Antena

Un nou punct muzeal va fi construit lângă Timişoara, cu bani europeni, pentru expunerea unui sanctuar neolitic, vechi de aproximativ 7.000 de ani

Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, prin Consiliul Judeţean Timiş, va realiza un muzeu la Parţa, lângă Timişoara, acolo unde a fost descoperit un sanctuar neolitic, vechi de aproximativ 7.000 de ani. Noul punct muzeal va fi construit cu bani europeni, în parteneriat cu autorităţile sârbe din Novi Knezevac care la rândul lor vor pune în valoare un sanctuar neolitic.

Publicat: Joi, 21 Mai 2020, 12:30 | Actualizat: Joi, 21 Mai 2020, 13:58
Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, prin Consiliul Judeţean Timiş, va realiza un muzeu la Parţa, lângă Timişoara, acolo unde a fost descoperit un sanctuar neolitic, vechi de aproximativ 7.000 de ani. Noul punct muzeal va fi construit cu bani europeni, în parteneriat cu autorităţile sârbe din Novi Knezevac care la rândul lor vor pune în valoare un sanctuar neolitic.

Proiectul de construire a unui nou punct muzeal lângă Timişoara a fost lansat joi, la Consiliul Judeţean Timiş, în cadrul unei conferinţe online la care au participat şi partenerii din Serbia.

Judeţul Timiş a fost selectat să implementeze, în calitate de partener principal, alături de localitatea Novi Knezevac din Serbia, proiectul „Valorificarea potenţialului siturilor arheologice Parţa şi Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”. Proiectul este în valoare totală de 660.000 euro, bani europeni, din care judeţului Timiş îi revin aproximativ 400.000 de euro, iar diferenţa peste pentru partenerii din Serbia.

”Consider foarte important acest obiectiv pentru întreaga regiune şi sper ca împreună să reuşim demararea lui şi implementarea proiectului. Subliniez importanţa proiectului în cadrul Euroregiunii DKMT. Vreau să subliniez, de asemenea, că avem parteneriate în cadrul DKMT, cum ar fi parteneriatul Capitalelor Culturale Europene. Chiar dacă există această posibilitate a amânării Capitalelor Culturale Europene, cred că avem timpul necesar pentru realizarea proiectului sanctuarului neolitic de la Parţa şi Majdan”, a declarat Călin Dobra, preşedintele CJ Timiş.

Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara urmează sa lanseze licitaţia pentru construcţia efectivă a acestui nou muzeu care va cuprinde şi un punct de cercetare.

”Muzeul Naţional al Banatului se ocupă de construcţia punctului muzeal de la Parţa, un proiect de aproximativ 400.000 de euro. Acest punct muzeal este deosebit de important atât pentru regiune, cât şi pentru România. Pe lângă muzeu va fi şi o bază de cercetare care va permite continuarea cercetării sitului arheologic de la Parţa. Am finalizat proiectul, urmând să scoatem la licitaţie execuţia obiectivului”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara.

În ceea ce priveşte proiectul Serbiei, aici va fi recondiţionat sanctuarul de la Majdan şi va exista chiar şi o machetă cu locul, asa cum era el în urmă cu secole. Aici au fost găsite peste 150 de morminte, o biserică, mai multe cuptoare de ceramică, dar şi diferite artefacte. De asemenea, într-o casă veche de sute de ani va funcţiona un centru turistic, dupa ce va fi reabilitată.

Autorităţile din Serbia spun că acest proiect ajută pentru dezvoltarea turismului în zonă şi că vor implementa un alt proiect prin care vor construi o pistă de biciclete care să unească mai multe obiective turistice din zonă cum ar fi conacele familiilor nobiliare sau parcurile de pe malul Tisei.

Consiliul Judeţean Timiş, în calitate de lider de proiect, va realiza o pagină web privind investiţia, cât si materiale informative şi de promovare. Muzeul Naţional al Banatului, aflat în subordinea CJ Timiş, va contracta proiectarea şi execuţia punctului muzeal de la Parţa. Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoţionale pentru partea sârbă şi o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră. În plus, aceştia vor contracta serviciile de întocmire a documentaţiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum şi lucrările de reconstrucţie a fundaţiei bisericii de secol XIII.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va fi promovat la târguri de către agenţiile de turism.

Sanctuarul neolitic de la Parţa face parte dintr-un sit arheologic mai amplu. Acesta s-a aflat în mijlocul unei aşezări străvechi cu locuinţe, unele dintre ele cu etaj. Aşezarea datează de aproximativ 7.000 de ani, din neoliticul mijlociu. Numai sanctuarul are trei faze, dar aşezarea în sine este o aşezare cu şant de apărare cu locuinţe, străduţe, o viaţă extrem de dinamica.

O replică a acestui sanctuar se află la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara şi poate fi vizitată la cerere.

Sursa : news.ro

Recomandari A1
Whatsapp LinkedIn
punct muzeal timisoara bani europeni expunere sanctuar neolitic
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei În ce oraș din România se trăiește cel mai bine. La polul opus se află Tulcea
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Ce este „Nose Cover”. Cum arată cel mai nou trend de pe TikTok Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Moscova a explicat cum i-a avertizat pe americani cu 30 de minute înainte că vor ataca Ucraina cu o rachetă... Libertatea.ro
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate riscă să fie pierderi dure. Economist:... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina Observator
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și... CanCan
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi... DeParinti
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos ZUTV
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste