Alexandru Rafila, semnal de alarmă pentru români:”Nu orice mască ajută împotriva coronavirusului!”
Purtarea măștilor a devenit obligatorie în mai multe județe din țară, însă președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, atrage atenția că nu orice fel de material poate fi folosit pentru confecționarea acestora, deoarece unele nu sunt eficiente pentru a preveni infecția cu noul coronavirus.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 09 Aprilie 2020, 10:52 | Actualizat: Joi, 09 Aprilie 2020, 11:05- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit acestuia, nu orice fel de material poate fi folosit pe post de mască împotriva coronaviruslui.
”Utilizarea măștilor de protecție care nu sunt măști autorizate medical, dacă vreți, este discutabilă. Sigur că orice mască este o barieră în plus, barieră mecanică, dacă vreți, în calea acestor micropicături care răspândesc infecția, ele provin bineînțeles de la persoane bolnave.
Părerea mea este că ar trebui să existe un soi de standardizare, adică nu orice fel de material, orice fel de obiect vestimentar îl folosești pe post de mască.
Ultima oră! Noi decese din cauza coronavirusului, înregistrate în România! 229 de morți!
Trebuie să fie dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, să-ți permită totuși să respiri cu suficient de multă ușurință și ceea ce este cel mai important, să se poată spăla și călca, altfel, dacă o să folosim improvizat tot felul de lucruri, pe care nu putem să le spălăm, dimpotrivă, le vom încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii și ulterior le vom refolosi sau le vom pune în diverse locuri în care pot veni și alții în contact cu ele, nu am făcut nimic.
Deci în momentul când stabilești o astfel de recomandare sau mai mult, obligație, trebuie să și pui la dispoziția beneficiarilor măști sau măcar să le indici de unde să le cumpere”, a spus Rafila, potrivit RFI.
De asemenea, el a afirmat că înainte ca autoritățile să oblige oamenii să poarte măști, acestea ar fi trebuit să le asigure și stocurile necesare