Câți bani trebuie să ai în casă în caz de orice urgență. Ce se întâmplă dacă câștigi salariul minim pe economie
Specialiștii financiari recomandă ca fiecare român să aibă pusă deoparte o sumă de bani cash, în caz de urgență.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 16 Martie 2023, 15:33 | Actualizat: Joi, 16 Martie 2023, 15:37Mai exact, fiecare dintre noi ar trebui să aibă o sumă de bani cash în casă, nu depusă la bancă, în cazul în care se întâmplă un eveniment neprevăzut.
Pe aceeași temăCâți bani este recomandat să ai în casă, ca fond de urgență. Te ajută să faci față unei situații neprevăzute
Conform specialiștilor financiari, este indicat să ai o sumă de bani, scoasă de la bancomat și pusă deoparte în casă, în cazul în care te vei confrunta cu o situație neprevăzută.
„Este bine să ai atât un fond de urgență, cât și unul de siguranță. Acestea te ajută să supraviețuiești unor evenimente neprevăzute și te ajută să nu intri în panică. 2.000 de lei ar trebui să aibă orice român în casă pentru o urgenţă.
Te ajută să ieși dintr-o problemă într-un termen scurt. De exemplu, să ajungi la medic. (...) Depinde de fiecare la ce cheltuieli se poate aștepta. Însă, de obicei, e bine să ai acești bani (n.r. – 1.000 - 2.000 de lei)”, a explicat Irina Chiţu, analist economic, pentru Antena 3 CNN.
Pe aceeași temăCe presupune fondul de siguranță
Fondul de siguranță reprezintă o rezervă de 3-6 salarii, cu scopul de a te ajuta în cazul în care rămâi fără un loc de muncă.
„Fondul de siguranță este altceva. Este o rezervă de 3-6 salarii, care să te ajute să supraviețuiești o perioadă de timp în care ți-au scăzut veniturile, până găsești o soluție sau ți-ai pierdut serviciul, adică să nu fii nevoit să apelezi în acea perioadă la niște soluții extreme pentru a face rost de bani pentru cheltuieli curente.
Dar acești bani (n.r. – din fondul de siguranță) trebuie să îi ții în bancă, pentru că băncile sunt în siguranță. Că îi ții în lei, că îi ții în euro, este decizia ta, e bine să îi ai în euro pentru că nu se devalorizează, pentru că la acești bani nu trebuie să apelezi decât în situații extreme. (…) Mare grijă la datorii în această perioadă, pentru că panica te poate face să acționezi nechibzuit”, a mai explicat Irina Chiţu, analist economic.
Cum poți pune bani deoparte dacă câștigi salariul minim pe economie
Corneliu Ionescu - economist, trainer și coach la Banometru - a povestit pentru Panorama.ro ce înseamnă să ai un fond de urgență și unul de siguranță.
„Din punctul meu de vedere, economiile înseamnă fond de urgență, adică niște bani pe care să îi ai în casă pentru a rezolva urgențele. După care ai putea să mai ai între 3 și 6 luni – fiecare, în funcție de cât de repede ar putea să-și schimbe jobul – de venituri.
Pe care poți să le ții în locuri unde nu pierzi banii, dar care să poată fi transformate relativ repede, adică în intervalul unei luni, în bani lichizi. Pentru că rolul acelui fond este de a-ți permite să trăiești în perioada în care îți lipsește sursa de venit. Aici se termină economiile. De aici încolo, încep investițiile.
Rolul investițiilor este să acopere tot riscul faptului că venitul pe care îl ai depinde de existența ta fizică. Deci, din punctul meu de vedere, investițiile sunt tot pentru a acoperi niște riscuri. La economii, nu se pune problema de randament, pentru că rolul lor nu este să-ți furnizeze randamentul cel mai bun.
Rolul lor este să-ți acopere ghinionul care ți s-ar putea întâmpla. În cazul fondului de economii, cu cele 3-6 salarii, da, ideea este să poți să le plasezi în așa fel încât să nu pierzi foarte mulți bani din cauza inflației. Deci titluri de stat sau conturi de depozit la termen la bancă, pentru că acolo nu pierzi principalul și asta te interesează”, a menționat specialistul.
Pentru cei care câștigă salariul minim pe economie și ăși doresc să aibă bani puși deoparte, există alternative: „Problema pe care trebuie s-o rezolvi este legată de venit, ceea ce înseamnă că fie trebuie să dobândești alte abilități, fie trebuie să găsești o abilitate pe care o ai care să plătească mai bine. Problema ta reală, deci, nu e legată de cheltuieli, ci de venituri”, a explicat Corneliu Ionescu.