Antena

Focar de ciumă bubonică la granița Rusiei. Ce trebuie să știi despre boala numită Moartea Neagra

Focar de ciuma bubonica. Ce trebuie să știi despre boala numită Moartea Neagra.Ciuma bubonică a reizbucnit. Ciuma bubonică a reizbucnit în 2019, pasagerii unui avion sunt în carantină. Află din articolul a1.ro, ce este ciuma bubonică, care sunt cauzele, simptomele și consecințele acestei boli, considerată Moartea neagră

Publicat: Luni, 06 Mai 2019, 08:21 | Actualizat: Luni, 06 Mai 2019, 15:22
Focar de ciuma bubonica. Ce trebuie să știi despre boala numită Moartea Neagra.Ciuma bubonică a reizbucnit. Ciuma bubonică a reizbucnit în 2019, pasagerii unui avion sunt în carantină. Află din articolul a1.ro, ce este ciuma bubonică, care sunt cauzele, simptomele și consecințele acestei boli, considerată Moartea neagră

Focar de ciuma bubonica. Ce trebuie să știi despre boala numită Moartea Neagra​. Ciuma bubonică a reizbucnit. Ciuma bubonică a reizbucnit în 2019, pasagerii unui avion sunt în carantină. Află din articolul a1.ro, ce este ciuma bubonică, care sunt cauzele, simptomele și consecințele acestei boli, considerată Moartea neagră

Noi cazuri de ciumă bubonică

Una dintre cele mai groaznice boli din Evul Mediu a reizbucnit și face ravagii în Rusia. Un cuplu rus a decedat în Mongolia din cauza unei presupuse infecții de ciumă bubonică. Acest lucru a stârnit spiritele și a declanșat panică la bordul avionului în care se aflau. Din cauza celor două decese, autoritățile au fost nevoite să ia măsuri rapide și să stabilească “carantină nedeterminată” pe zona frontierei.

Un comunicat al departamentului de management al situațiilor de urgență din provincial Bayan-Ulgii arată că rezultatele preliminare în cazul deceselor celor două persoane. Imaginile surprinse la bordul avionului vineri, 3 mai, dezvăluie cum o echipă în costume albe isolate merg pe culoarul avionului din capital mongolă Ulaanbaatar.

Echipă trimisă la fața locului de către Centrul Național al Bolilor Transmisibile a verificat cei 160 de pasageri pentru indicia ale infectării cu ciumă bubonică. Ulterior, aceștia au fost trimiși la un spital pentru mai multe investigații.

Sâmbătă, 4 mai, starea de carantină a continuat în aeroportul din Mongolia care nu le-a permis turiștilor să plece. Astfel, cetățeni din America, Olanda, Elveția, Germania și Suedia au trebuit să își schimbe planurile de vacanță.

Chiar dacă autoritățile au menționat faptul că situația actuală nu poate fi considerate critică deoarece nu se poate descrie ca fiind o epidemie, carantina poate rămâne instituită pe o periodă de 21 de zile, în cel mai rău caz.

Ce este ciuma bubonică si cum se manifesta

Ciuma este o boală infecțioasă foarte gravă și deosebit de contagioasă produsă de bacteria Yersinia pestis. În trecut, această boală s-a transformat în pandemie, afectând mai multe continente. În prezent, annual apar între 1000 și 2000 de cazuri la nivel mondial.

Într-o pandemie sunt prezente toate formele de pestă, mai frecvente fiind forma bubonică și cea pulmonară. Dacă forma bubonică nu e tratată fără un tratament adecvat, se va transforma într-o formă septicemică ce va duce la forma pulmonară.

Tipuri de ciumă

Formă carbunculoasă sau Bubonenpest(gr. bubo = bubă , umflătură).
În forma bubonică (lat.Naike) infectarea este produsă de pișcătura puricelui de șobolan. Vectorul bolii, ca gazdă intermediară, transmite agentul patogen de la șobolan mai departe la om. Această schimbare de gazdă a puricelui se întâmplă numai după moartea rozătorului, de aceea s-a observat o mortalitate în masă la șobolani, înaintea izbucnirii unei epidemii de pestă la om.

Perioada de incubație durează de la câteva ore până la șapte zile. Simptomele includ febră, dureri de cap și articulații, stare de abatere, slăbiciune până la pierderea cunoștinței.
Forma carbunculoasă provine de la umflăturile dureroase ale ganglionilor limfatici din regiunea gâtului, zonelor axilare, aceste tumefieri pot atinge 10 cm mărime și din cauza hemoragiilor din țesut devin de culoare albastru închis până la negru, care ulcerează având un conținut purulent.

Această formă de pestă se poate agrava sau cu șanse de 50% duce la vindecare spontană. Deschiderea chirurgicală a abceselor din cauza pericolului de răspândire a bacteriilor în sânge și organe este contraindicat. Forma buboasă se transmite mai lent iarna decât vara, deoarece mobilitatea puricelui sub 12 °C este nulă.

Forma septicemică

Este cunoscută ca fiind o formă secundară când agentul patogen ajunge și se multiplică în sânge. Această formă se manifestă cu o febră ridicată, frisoane, dureri de cap, stare gravă de abatere, cu regiuni hemoragice întinse, boala are o evoluție supra acută (de la câteva ore, la 36 de ore) având procentul de mortalitate 90-100% la bolnavii netratați.
Azi acest procent de mortalitate este mult mai redus prin folosirea de antibiotice de tipul cloramfenicolului, tetraciclinei, streptomicinei, doxiciclinei sau a gentamicinei.

Forma pulmonară

Această formă de ciumă bubonică indică un procent de mortalitate 90-100% la bolnavii netratați.

Forma abortivă

Aceasta este varianta cea mai ușoară de pestă manifestată numai printr-o febră ușoară, inflamația ganglionilor limfatici, urmată de vindecare, bolnavul fiind dotat cu o imunitate solidă și față de formele grave de pestă.

Sursă foto: money.ro

Whatsapp LinkedIn
ciuma bubonica ciuma bubonica 2019 ciuma bubonica cauze ciuma bubonica consecinte
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Videoclipul zilei
Citește și
Focar de ciumă bubonică în Mongolia! Pasagerii unui avion sunt ținuți de 9 zile în carantină după...
E PANICĂ! Ciuma BUBONICĂ a izolat un oraș
Epidemie de ciuma bubonica in Kirgizstan
Video recomandate
Video
Citește și
Mercur retrograd în Săgetător. Ce schimbări aduce pentru nativii din zodiac Catine.ro
Ce urmează pe plan profesional pentru Christopher Uckermann după fenomenul RBD. Artistul a lansat o piesă cu un... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate provizorii: Călin Georgescu vs. Elena Lasconi în turul II. Diferenţă de 2.742 voturi între Lasconi şi... Observator
5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare CanCan
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii recomandă aceste alimente pentru cei mici DeParinti
Selena Gomez a pozat sexy pentru noul număr al revistei Perfect. Diva a purtat mai multe ținute îndrăznețe ZUTV
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste