Cât vor costa măștile chirurgicale produse în România. Ministrul Economiei, anunț de ultimă oră: ”Prețul va fi relativ mic!”
Românii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiile închise, începând din 15 mai, când starea de urgență va expira, iar autoritățile vor relaxa măsurile luate pentru a preveni infecțiile cu noul coronavirus. Ba mai mult, acestea vor fi disponibile pe piață la un preț mic, potrivit ministrului Economiei.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 23 Aprilie 2020, 19:53 | Actualizat: Joi, 23 Aprilie 2020, 19:54România ajunge, în curând, să producă un milion de măști chirurgicale pe zi, iar acestea vor ajunge pe piață la un preț relativ mic, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Economiei, Virgil Popescu.
În cadrul unui interviu, el a declarat că două companii din România au o capacitate de producție de cel puțin un milion de măști chirurgicale pe zi, la care se adaugă și cantitățile care ar putea fi livrate de alte firme, precum și cele din exporturi. Toate vor fi disponibile, însă, la un preț relativ mic, dar mai mare față de cel dinainte de pandemia de coronavirus.
”Prețul este de 2 lei de la cele două companii și va fi de 2 lei și ceva fără TVA pentru populație”, a spus Popescu, care a continuat. ”Nu cred că vom vorbi de plafonare pentru că acum s-a ajuns la stocuri suficiente la un preț relativ corect”, a mai spus ministrul.
În ce conții ar putea să scadă prețul măștilor chirurgicale
Potrivit ministrului, prețul ar putea să scadă dacă se va produce în România materialul filtrant necesar pentru măști, el estimând că acest lucru va avea loc la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.
De asemenea, Virgil Popescu a invitat agenții economici dispuși să producă măști să o facă pe linii de producție de capacitate mare, de până la 6.000 de măști pe oră, deoarece producerea pe mașinile de confecții clasice are un ritm mult mai scăzut.
Ministrul a precizat că eventuale costuri suplimentare de retehnologizare vor fi amortizate prin faptul că producția de măști pe scară largă va fi necesară pentru multă vreme.
”Va fi nevoie de aceste măști în continuare. Va trebui să ne obișnuim să purtăm mască”, a mai spus Virgil Popescu.
Măștile, obligatorii din 15 mai, după expirarea stării de urgență
Masca devine un accesoriu obligatoriu în spațiile publice închise și în transportul în comun începând cu 15 mai. Anunțul făcut chiar de șeful statului aduce însă și o veste bună: după această dată, autoritățile vor ridica parțial restricțiile de circulație, inclusiv folosirea declarației pe proprie răspundere.
Într-o apariție inedită, președintele Klaus Iohannis a venit pentru prima oară în fața jurnaliștilor cu o mască de protecție pentru a anunța viitoarele măsuri de prevenire a infecției cu COVID 19.
Românii ar trebui să se obișnuiască cu această măsură, care va rămâne în vigoare cel mai probabil până anul viitor, când pandemia vă fi sub control. Există însă și vești bune în privință libertății de mișcare, a anunțat președintele, chiar dacă adunările publice vor fi în continuare interzise.
Cum alegem masca de protectie respiratorie impotriva virusilor: ffp3, ffp2, reutilizabila
De altfel, obligativitatea purtării măștii, anunțată de șeful statului, a fost deja implementată în câteva zone ale României.
Cel mai recent exemplu este cel al municipiului Timișoara, unde măştile şi mănuşile sunt obligatorii de astăzi în toate spaţiile publice şi private închise, în care se desfăşoară relaţii cu publicul. Decizia adoptată de comitetul local pentru situaţii de urgenţă și făcută publică de primar, este însă contestată de mulți localnici, mai ales că aceste echipamente de protecţie sunt greu de găsit.