A murit George Litarczek, părintele Anesteziei din România. Omul care i-a anesteziat pe Elena Ceaușescu și Gheorghiu- Dej
A murit George Litarczek, părintele Anesteziei din România, cel care i-a anesteziat pe Gheorghe Gheorghiu-Dej și pe Elena Ceaușescu și alți mulți membri ai Comitetului Central.
Publicat: Vineri, 15 Martie 2019, 13:45 | Actualizat: Miercuri, 20 Martie 2019, 11:52A murit George Litarczek, academician profesor doctor, părintele Anesteziei din România, cel care i-a anesteziat, printre mulți alții, pe Gheorghe Gheorghiu-Dej și pe Elena Ceaușescu.
Academicianul profesor doctor George Litarczek este considerat părintele fondator al specializării Anestezie - Terapie Intensivă din România şi unul dintre pionierii ei la nivel mondial. George Litarczek a murit joi, la vârsta de 94 de ani.
"Prin dispariţia academicianului George Litarczek, una dintre ultimele personalităţi enciclopedice ale României curate, întreaga comunitate medicală este de astăzi înainte mult mai săracă. Discipolii domniei sale de pe toate meridianele globului trebuie să se arate a fi demni de imensa moştenire transmisă şi au datoria de a-i duce mai departe visul despre o lume a valorilor, a meritelor şi a demnităţilor câştigate doar prin onestă străduinţă zilnică, sub semnul credinţei în Dumnezeu! Condoleanţe familiei îndoliate!", afirmă reprezentanţii Societăţii Române de Anestezie - Terapie Intensivă.
A murit George Litarczek, singurul anestezist al Elenei Ceaușescu
Academicianul profesor doctor George Litarczek este singurul care intervenea în momentul în care ”tovarășa” Elena Ceaușescu avea probleme de sănătate și avea nevoie de intervenții ce presupuneau anestezia. Printre membrii Comitetului Central care au avut nevoie de doctorul Litarczek s-a numărat și Gheorghe Ghoerghiu Dej, după cum însuși profesorul mărturisea.
”Eu am condus secţia de anestezie din Elias din 1963 până în 1989, unde i-am dat patru anestezii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, două anestezii coanei Lenuţa şi la jumătate din membrii CPEx. Am fost în miezul problemei medicale a Comitetului Central”
”Sunt singurul care a anesteziat-o. În fața mea pacientul nu are nume, nici poziție socială, este un om care are o suferință și trebuie tratat”, spune profesorul George Litarczek într-o emisiune televizată.
George Litarczek, dezamăgit de medicina zilelor noastre
George Litarczek s-a născut în 1925, în Boston, Massachusetts (SUA) şi e, mai degrabă, cunoscut drept „părintele anesteziei din România“. A învăţat meserie peste 1.000 de medici, care, la rândul lor, au învăţat meserie alţi medici. Este autorul 5 brevete de invenție-anestezie, terapie intensivă.
Terapia intensivă, născută la Spitalul Colțea
George Litarczek povestea cum au fost începuturile Terapiei Intensive, înainte de anii '50, c\nd anestezia o făceau chiar și asistentele.
”Anestezia o dădeau diverşi chirurgi, în general cei mai tineri, uneori şi surorile. Înainte de anii ’50, când bolnavul ajungea în stare gravă, murea. Era abandonat de medici. Până când medicina a învăţat că bolnavii pot fi scăpaţi din situaţiile primar grave.
Din anii ’50, la Colţea, am început cu chirurgia cardiacă. Ea cerea terapie intensivă. Deci la Colţea s-a născut terapia intensivă cardiacă, iar la Floreasca, Zorel Filipescu a creat terapia intensivă de urgenţă, datorită ministrului adjunct al Sănătăţii, care era la Floreasca, şi ministrului Voinea Marinescu, care era la noi, la Colţea.”- spunea George Litarczek.
George Litarczek a scris peste 325 publicații științifice, este autorul a 3 monografii integrale, a 35 capitole în tratate medicale și a peste 215 lucrări științifice tipărite în revistele de specialitate. Printre operele sale se numără "Terapia intensivă insuficienței respiratorii" Ed. Medicală (1990), Nutriție, Malutriție, Nutriție în Terapia Intensivă (1999), Bazele Teoretice ale Anesteziologiei. Ed. Artpress (2016).
”Medicina pe care am practicat-o eu e masiv depăşită de ceea ce se face azi. Numai că azi, în domeniul medical, din păcate, calitatea umană a fost denaturată de mercantilism. S-au atins cote alarmante. Adică şpagă, domnule, pe româneşte. Eu, care am avut o încredere foarte mare în medicina românească, sunt dezamăgit acum. Păi, Timişoara, Arad, Oradea pleacă în Ungaria să se trateze. De ce ne pleacă doctorii? Finul meu de la Oradea, conferenţiar acolo, a avut 3 secundari din 10 care au plecat în Anglia. Dintre care şi fata lui. Purceaua-i moartă-n coteţ, ca să zic aşa. Poate că numai afacerile particulare merg bine – să ştiţi că se poate să ai o afacere pe care s-o desfăşori în cadrul legal şi să-ţi meargă bine. Se poate, ascultaţi-mă!”, declara George Litarczek pentru adevărul.ro.
A murit George Litarczek, omagiu pentru ”părintele Anesteziei”
Cei care doresc îi pot aduce un ultim omagiu academicianului profesor doctor George Litarczek sâmbătă, de la ora 10,00, la capela Cimitirului evanghelic-luteran din Bucureşti, unde va avea loc şi înhumarea, la ora 12,00.