Agenția Națională de Administrare Fiscală atenționează populația cu privire la o nouă metodă de fraudă care face victime în rândul persoanelor fizice din țară.
Escrocii s-ar folosi de sigla ANAF și trimit mesaje false cu scopul de a face rost de sume importante de bani.
Iată la ce trebuie să fii atent pentru a nu pica în plasa hoților!
ANAF trage un semnal de alarmă în prința escrocilor
„Mai mulți contribuabili, persoane fizice, au semnalat că primesc emailuri de la ANAF prin care li se solicită achitarea unei garanții în cuantum de 1000 sau 10.000 de euro, pentru a beneficia ulterior de o sumă de bani. În fotografiile atașate, aparținând ANAF, se poate vedea cum arată mesajele în cauză. Aceste email-uri sunt special create de infractori, așadar tentative de înșelăciune trimise către potențiale victime, în speranța că utilizatorii vor realiza plata fără a verifica legitimitatea sursei.
ANAF precizează că nu se vor solicita garanții în vederea premierii contribuabililor și că instituția comunică securizat prin serviciul Spațiul Privat Virtual. De asemenea, emailul menționat cuprinde elemente incoerente, cu greșeli gramaticale și promisiuni nereale.” este mesajul transmis astăzi pe pagina de Facebook a DirectoratulUI Național de Securitate Cibernetică.
Oficialii vin și cu o serie de recomandări pentru ca cetățenii să rămână în siguranță:
- „Verificați autenticitatea mesajelor sau email-urilor de la o companie sau instituție printr-un canal de comunicare separat, mai ales dacă vi se solicită date sensibile sau efectuarea unor plăți
- Raportați astfel de mesaje/email-uri către organizația implicată pentru a atrage atenția asupra fraudei
- Dacă ați furnizat date sensibile, contactați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la [email protected]) și notificați DNSC (telefon 1911 sau [email protected]).
- Contribuiți la răspândirea acestor avertizări pentru a reduce șansele de succes ale tentativelor de fraudă!”
Iată postarea!
Sitația nu este singulară, marți 11 iunie, DNSC trăgând din nou un semnal de alarmă din cauza escrocilor care acționează sub identitatea angajaților Instituției.
Hackerii trimit mesaje și apelează în numele angajaților DNSC
Directoratul Național de Securitate Cibernetică atenționează populația cu privire la o nouă campanie frauduloasă de revictimizare, prin telefon sau aplicații de mesagerie, în care hackerii se dau drept angajați ai Instituției.
„Atenție la mesajele sau apelurile false în care potențialele victime sunt apelate de atacatori care se prezintă ca angajați ai DNSC!
Utilizatorul primește un apel de la un număr de telefon aleatoriu, sau unul care pare a fi asociat DNSC. În realitate, de cele mai multe ori, numărul afișat pe ecranul destinatarului nu este numărul real al apelantului.
Atacatorii folosesc o tehnică numită SPOOFING, în care utilizează tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a suna victima, colectând informațiile de contact fără acordul instituției sau al persoanei fizice. Este suficient să cunoască numărul de telefon sau alte detalii de contact ale victimei. Din acest motiv, aceste inițiative nu pot fi blocate la nivelul furnizorului de servicii telecom. În alte cazuri, atacatorii folosesc conturi de WhatsApp compromise, ori unele nou create, care au la imaginea de profil sigla DNSC și nume ale unor angajați DNSC.
Atacatorii afirmă că doresc să ajute victimele să recupereze sumele pierdute și solicită în continuare date sensibile de la utilizator. În realitate, în spatele apelurilor se află atacatori care se dau drept angajați DNSC.” este mesajul transmis de oficiali pe pagina de Facebook a Insituției.
Ministerul Educației lămurește ce sunt „sălile de detenție” pe care oficialii vor să le introducă în școli. Ce scop au d...