Un doodle special de la Google o celebrează pe regizoarea Agnès Varda pentru munca artistică din timpul vieții
În această zi, Google aduce un omagiu Agnès Varda, fotografa, regizoarea și artistă de origine belgiană-franceză, considerată pe scară largă o pionieră a filmelor din Noul Val Francez.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 13 Decembrie 2023, 11:42 | Actualizat: Miercuri, 13 Decembrie 2023, 13:13În 2014, Academia Europeană de Film i-a acordat un premiu onorific pentru întreaga carieră, recunoscând astfel contribuția remarcabilă la industria cinematografică.
Un doodle special de la Google o celebrează pe regizoarea Agnès Varda pentru munca artistică din timpul vieții
Agnès Varda s-a născut în Bruxelles pe 30 mai 1928, sub numele de Arlette. La vârsta de 12 ani, familia s-a mutat în Sète, Franța, unde a studiat istoria artei și fotografie înainte de a-și începe cariera ca fotograf pentru reviste și pentru Théâtre National Populaire.
Pe aceeași temăUnele dintre fotografiile sale au inspirat-o pe Varda să creeze opere cinematografice, inclusiv primul ei film în 1955, "La Pointe Courte", care a echilibrat ficțiunea cu discuții de tip documentar. Varda a continuat să producă filme, devenind un regizor autodidact care, nefiind legat de normele industriale, a reușit să rupă barierele și să contribuie la mișcarea Noului Val Francez. Acest curent se caracteriza prin respingerea convențiilor tradiționale ale cinematografiei în favoarea experimentării, iar Agnès Varda era una dintre puținele regizoare din acest grup.
Pe parcursul carierei sale cinematografice impresionante, Varda a regizat peste 40 de filme, inclusiv scurtmetraje, lungmetraje și documentare despre complexitățile umane. Printre cele mai notabile opere se numără "Cleo de la 5 la 7", "Vagabond" și "The Gleaners and I". În calitate de feministă autodeclarată, ea a pus în valoare poveștile femeilor în multe dintre filmele sale.
Agnès Varda a pledat pentru dreptul femeilor de a alege în filmul din 1977 "L'Une chante, l'autre pas", pe care îl descrie ca fiind un "musical feminist". A participat activ la susținerea drepturilor femeilor, semnând Manifestul celor 343 alături de alte femei franceze, declarând public că au avut avorturi în trecut și îndemnând legislatorii să le legalizeze.
În cariera sa diversificată, Varda a explorat noi formate, începând cu instalațiile video în 2003. Lucrările sale immersive au fost expuse în întreaga lume, în orașe precum Ghent, New York, Beijing și Paris.
Astăzi, moștenirea variată a Agnès Varda poate fi apreciată prin filmele sale, fotografii, opere de artă și cărți. Pe parcursul călătoriei sale, Varda a primit numeroase premii, inclusiv un Premiu Lumières și o nominalizare la Oscar pentru "Visages Villages", un Premiu César pentru "Les Plages d'Agnès", un Leu de Aur pentru "Sans toit ni loi" și un Oscar onorific pentru întreaga carieră în cinema, printre altele.
Agnès Varda și-a croit propriul drum, producând singură filmele sale, reprezentând adevăratul spirit al independenței artistice și al rezilienței creative. Mulțumim pentru fidelitatea față de propria viziune, Agnès. Perspectiva ta unică a inspirat și va continua să inspire artiștii pentru mulți ani înainte!