Când vine Moș Nicolae și cum trebuie pregătite ghetuțele
Când vine Moș Nicolae și cum trebuie pregătite ghetuțele. Află data la care vine Moș Nicolae, cum trebuie pregătite ghetuțele copiilor și ale celor mari, tot ce trebuie să știi din articolul a1.ro
Publicat: Luni, 03 Decembrie 2018, 15:02 | Actualizat: Luni, 03 Decembrie 2018, 15:14- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfântul Nicolae este cunoscut și sub numele de San Nicoară. În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii pun în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă, lângă icoane. Astfel, acestea vor înflori până la Anul Nou. În alte regiuni, fetele se adună în ajun de Sfântul Nicolae și fac plăcinte, iar seara vin și flăcăii din sat și fac o petrecere.
În zona rurală, de Sfântul Nicolae colindătorii încep repetițiile pentru sărbători. Se spune că pe 6 decembrie începe iarna cu adevărat, iar Moșul își scutură barba sură și încep ninsorile.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, înainte de a merge la culcare, copii își curăță ghetele, le lustruiesc și le lasă la ușă în așteptarea lui Moș Nicolae. Cei cuminți vor primi daruri de la Moș Nicolae, pe când cei obraznici vor primi câte o nuia pentru a-i atenționa în legătura cu comportamentul lor și a-i determina să fie ascultători când vine vorba de bunicii și părinții lor.
Moș Nicolae se uită mereu pe fereastră și îi supraveghează pe cei mici, văzând dacă un copil e cuminte sau obraznic. Tradițiile românești sugerează că Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând trimitere la prima zăpadă din iarna respectivă. El îi ajută pe toți cei nevoiași și săraci. În Europa, la începutul secolului al XII-lea, ziua de 6 decembrie a devenit ziua activităților caritabile și ziua darurilor.
Sursă foto: a1.ro