Antena

De ce e albă zăpada. Explicația la care nu te-ai fi gândit

Te-ai întrebat vreodată de ce zăpada are culoare albă? Explicația e simplă.

Publicat: Miercuri, 20 Ianuarie 2021, 15:11 | Actualizat: Miercuri, 20 Ianuarie 2021, 15:21
te-ai întrebat vreodată de ce e albă zăpada?
Shutterstock

În timp ce apa și gheața par, de obicei, transparente, zăpada are culoarea albă, iar explicația e simplă.

Motivul din spatele acestei anomalii stă, de fapt, în modul în care se formează fulgii de nea și cum interacționează lumina cu structura lor fascinantă.

De ce e albă zăpada

Diferența din modul în care percepem noi culoarea zăpezii poate fi explicat printr-o analogie simplă, potrivit lui Kenneth Libbrecht, profesor în cadrul Institutului de Tehnologie din California.

Pe aceeași temă

”Dacă ai un panou de sticlă, ca un geam, e evident că e transparent, dar dacă îl lovești cu un ciocan și îl spargi în cioburi...acum e alb,” a declarat Libbrecht, potrivit LiveScience.

Potrivit profesorului, diferența e dată de modul în care interacționează lumina cu o singură suprafață, precum un geam, spre deosebire de suprafețe cu mai multe fațete, precum sticla spartă, și același concept poate fi aplicat și zăpezii.

Ochii umani văd obiectele prin procesarea modului în care lumina e reflectată sau absorbită de ele, potrivit Popular Science.

Atunci când lumina interacționează cu o suprafață precum geamul, ea trece prin ea. În cazul geamului spart, acum avem de-a face cu mai multe suprafețe, care nu au aceeași mărime. Atunci când lumina interacționează cu acest tip de suprafețe, ea se reflectă.

Același principiu e folosit și pentru a explica de ce zăpada pare albă. Fulgii de nea sunt compuși din sute de cristale mici, ce au mărimi și structuri diferite.

Ca urmare, atunci când lumina interacționează cu fulgii de nea, razele includ toate culorile din lungimile de undă compuse - roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet - ce, împreună, par albe. Din acest motiv, oamenii percep zăpadă ca având culoarea albă.

Chiar dacă zăpada are culoarea albă pentru oameni, poate avea și alte nuanțe, în funcție de câțiva factori. De exemplu, ghețarii uneori par să aibă culoare albastră atunci când lumina pătrunde în interiorul lor prin crăpături (în loc să intre prin suprafață).

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Pentru că apa și gheața absorb mai multă lumină roșie decât albastră, atunci când lumina iese la suprafață, oamenii percep ghețarul ca având culoarea albastră, pentru ca lungimea de undă de această culoare e și mai scurtă decât cea roșie.

Whatsapp LinkedIn
zapada stiinta iarna curiozitati
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Citește și
Alertă ANM de ninsori, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului. Ce zone sunt vizate...
Atenționare de zăpadă, 12 noiembrie 2024! ANM a emis cod galben de ninsori pentru marți. Ce zone sunt...
Imagini cu zăpada de la munte. Cum arată zonele în care iarna s-a instalat deja
Imagini cu zăpada care s-a așternut la munte. Zonele în care meteorologii au anunțat ninsori la...
Video recomandate
Video
Citește și