Când ajung primele doze de vaccin Johnson&Johnson în România. Valeriu Gheroghiță a făcut anunțul!
Valeriu Gheroghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat când sunt așteptate primele doze de vaccin Johnson&Johnson în România.
Publicat: Miercuri, 17 Martie 2021, 12:01 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 19:18Primul vaccin împotriva coronavirusului care se va administra într-o singură doză, fără rapel, va ajunge și în România începând cu luna aprilie, a anunțat Valeriu Gheroghiță în cadrul unei conferințe de presă. Vaccinul Johnson&Johnson a fost aprobat de Agenția Europeană a medicamentului pe data de 11 martie și este recomandat pentru toți cei cu vârsta de peste 18 ani.
Valeriu Gheroghiță a precizat că prima tranșă a noului tip de vaccin trimisă în România nu va fi una prea consistenă.
Vaccinul Johnson&Johnson ajunge în aprilie în România
„Pentru a doua jumătate a lunii aprilie, dacă nu mă înşel, ar trebui să primim probabil prima tranşă, nu este una consistentă, probabil că vor fi câteva zeci de mii de doze, reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vis-a-vis de categoria persoanelor eligibile, ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute”, a precizat Valeriu Gheroghiță, potrivit news.ro.
Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a precizat că „din punct de vedere practic", noul ser poate fi folosit mai mult în centre mobile, de către echipe mobile în localităţile în care accesul la vacciare este mai redus, „dar asta nu înseamnă că nu va putea fi accesat şi de restul categoriilor de persoane".
Ce efecte adverse are vaccinul Johnson&Johnson
Vaccinul Johnson&Johnson, recomandat pentru adulții de peste 18 ani, este al patrulea ser împotriva Covid-19 care a primit autorizare de punere pe piață în Uniunea Europeană, după Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.
Înainte de a primi aprobare, serul Johnson&Johnson a fost supus unor teste clinice realizate cu ajutorul a 44.000 de voluntari din SUA, Africa de Sud și America Latină.
Efectele adverse ale vaccinului sunt de regulă slabe, acestea fiind: durere la locul injecției, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, amețeală. Potrivit testelor, aceste simptome dispar în aproximativ 2 zile.
Ce eficacitate au cele 4 vaccinuri împotriva coronavirusului aprobat în Europa
Potrivit testelor clinice eficacitatea, modul de administrare și durata de stocare diferă de la un vaccin la altul.
Ce eficacitate are vaccinul Pfizer BioNTech
Potrivit datelor oficiale, vaccinul Pfizer BioNTech are o eficacitate de 95%, tipul de vaccin este ARN mesager, se administrează în 2 doze, cu o diferență de 21 de zile între prima doză și rapel, poate fi stocat la -80 de grade Celsius timp de 6 luni și la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius timp de 5 zile.
Pe aceeași temăCe eficacitate are vaccinul Moderna
Vaccinul Moderna este de tip ARN mesager, are o eficacitate de 94,1%, se administrează în 2 doze, cu o diferență de 28 de zile între prima doză și rapel, și poate fi stocată timp de 6 luni la o temperatură de -20 de grade Celsius și timp de 30 de zile la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius.
Ce eficacitate are vaccinul AstraZeneca Oxford
Vaccinul AstraZeneca Oxford este de tip vector viral nereplicativ, are o eficacitate de 60%, se administrează în 2 doze, rapelul fiind la 56 de zile după prima doză și se poate păstra timp de 6 luni la o temperatură curinsă între 2 și 8 grade Celsius.
Ce eficacitate are vaccinul Johnson&Johnson
Vaccinul Johnson&Johnson este de tip vector viral nereplicativ, are o eficacitate de 67%, se administrează într-o singură doză și se poate stoca timp de 24 de luni la -20 de grade Celsius și timp de 3 luni la o tempratură cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius.