Rugăciuni puternice pentru postul Adormirii Maicii Domnului. Te scapă de necazuri și aduc curățare sufletească și trupească
Creștinii ortodocși au început de astăzi, din 1 august 2022, postul Adormirii Maicii Domnului, care va dura două săptămâni. Până pe 14 august, credincioșii de pretutindeni înalță rugăciuni Sfintei Maria și se abțin de la mâncarea “de dulce”.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 01 August 2022, 12:46 | Actualizat: Luni, 01 August 2022, 13:20- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Adormirea Maicii Domnului amintește momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. Scrierile bisericești spun că ea ar fi fost luată de apostolul Ioan la Ierusalim, pentru a fi îngrijită, și că s-a stins în casa lui şi a fost înhumată în peştera din Grădina Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor, alături de părinţi şi de Iosif.
Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august 2022
Importanța Adormirii Maicii Domnului în tradiția liturgică, dar și în evlavia populară, se dovedeşte covârșitoare. Denumirea sărbătorii, „Paștile de vară”, rămasă din strămoși, adeverește întru totul locul celebrării sale în viața Bisericii, aceasta fiind ziua în care Fecioara Maria, izvorul vieții, se mută la Viață, potrivit doxologia.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai cunoscută zi de preacinstire închinată Preasfintei Fecioare din tot anul liturgic și de aceea, în mod firesc, Biserica a rânduit o perioadă de postire întru întâmpinarea acesteia.
Cea mai bună sinteză a învăţăturilor despre post o găsim la Sfântul Vasile cel Mare care zice: „Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale şi închisori. Postul i-ar ajuta pe toţi să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginţi, lăcomia şi orice vicleşug. Postul ne face asemenea cu îngerii”.
Rugaciunile care se spun în postul Adormirii Maicii Domnului
1. “Astăzi, ne stă înainte nevoinţă duhovnicească de taină spre câştigarea iertării greşelilor noastre şi spre împăcare cu Dumnezeu.
Astăzi, să lepădăm vălul răutăţii şi să secăm izvoarele gândurilor celor rele, apropiindu-ne cu dragoste şi de cei ce ne urăsc pe noi. Astăzi, să curăţim haina cea murdară de păcate a sufletelor noastre şi să încetăm a mai judeca şi osândi pe aproapele nostru, ca să nu fim noi osândiţi în focul cel veşnic.
Astăzi, să privim cu milă spre cei săraci şi să ne ostenim, după putere, spre lucrarea faptelor celor bune ale milosteniei sufleteşti şi trupeşti. Astăzi, să ne spălăm în baia gândurilor de umilinţă veşmântul sufletului şi să plângem pentru căderea noastră şi pentru alunecarea de pe calea mântuirii. Astăzi, să acoperim mulţimea păcatelor noastre cu rugăciunea cea fierbinte către Hristos, ca să treacă cu vederea anii pribegiei noastre departe de drumul ascultării. Amin!".
Pe aceeași temă2. "Nu ne părăsi nici pe noi, fiii Tăi cei căzuţi şi pierduţi în negura greşelilor.
Pe Tine, Maică a lui Dumnezeu, te punem solitoare pocăinţei şi mântuirii noastre, ca pe una ce ai îndrăzneală tare către cel pe care în braţele tale ca pe un prunc L-ai ținut ca să scoţi lumea ceea ce zăcea în vicleşug din adâncul păcatului şi să o aduci la nevinovăţia pruncilor.
Cu lapte ai hrănit pe cel ce poartă de grijă de cei flămânzi şi cu căldura dragostei tale de maică L-ai acoperit. Deci, nu ne părăsi nici pe noi, fiii Tăi cei căzuţi şi pierduţi în negura greşelilor, ci ne străluceşte lumina pocăinţei mai înainte de apusul vieţii noastre pământeşti. Amin!".
3. Roagă-Te Măicuță să se facă bucurie în Cer şi pentru noi. Cu lacrimi ai adăpat pământul, văzând răstignit pe Cruce pe rodul cel preacurat al pântecelui Tău. Cu lacrimile Tale întoarce-ne pe noi cei împovăraţi de păcat la Calea Adevărului lui Hristos, ca să nu fim prinşi de fiarele cele înţelegătoare ale patimilor şi aruncaţi în adâncul cel mai de jos al păcatelor.
Precum ai săltat de bucurie la Învierea fiului Tău, roagă-Te să se facă bucurie în Cer şi pentru noi, întorcându-ne la pocăinţă prin stăruinţa Ta de Iertare a noastră la Tronul Stăpânului .
Mâinile noastre le întăreşte la rugăciune, gândurile le curăţeşte, sufletele le îmbracă cu smerită cugetare şi de toate primejdiile ne izbăveşte degrabă.
Ca un paznic de veselie este credincioşilor Postul cel aşezat în cinstea adormirii tale. Trezeşte-ne pe noi la lucrarea faptelor bune, adormind patimile noastre cele nenumărate şi întărindu-ne spre căutarea mântuirii, ca să slăvim cu glasuri neîncetate ale inimii pe tatăl, pe fiul şi pe duhul sfânt în veci. Amin!”.
Pe aceeași temăAdormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare se sărbătorește pe 15 august 2022
Se povestește că atunci când Fecioara Maria a murit, mai multe minuni au avut loc: ologii și bolnavii s-au vindecat, orbii şi-au recăpătat vederea și surzii au început să audă. De asemenea, pe 15 august românii de pretutindeni țin cont de anumite tradiții și obiceiuri.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când "a adormit Sfânta Fecioară"
Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma. Când acesta a revenit, după trei zile, a găsit mormântul Fecioarei gol. Se crede că fiul ei a ridicat-o la cer.
În părţile Moldovei, Sfânta Maria Mare este considerată "a morţilor", fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei şi doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) sunt sărbătoriţi cei care poartă acest nume.