Coronavirusul a închis granițele Uniunii Europene. Accesul cetățenilor noncomunitari este interzis, dar există excepții!
Uniunea Europeană a decis, marţi seară, suspendarea accesului cetăţenilor noneuropeni în spaţiul comunitar, în cadrul măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului. Anunțul a fost făcut de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 17 Martie 2020, 23:01 | Actualizat: Marti, 17 Martie 2020, 23:02Consiliul European a aprobat marţi seară, în cadrul unui summit extraordinar desfăşurat prin videoconferinţă, propunerea Comisiei Europene de închidere a frontierelor externe ale Uniunii Europene şi ale ţărilor noneuropene care fac parte din Spaţiul Schengen, în cadrul măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului.
Statele membre UE „au decis în unanimitate impunerea unor interdicţii de acces, cu câteva excepţii minore”, timp de 30 de zile, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei, conform postului RTL şi cotidianului Le Figaro.
„Germania va implementa imediat aceste măsuri”, a precizat Angela Merkel.
Liderii ţărilor Uniunii Europene au stabilit şi intensificarea acţiunilor pentru atenuarea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei. Este important ca fluxul de mărfuri să fie funcţional.
„Sunt aşteptate consecinţe foarte serioase asupra economiei”, a atras atenţia cancelarul Germaniei.
Granițele Uniunii Europene se închid, cu câteva excepții
„Aceste restricţii de călătorie trebuie să fie în vigoare pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, care poate fi prelungită dacă va fi necesar. Există excepţii - rezidenţii pe termen lung în UE, membri ai familiilor cetăţenilor UE, diplomaţii vor fi exceptaţi de la aceste restricţii.
Personalul esenţial, de genul doctorilor, asistenţilor, alţi angajaţi ai sistemului medical, cercetători şi experţi care contribuie la contracararea epidemiei de cornavirus vor trebui să primească în continuare acces în UE.
Persoanele care transportă bunuri sunt, de asemenea, exceptate, deoarece fluxul de mărfuri spre Uniunea Europeană trebuie să continue, pentru a permite aprovizionarea cu produse, inclusiv articole esenţiale precum medicamentele, dar şi alimente şi piese componente de care au nevoie fabricile noastre.
Angajaţii din zonele de frontieră care circulă legal din ţările vecine trebuie, de asemenea, să aibă acces. Pentru a fi eficiente, restricţiile trebuie aplicate şi de cele patru state non-UE asociate la Spaţiul Schengen”, a precizat Ursula von der Leyen.