Ultimă oră! Până când NU va putea ANAF să pună popriri! Termenul a fost prelungit de Camera Deputaților!
Perioada de suspendare a popririlor realizate de ANAF va fi prelungită până la 1 septembrie 2020, după cum a decis, miercuri, Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 03 Iunie 2020, 16:16 | Actualizat: Miercuri, 03 Iunie 2020, 16:18- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Propunerea de suspendare până la 1 septembrie a măsurilor de executare silită în materie civilă prin proprire pentru creanţele civile şi comerciale a trecut cu 300 de voturi pentru şi doar o abţinere.
PNL şi USR nu a susţinut acest act normativ. Proiectul va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare - ultimul pas necesar pentru a intra în vigoare.
Săptămâna trecută, Guvernul a extins până la 25 iunie 2020 termenul anterior de 15 iunie 2020 până la care ANAF nu demarează procedurile de executare silită. Acum, Parlamentul a extins din nou acest termen, până la 1 septembrie 2020.
„Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă, până la data de 1 septembrie 2020.
Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele civile sau comerciale ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei. Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităților bănești se aplică de drept de către organele de executare și instituțiile bancare sau terți popriți, fără nicio altă formalitate”, este amendamentul formulat de PSD la OUG nr. 48/2020.
Potrivit autorilor amendamentului, suspendarea executărilor silite prin poprire în forma actuală nu conduce decât la falimentul comercianților, eliminând orice şansă creditorului bugetar de a mai încasa în viitor vreo sumă din crenţele bugetare deţinute.