Când va relua ANAF popririle! Cât timp le rămâne datornicilor până vor fi nevoiți să plătească
ANAF va relua popririle ce au fost suspendate odată cu înfiinţarea stării de urgenţă, prin intermediul aplicației e-Popriri, ce ar urma să împiedice reținerea unor sume mai mari decât cele ce trebuie să fie recuperate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 07 Mai 2020, 12:30 | Actualizat: Joi, 07 Mai 2020, 12:30- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În contextul epidemiei de coronavirus, autorităţile au decis să suspende executarea silită prin poprire pentru creanţe bugetare, cu excepţia executărilor silite pentru creanţe stabilite prin hotărâri judecătoreşti în materie penală.
Potrivit profit.ro, această facilitate expiră la 30 de zile de la ridicarea stării de urgenţă. Astfel, de pe 15 iunie, ANAF ar urma să reia popririle pe conturi.
Noul mecanism ar trebui să asigure evitarea situaţiei de până la momentul suspendării popririlor, în care fiecare instituţie de credit virează sumele pentru care au fost înfiinţate popriri bancare, fără a avea cunoştinţă de cele deja virate de către celelalte instituţii de credit, ceea ce conduce în multe situaţii la blocarea/virarea sumelor existente în conturile debitorilor peste sumele înscrise în adresa de înfiinţare a popririi.
Potrivit Ordinului Ministerului Finanţelor 1.665/2020, care a intrat în vigoare la 27 martie (dar ale cărui prevederi nu au fost aplicate pe perioada situaţiei de urgenţă), aplicaţia e-Popriri funcţionează în felul următor:
1. Fiscul transmite electronic, în fiecare zi, adresele de înfiinţare a popririlor bancare către Unitatea de Imprimare Rapidă, care le procesează şi le validează.
2. De la Unitate, informaţiile din adrese sunt preluate de e-Popriri şi sunt comunicate electronic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare).
3. Băncile răspund Fiscului şi îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti. În situaţia în care datornicii n-au bani în conturi la înfiinţarea popririlor, procedura se aplică atunci când intră efectiv bani în conturile poprite.
4. Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci şi emite ordonanţările de plată, astfel încât instituţiile financiare să vireze banii (această analiză va împiedica reţinerea din conturile bancare a unor sume mai mari decât datoriile prevăzute în adresele de înfiinţare a popririlor, chiar dacă sunt implicate popriri la mai multe instituţii financiare).
5. În următoarea zi bancară, instituţiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanţările de plată.
Astfel, apllicația e-Popriri va automatiza înfiinţarea şi ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie şi să se ridice în timp real.
În plus, aplicația e-Popriri ar urma să ducă la evitarea situaţiilor în care din conturi sunt reţinute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.
Aflați bilanțul oficial actualizat al deceselor din cauza COVID-19 în România, precum și numărul de cazuri de coornavirus din țară, aici!