Primul vaccin anti-COVID ar putea fi mai periculos decât virusul. Experții americani, în alertă: „Dacă am vrea să facem rău, am putea să începem așa”
La nici 24 de ore după ce Rusia a anunțat că a aprobat primul vaccin din lume împotriva COVID-19, experții trag un puternic semnal de alarmă. Ce ar fi „uitat” rușii să verifice, înainte de a-l aproba.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 12 August 2020, 09:03 | Actualizat: Miercuri, 12 August 2020, 09:07Epidemiologul Anthony Fauci a declarat că are rezerve serioase cu privire la vaccinul anti-COVID aprobat marți de Rusia. Expertul se îndoiește că acesta ar fi fost supus tuturor testelor pentru dovedirea eficienței și siguranței.
„Sper că ruşii au dovedit, în mod definitiv, că vaccinul este sigur şi eficient. Mă îndoiesc serios că au făcut asta.
Avem o jumătate de duzină sau mai multe vaccinuri. Deci, dacă am vrea să facem rău multor oameni sau să le oferim ceva ce nu funcţionează, am putea începe să facem asta chiar de săptămâna viitoare. Dar nu aşa funcţionează lucrurile”, a explicat Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA.
OMS, reacție vehementă la vaccinul anti-COVID rusesc
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat cu prudenţă la anunţul de marţi al Rusiei referitor la realizarea unui vaccin anti-COVID, amintind că „precalificarea” şi omologarea unui vaccin trebuie să urmeze proceduri „riguroase”, informează AFP.
„Suntem în contact strâns cu Rusia şi discuţiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin procedee riguroase”, a punctat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, într-o videoconferinţă de presă, întrebat cu privire la anunţul preşedintelui rus despre dezvoltarea „primului vaccin” contra noului coronavirus.
Potrivit OMS, 26 de vaccinuri sunt în stadiu de studii clinice (testate pe om) în toată lumea şi 139 în stadiul de evaluare preclinică.
Dintre cele 26, şase au ajuns la finalul lui iulie în faza a treia de dezvoltare. Cel care a fost dezvoltat de Centrul rus Gamaleïa a fost listat în faza 1.
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra noului coronavirus, asigurând că va oferi „imunitate durabilă” şi că una dintre fetele sale şi l-a injectat.