Antena

Gripa spaniolă, maladia care face coronavirusul să pară o glumă. Virusul care a lăsat în urmă în jur de 50 de milioane de morți

Pandemia de gripă spaniolă din 1918 a fost unul dintre cele mai mari dezastre din istoria omenirii. 500 de milioane de oameni din întreaga lume au fost infectați, iar numărul celor decedați s-a apropiat de 100 de milioane, potrivit celor mai sumbre estimări.

Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 11:40 | Actualizat: Luni, 09 Martie 2020, 11:40
Galerie de imagini
Un tânăr grav bolnav în Statele Unite, în noiembrie 1918 Se crede că virusul a declanșat o reacție a sistemului imunitar atât de puternică încât pacienții au fost uciși chiar de anticorpii proprii.

A lovit în trei valuri

Primul val al pandemiei de gripă spaniolă a avut loc în primăvara anului 1918 și a avut, în general, consecințe minore.

Cei infectați prezentau simptome tipice de gripă – frisoane, febră, oboseală – și de obicei se vindecau după câteva zile. În această primă etapă, numărul de decese raportate a fost mic.

În toamna anului 1918, a izbucnit cel de-al doilea val, violent de data aceasta. Victimele mureau în câteva ore sau zile de la apariția simptomelor.

Pielea lor lua culoarea albastră, iar plămânii li se umpleau de lichid, provocând asfixia. În doar un an, speranța medie de viață a scăzut cu 12 ani în America de Nord. Un al treilea val, mai moderat, a lovit în primăvara anului 1919.

Pe aceeași temă

Originile pandemiei de gripă spaniolă au rămas necunoscute

Într-o primă fază, gripa spaniolă a fost observată în Europa, în America de Nord și anumite zone ale Asiei. În câteva luni, boala s-a răspândit în întreaga lume.

Nu se știe de unde a provenit tulpina principală a acestei maladii, prima pandemie cauzată de virusul gripal H1N1.

Există unele dovezi care sugerează că virusul a provenit de la o pasăre sau un animal domestic din zona centrală a SUA. Virusul s-ar fi transmis între animale, iar după o mutație genetică ar fi ajuns la om.

Recomandari A1

Unii au afirmat că „epicentrul” pandemiei a fost o tabără militară din statul american Kansas și că virusul ar fi fost răspândit inițial în SUA, iar apoi în Europa de către trupele care au luptat în Primul Război Mondial.

Alții cred că virusul a pornit din China și a fost transportat de muncitorii chinezi folosiți în război pe frontul de vest.

Un lucru este sigur: în ciuda denumirii de „gripă spaniolă”, gripa din 1918 nu a provenit din Spania. Revista Britanică de Medicină a denumit virusul așa deoarece Spania fusese lovită puternic de boală. Chiar și regele Spaniei, Alfonso al XIII-lea, ar fi contractat gripa.

Pe aceeași temă

Nu existau tratamente pentru gripa spaniolă

Când gripa a lovit, medicii și oamenii de știință nu știau ce a cauzat-o sau cum să o trateze. La acea vreme, nu existau vaccinuri sau medicamente antivirale eficiente în lupta cu virusul mortal.

Oamenii au fost sfătuiți să poarte măști, să evite să dea mâna și să stea în case. Școlile, bisericile, teatrele și magazinele au fost închise, bibliotecile au încetat să mai împrumute cărți, iar comunități întregi au fost puse în carantină.

Cadavrele erau depozitate în morgi improvizate, iar spitalele erau supraaglomerate cu pacienți cu gripă. Infecțiile erau la ordinea zilei în rândul personalului medical.

Mortalitate mare în rândul celor tineri și rezistenți

Majoritatea epidemiilor de gripă provoacă morți în rândul copiilor, vârstnicilor sau persoanelor al căror sistem imunitar este foarte slăbit. Astăzi, gripa este deosebit de periculoasă pentru copiii sub cinci ani și pentru persoanele de peste 75 de ani.

În mod bizar, pandemia de gripă spaniolă a afectat îndeosebi adulții sănătoși și rezistenți, cu vârstele între 20 și 40 de ani, inclusiv milioane de soldați din Primul Război Mondial.

.

În mod surprinzător, copiii și cei cu sisteme imunitare mai slabe au scăpat cu viață. Cei în vârstă de peste 75 de ani au avut cea mai mică rată de deces.

Pe aceeași temă

25 de milioane de oameni au murit în primele șase luni

Când a izbucnit valul din toamna lui 1918, epidemia a scăpat de sub control. În cele mai multe cazuri, victimele mureau în trei zile, din cauza hemoragiilor nazale și pulmonare.

Porturile internaționale – de obicei primele locuri dintr-o țară unde apar infecțiile – au raportat probleme grave. În Sierra Leone, 500 din cei 600 de muncitori din port s-au îmbolnăvit.

Boala s-a răspândit rapid în Africa, India și Orientul îndepărtat. 10% din populația din Tahiti a murit în decurs de trei săptămâni.

În Samoa de Vest, 20% din populație a murit. Până în vara anului 1919, cei care au fost infectați au murit sau au dezvoltat imunitate la virus, iar epidemia a luat sfârșit.

Pandemia de gripă spaniolă din 1918 a avut o anvergură cu adevărat globală. 500 de milioane de oameni din întreaga lume au fost infectați, inclusiv locuitorii de pe insulele izolate din Oceanul Pacific sau din Arctica.

Doar Insula Sfânta Elena, din Atlanticul de Sud și câteva insule din Pacificul de Sud au scăpat neatinse.

Numărul exact al victimelor este necunoscut

Numărul estimativ de decese atribuit pandemiei de gripă din 1918 este între 20 de milioane și 50 de milioane de victime în întreaga lume. Potrivit altor estimări, ar fi fost vorba de 100 de milioane de victime.

Cu toate acestea, este imposibil de știut care a fost numărul exact de morți, din cauză că raportările nu se făceau întotdeauna. Oricum ar fi, pandemia a provocat distrugeri pe toată planeta, făcând să dispară comunități întregi.

Sursa: incredibilia.ro

Whatsapp LinkedIn
gripa spaniolă maladie coronavirus covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu marile oraşe: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca în poveşti"
Videoclipul zilei
Citește și
Cele mai periculoase 12 virusuri din lume: unul singur are o rată de mortalitate de 100%
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste