8 lucruri inedite despre Tudor Gheorghe. Cele mai îndrăgite melodii ale artistului
Tudor Gheorghe, marele cantautor român, împlinește astăzi 73 de ani. Află cele mai inedite lucruri despre viața sa personală, cea de actor și cea de cântăreț.
Publicat: Joi, 01 August 2019, 08:41 | Actualizat: Joi, 01 August 2019, 09:11Tudor Gheorghe, marele cantautor român, împlinește astăzi 73 de ani. Află cele mai inedite lucruri despre viața sa personală, cea de actor și cea de cântăreț.
Tudor Gheorghe este un compozitor, cântăreț și autor român, născut la 1 august 1945 în Podari, Dolj. Astăzi, Tudor Gheorghe împlinește 73 de ani. Cariera sa de mare cantautor a devenit spectaculoasă după 1989. În 1969, acesta a susținut primul său recital. De atunci și până în 1996, Tudor Gheorghe a susținut 22 de spectacole de poezie și muzică. Iată câteva lucruri inedite despre Tudor Gheorghe.
Lucruri inedite despre Tudor Gheorghe – Talentul actoricesc și muzical
-Tudor Gheorghe își termină studiile liceale la Craiova la Colegiul Nicolae Bălcescu urmând apoi Institutul de Teatru București absolvind în 1966 clasa de actorie.
-În 1966 este angajat la Teatrul National Craiova devenind astfel la numai 21 de ani cel mai tânăr actor din țară.
-După rolurile jucate în studenție debutează pe scena Naționalului craiovean in Paznicul tânar din ”Cocosul negru” de Victor Eftimiu un debut destul de modest dar care marca începutul carierei pe care avea să o construiască prin talent, multă muncă și abnegație, ajungând unul dintre cei mai cunoscuți si iubiți actori români.
-În 1969 Tudor Gheorghe a debutat cu primul său recital de poezie: "Menestrel la curțile dorului".Succesul a fost nemăsurat. Pentru prima dată în România, un om, o chitară, farmecul și poezia țintuiau în sală sute de spectatori pentru un timp record : aproape două ore fără pauză.
-Din anul 1969, anul primului recital și până astăzi, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puțin de 33 spectacole-recital de muzică și poezie.
-"Anotimpurile poeziei române", este un proiect mai vechi al artistului, proiect ce își are rădăcinile in recitalul "O soare la museu" recital realizat in premieră la Muzeul Literaturii Române in 1971, urmat in 1972 de "O soare la museu II" și III. Proiectul este continuat În 1978 printr-un original spectacol de televiziune "Meditație la frunzele toamnei" realizat împreună cu poetul Romulus Vulpescu și, in 1988, prin seria de recitaluri "Un trubadur pentru toate anotimpurile", urmată in 1997 de spectacolele "Primăvara" și "Toamna".
-În 1999, după 30 de ani in care a susținut cunoscutele sale recitaluri de unul singur, Tudor Gheorghe a apărut pentru prima oară însoțit de o orchestră simfonică și un cor academic.
-Pe 17 noiembrie 2018, în cinstea Centenarului Marii Uniri, Tudor Gheorghe a lansat Marșul Unirii.
Citește și:
Sursă foto: unsitedemuzica.ro