Vaccinul gripal este o modalitate eficientă pentru protecția oamenilor împotriva gripei sezoniere.
Medicii recomandă vaccinarea anuală, deoarece virusul gripal suferă mutații constante, iar acesta se actualizează de la an la an tocmai pentru a putea oferi protecție împotriva tulpinilor din fiecare sezon.
Iată cine sunt persoanele care se bucură de gratuitatea vaccinului!
Vaccinul gripal este disponibil în farmacii
Vaccinarea este esențială pentru prevenirea răspândirii gripei, dar și pentru protejarea persoanelor cu risc crescut de complicații, precum sunt copiii, vârstinicii, dar și persoanele care suferă de boli cronice.
Începând cu luna septembrie a anului curent, vaccinurile gripale au ajuns în farmacii în două variante care conțin tulpinile aflate anul acesta în circulație, scrie News.ro.
Beatrice Speteanu, farmacist şi membru AFTAP, Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor a precizat pentru sursa citată anterior faptul că pentru un moment nu este disponibil vaccinul intranazal pentru copii, ci numai varianta injectabilă.
Potrivit Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, începând cu luna septembrie ar trebui vaccinaţi copiii care fac acest vaccin pentru prima dată în viaţă (fiiind necesare 2 doze) astfel încât protecţia să existe până la finalul lunii octombrie, în timp ce populaţia generală ar putea începe vaccinarea din luna octombrie.
Un aspect important de reținut este faptul că reţetele pot fi eliberate încă din această lună.
Citește și: Ce este „Virusul leneș”, boala care a ajuns și în Europa. Cum se manifestă și cât de periculos este
„În farmacie deja am primit primele variante de vaccin gripal, cel care este administrat prin injecţie, pentru adulţi şi pentru copii, două variante momentan, cu tulpinile din anul acesta, Vaxigrip şi Influvac. Aşteptăm să vină şi varianta intranazală pentru copii. Reţete şi cereri deja au început să vină, din păcate majoritatea părinţilor încă îl aşteaptă pe cel intranazal care va fi într-o cantitate limitată cum este în fiecare an.
Vaxigrip are preţ impus de 68 de lei, influvac, preţ impus, 64,48 lei. Fluenzul ( vaccinul intranazal pentru copii) va fi puţin mai scump, pe la 124 de lei, dar acolo fiind pentru copii majoritatea îl vor lua în regim compensat 100%” a declarat Beatrice Speteanu pentru sursa citată anterior.
Populația se poate vaccina de doi ani inclusiv în farmacii acolo unde există farmaciști vaccinatori, iar avantajele sunt mari. Spre exemplu, în primul rând lanțul de frig nu se pierde în momentul în care pacientul decide să se vaccineze imediat după ce a procurat vaccinul cu rețetă compensată sau la liber.
Pacienții care aleg vaccinarea direct în farmacii așteaptă doar 20 de minute pentru ca vaccinul să ajungă la o temperatură adecvată și, implicit, să poată fi administrat.
Citește și: Un nou caz vindecat de HIV. Este al șaptelea pacient care nu mai este infectat de virus
Cine beneficiază de gratuitatea vaccinului gripal
În românia, persoanele care primesc vaccinul antigripal gratuit sunt:
- copiii cu vârsta de la 6 luni până la 18 ani
- gravidele
- persoanele cu vârsta de peste 45 de ani care suferă de diferite boli cronice
- persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care nu au afecțiuni medicale
Vaccinul este compensat cu un procent de 50% pentru:
- persoanele cu vârsta de peste 45 de ani și mai mică de 65 de ani care nu suferă de boli, dar care vor să se imunizeze
„Pacientul se prezintă doar cu reţeta compensată sau gratuită în farmacie şi ridică vaccinul. Avantajele pentru reţetele pentru copii sunt că nu necesită nici cardul de sănătate, medicii pediatri de obicei trimit reţetele pdf părinţilor, care vin cu ele în farmacie, le printăm şi astfel este totul mult mai uşor, astfel încât să permită accesul tuturor la vaccinare.” a mai explicat Beatrice Speteanu, farmacist în Capitală şi preşedinte AFTAP pentru sursa menționată mai sus în articol.