astfel încât să poți vedea mai ușor diferitele tipuri de proiecte la care a lucrat.
Spune și povestea ta personală, nu doar profesională
Proiectele la care ai lucrat sunt extrem de importante mai ales când îți dorești să te angajezi într-un domeniul nou pentru tine, precum IT-ul. Dar gândește-te că cineva care-și dorește să lucreze cu tine vrea să te cunoască și ca om.
Un portofoliu este și mai bine pus în valoare când face parte dintr-un site personal construit în mod responsabil și creativ, unde viitorul manager poate găsi povestea ta, poate afla care sunt preferințele tale de lucru.
Include așadar secțiunea „Despre” în care să te prezinți atât profesional, cât și personal. Te poți inspira de pe site-ul scriitoarei Jaclyn Westlake.
Cursurile în IT îți oferă ocazia ca la final să susții și un proiect, pe care merită să-l incluzi în portofoliu. Asigură-te că ai dovada muncii tale, astfel vei fi mai aproape de atingerea obiectivelor profesionale.
(P) O agenție SEO ne explică ce înseamnă SEM și care e legătura dintre cele două noțiuni... Câștigă un ATV CFMOTO vizitând SAB 2021, la Romexpo!...