Peste 1.000 de oameni, chemați la un concert, ca să riște să capete COVID-19, în Germania! De ce au acceptat. „Mi se pare o abordare bună” - Video
Un concert de muzică pop, într-o mare sală din Leipzig, a fost organizat în cadrul unui experiment prin care o echipă de cercetători germani a încercat să afle cum s-ar răspândi coronavirusul la un eveniment cu public numeros.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 23 August 2020, 08:29 | Actualizat: Duminica, 23 August 2020, 20:51Au fost aşteptaţi 4000 de spectatori, cu toţii voluntari sănătoşi, dar nu s-au prezentat decât o treime. Oamenii de ştiinţă sunt totuşi mulţumiţi de test şi promit că vor comunica rezultatele în maximum două luni.
Pentru prima dată din martie, muzica a răsunat din nou în Arena din Leipzig. Concertul a durat numai 20 de minute, dar a fost reluat de trei ori, în scenarii diferite elaborate de cercetători. Iar în sală s-au aflat doar 1400 de spectatori. Cu toţii au fost testaţi în prealabil şi au avut dovada că nu sunt infectaţi cu noul coronavirus.
„Mi se pare o abordare bună: se fac studii, se colectează date, ca să ştim mai bine despre ce este vorba”, a pus unul dintre voluntari.
Experimentul şi-a propus să afle cum s-ar răspândi virusul la un asemenea concert. În acest scop, spectatorii au primit mici dispozitive ce le-au înregistrat toate mişcările.
Un dezinfectant fluorescent a scos în evidenţă suprafeţele atinse de cele mai multe persoane. Şi, cel mai important, s-a urmărit şi traseul picăturilor minuscule care transportă virusul.
Scopul este elaborarea unui model matematic care să ajute, în viitor, la organizarea în siguranţă a acestor evenimente.
„Încercăm să punem bazele unor noi concepte de igienă, pe care am putea şi de fapt ar trebui să le aplicăm în viitor, pentru a reduce riscurile în asemenea momente”, a spus un cercetător.
În primul scenariu al testului, nu s-au luat niciun fel de măsuri de prevenire. În cel de-al doilea, grupurile de spectatori au fost separate, iar în al treilea scenariu s-a respectat strict distanţa de un metru şi jumătate între participanţi.
Rezultatele studiului vor fi comunicate la toamnă, în speranţa că şi pandemia reală se va mai domoli.