Amenzi de 64.000 de lei date de Protecţia Consumatorilor după controale la firme din Alexandria - FOTO
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatrilor (ANPC) a dat amenzi de 64.000 de lei în urma unor controale făcute la firme din Alexandria care comercializează produse alimentare şi nealimentare, dar şi la service-uri auto.
Publicat: Vineri, 05 Iunie 2020, 23:06 | Actualizat: Vineri, 05 Iunie 2020, 23:07Echipe mixte ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti şi ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Teleorman au făcut verificări la 14 operatori economici din Alexandria, care comercializau produse alimentare şi nealimentare, precum şi la prestatori de servicii de service auto, cazare şi alimentaţie publică.
"Până în acest moment, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, din care 8 amenzi în valoare de 64.000 de lei şi 7 avertismente. Pentru alţi 5 operatori economici procedura de verificare continuă şi în zilele următoare", a transmis, vineri, ANPC.
FOTO: ANPC
De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare: oprirea definitivă de la comercializare şi eliminarea din circuitul consumului uman a cantităţii totale de 107 kilograme de produse din carne în valoare totală de 4.044 lei, oprire temporară de la comercializare a unor produse nealimentare (articole texile, încălţăminte, produse cosmetice, jucării), în valoare totală de 164.766 lei.
În urma abaterilor constatate, s-a dispus şi oprirea temporară a activităţii de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare până la remedierea deficienţelor pentru 6 operatori economici şi închiderea temporară a unitătii pe o durată de cel mult 6 luni pentru un agent comercial care desfăşura activitatea de cofetărie-patiserie.
FOTO: ANPC
Potrivit ANPC, cele mai importante nereguli găsite sunt lipsa etichetei de produs sau folosirea unor etichete cu informaţii incomplete, lipsa informaţilor referitoare la produsele alergene; folosirea unor condiţii de păstrare sau expunere la vânzare improprii (spaţii neigienizate, vitrine ruginite sau deteriorate), comercializarea unor produse nealimentare (articole textile, încălţăminte, produse cosmetice) fără etichete cu elementele de identificare şi caracterizare; comercializarea de jucării ale căror etichete nu prezentau elemente de informare şi caracterizare referitoare la model, lot, producător/importator, lipsa avertizărilor, a vârstei pentru care sunt recomandate jucăriile şi eventualele riscuri pe care le prezintă acestea, lipsa traducerii în limba română a etichetei de produs; la service-urile auto, neafişarea la loc vizibil a anunţului "Predaţi bateriile şi acumulatorii auto în vederea valorificării", conform HG nr. 1132 / 18.09.2008 privind regimul bateriilor şi acumulatorilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori, precum şi afişarea unor promoţii la anvelope, care nu mai erau valabile.
Sursa : news.ro