Ai uitat cum e să calci pe asfalt? Ești plictisit, obosit? Te-ai îngrășat, dar tot faci zeci de drumuri la frigider. Câteva sfaturi, de la specialiști
În lupta cu coronavirusul, miza e sănătatea, preţul e libertatea. Izolarea e cea mai bună armă, dar şi cel mai greu test pentru noi toţi. Se împlineşte în curând o lună de când trăim închişi între patru pereţi, iar efectul începe să se simtă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 09 Aprilie 2020, 21:18 | Actualizat: Joi, 09 Aprilie 2020, 21:27De la insomnii, la tulburări de anxietate, de la probleme articulare, la kilograme în plus, tot mai mulţi oameni se plâng de consecinţele autoizolării.
25 de zile de izolare, milioane de români închişi în case, o singură provocare: cum trecem de această perioadă, fără să ne pierdem sănătatea şi răbdarea.
Trei din 10 români se consolează făcând cumpărături online, unul din doi se refugiază în dulciuri, gustări şi cafea şi 70% se simt mai bine dacă se uită la filme, iar acest lucru se vede şi în consumul de internet, care a crescut, în ultima lună, cu 12% in retelele mobile si cu 20,9% in retelele fixe.
Nu sunt însă soluţii foarte sănătoase. O simt pe pielea lor românii care trăiesc un paradox: deşi au parte de timp liber mult visat, nu se pot bucura de el.
Aşa pot apărea atacuri de panică şi insomnii - probleme de care mulţi se plâng în această perioadă.
Relaxarea trece şi prin stomac, spun nutriţioniştii. Mesele regulate, bogate în fructe şi legume de sezon, ne scapă nu doar de kilogramele care se tot acumulează în izolare, ci şi de stres.
Un sfat la fel de important vine chiar din partea preşedintelui Federaţiei Române de Kinetoterapie.
„Atunci cand sunteti tristi, cand simtiti ca spatiul e prea mic pt voi acasa, icnercati sa faceti miscare. Aveti la indemana o masa, un scaun, podeaua, nu aveti nevoie de investitii pentru miscare.
Atunci cand nu facem miscare o sa avem dureri de spate, dureri la nivelul gatului , dureri la nivleul bratelor, sutnem in incapacitatea de a mai afce cu usurinta miscarile de zi cu zi.”
Iar când vă copleşeşte sentimentul de singurătate, să nu uitaţi că nu sunteţi singuri în această luptă. Jumătate de planetă este în izolare. Peste trei miliarde de oameni de pe glob încearcă, împreună, să stopeze astfel pandemia.
Mai multe informații, în materialul video de mai sus.