Antena Căutare

Cum arăta chipul lui Moș Crăciun. Adevărata lui față, reconstituită cu ajutorul științei. De ce boală suferea

O echipă de cercetători a reconstituit digital chipul Sfântului Nicolae din Myra, episcopul din secolul al IV-lea care a inspirat legenda lui Moș Crăciun. Folosind date prelevate de la craniul său, specialiștii au creat o imagine 3D ce înfățișează un bărbat cu trăsături blânde și puternice, amintind de reprezentările moderne ale îndrăgitului Moș.

Galerie
Iată cum arăta Sfântul Nicolae, potrivit reconstrucției faciale realizate de oamenii de știință | Profimedia

Această reconstituire, bazată pe tehnologie de ultimă generație, oferă o perspectivă autentică asupra figurii istorice care a stat la baza poveștii Moșului. Analizele au scos la iveală și detalii despre sănătatea Sfântului Nicolae, precum suferința de artrită cronică și o dietă predominant vegetariană.

Reconstituirea feței Sfântului Nicolae. Ce tehnologie s-a folosit

Cercetătorii care au lucrat la această reconstituire, printre care Cicero Moraes, José Luís Lira și Thiago Beaini, au utilizat tehnologia 3D pentru a recrea cu precizie trăsăturile Sfântului Nicolae. Fața sa reconstituită prezintă o frunte lată, un nas rotund și buze subțiri, detalii ce oferă o imagine autentică a bărbatului care a inspirat figura modernă a Moșului.

Studiul publicat în OrtogOnLineMag subliniază că această imagine îmbină elementele istorice cu tehnologia modernă, oferind o legătură vizuală între trecut și prezent. Descoperirea reprezintă o oportunitate de a înțelege mai bine originile unei figuri atât de îndrăgite.

Articolul continuă după reclamă

Legenda lui Moș Crăciun. Cum a început totul

Figura lui Moș Crăciun își are rădăcinile în generozitatea și faptele bune ale Sfântului Nicolae, care a trăit în Myra, pe teritoriul actual al Turciei. Episcopul era cunoscut pentru ajutorul acordat celor nevoiași, mai ales copiilor. Legenda spune că acesta obișnuia să lase daruri în secret, lucru care a inspirat tradiția cadourilor de Crăciun.

După moartea sa, rămășițele Sfântului Nicolae au fost mutate la Bari, în Italia, iar figura sa a devenit un simbol al bunătății și generozității. În secolele următoare, povestea sa s-a răspândit în întreaga lume, devenind baza poveștii lui Moș Crăciun pe care o cunoaștem astăzi.

Cum arată costumul lui Moș Crăciun, de fapt

De-a lungul timpului, Moș Crăciun a fost reprezentat în diverse moduri, însă imaginea clasică cu care suntem familiarizați astăzi a fost popularizată în secolul al XIX-lea. Costumul său roșu cu margini albe, centura neagră și pălăria asortată au devenit simboluri ale sărbătorii de Crăciun.

Designul acestui costum a fost influențat puternic de reclamele unei cunoscute mărci de băuturi răcoritoare din anii 1930, care au consolidat imaginea Moșului ca o figură jovială și prietenoasă. Astfel, culoarea roșie a devenit sinonimă cu Moș Crăciun, iar imaginea sa s-a uniformizat la nivel global.

Anterior, în multe dintre reprezentări, costumul moșului era verde.

Cum e văzut Moș Crăciun în alte părți ale lumii

Moș Crăciun este cunoscut sub diferite nume și are înfățișări distincte în diverse culturi. În Europa de Est, figura lui Moș Gerilă (Ded Moroz) este populară, fiind reprezentat ca un bătrân cu o mantie lungă și un toiag, acompaniat de nepoata sa, Snegurochka. În Olanda, tradiția se concentrează pe Sinterklaas, care aduce daruri copiilor pe 5 decembrie.

În alte părți ale lumii, tradiția darurilor de Crăciun diferă. De exemplu, în Italia, copiii așteaptă vizita Befanei, o vrăjitoare binevoitoare care le lasă dulciuri în ghete.

În Japonia, Moș Crăciun este cunoscut drept Hoteiosho, un personaj inspirat din cultura budistă.

Articol realizat cu ajutorul inteligenței artificiale.

E periculos să dormi cu bradul de Crăciun natural în cameră? Ce se întâmplă în corpul nostru pe timpul nopții... O familie trăiește cu mai puțin de 20 de lei pe zi. Cum este posibil: „Totul a început cu moartea tatălui meu”...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x