Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de căpușă, care este tratamentul și la ce riscuri te expui dacă o scoți singur din piele
Se pune că sezonul lor este între mai și iulie, când totul înflorește în jur. Aceste arahnide pot fi purtătoare de bacterii periculoase, care se transmit la om. Află ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de căpușă și cum poți evita să fii ținta lor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 10 Mai 2022, 13:14 | Actualizat: Marti, 10 Mai 2022, 17:20- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Căpușele nu sunt insecte, ci sunt arahnide, ca sorpionii și păianjenii – informație esențială atunci când cumperi produse repelente! Căpușele sunt ectoparaziți (paraziți externi), care se hrănesc cu sângele mamiferelor, păsărilor, și uneori a reptilelor și amfibienilor. Sunt active în sezonul cald, dar nici în sezonul rece nu dispar complet.
Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" atrag atenţia asupra faptului că, prin muşcătura lor, căpuşele sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca Lyme şi encefalita.
Dr. Ilinca Tranulis a spus la Neatza cu Răzvan și Dani care sunt pașii pe care să-i urmăm dacă cel mic a fost mușcat de o căpușă.
Ce facem dacă suntem mușcați de căpușă
“Ideal ar fi dacă suntem în apropierea unui spital, care are cameră de gardă pediatrie să mergem acolo. Cel mai corect căpușa este extrasă de un medic chirurg sau un medic de gardă. Dacă suntem în vârf de munte sau departe de o cameră de gardă ar trebui să avem cu noi niște instrumente speciale, niște pensete speciale de scos căpușe. Dacă nu avem nici acestea, cu o pensetă ar trebui să extragem cât mai repede căpușa din piele. Ideal ar fi să o prindem cât mai de la baza trompei și s o extragem cu totul. Dacă cumva rămâne o bucățică din trompa ei n piele, acesta s-ar putea să se infecteze. De asta vrem să o scoatem bine de tot. Metodele cu chibrit, creme, tot felul de uleiuri sau alte sfaturi din astea, mai bine să nu le folosim. Riscăm să deranjăm căpușa și ea atunci să regurgiteze, să introducă în corp fix microbii de care ne e frică și lucrul pe care vrem să-l evităm. Saliva ei poate conține acești microbi”, spune Dr. Ilinca Tranulis.
Pe aceeași temăNu orice căpușă este periculoasă
“Căpușelor le place la întuneric și căldură, drept care se ascund în pliuri. După ureche, inghinal, axilă, chiar și în pielea capului. Trebuie verificat copilul foarte, foarte atent. (...) Nu orice căpușă este periculoasă, există zone unde aceste căpușe purtătoare de microbi sunt mai frecvente și nici în acele zone nu toate căpușele sunt purtătoare, iar cu cât le găsim mai repede și le extragem mai repede, dacă ele au stat mai puțin de 24/36 de ore înfipte în piele cel mai probabil nu este un motiv de panică”, spune Dr. Ilinca Tranulis.
Tratament pentru mușcătura de căpușă
Nu toate căpușele transmit boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioza. Boala este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează la rândul lor atunci când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.
“Medicul care află toată povestea decide dacă este cazul de tratament cu antibiotic. De obicei se administrează antibiotic dacă ea a stat înfiptă mai mult de 36 de ore sau nu știm de cât timp a stat ea înfiptă acolo. În cazul în care nu se administrează antibiotic, trebuie urmărită zona timp de 10-14 zile pentru că e posibil dacă a avut loc și infectarea asta cu diverși microbi să apară un eritem, o zonă roșie în jurul mușcăturii li atunci obligatoriu mers la medic”, explică Dr. Ilinca Tranulis.
Prevenție. Cum ne putem păzi de mușcăturile de căpușe. Sfaturi de aplicat pentru copii și adulți
Căpușele nu sunt insecte, așa că nu orice produs insecticid vă va proteja automat și de căpușe. Există produse anti-căpușe pentru piele, dar și pe haine/echipament sau prin curte/casa. Mai importante decât denumirile de marcă sunt substanțele active conținute de produsele folosite ca repelente sau insecticide.
“Ideal ar fi să prevenim. Haine din cap până-n picioare, îmbrăcat copilul când mergem la iarbă, acoperită pielea cât mai mult, încălțări mai înalte, șosete, eventual pantalonii băgați în șosetă, astfel încât căpușa să nu fie interesată de niște pantaloni, ea este atrasă de pielea caldă și eventual, după vârsta de doi ani, repelent pentru căpușe, iar sub doi ani, există și pentru această vârstă tot felul de substanțe care se pot da pe haine și pe piele”, spune Dr. Ilinca Tranulis.
“Totdeauna când mergem la iarbă înaltă, când mergem acasă verificăm bine de tot copilul și băgăm hainele la spălat”, încheie Dr. Ilinca Tranulis,a ducând că pericolul există atât în păduri, cât și în parcuri.
Cum poate ajunge o căpușă pe tine
În drumeție sau la plimbare prin zone cu vegetație sălbatică și prin care trec de obicei și ovine sau căprioare. Sau prin intermediul cățelului tău, scos la plimbare prin pădure/pășune. Din curtea ta, dacă este neîngrijită și prin apropiere circulă animale purtătoare de căpușe, cum sunt oile, caprele sau câinii fără stăpân.
Deparazitați regulat animalele de companie și inspectați-le amănunțit după fiecare plimbare.
Construirea de bariere gen alei de pietriș sau beton / pavele între gazonul din curte și iarba din afară poate descuraja pătrunderea căpușelor în curte pe această cale.
Tot în curte puteți folosi lemnul de cedru pentru construcții sau puteți stropi cu ulei de cedru – un insecticid și antifungic natural. Lemnul de cedru, din care se extrage uleiul de cedru, este unul dintre cele mai rezistente specii de lemn, parțial și datorită faptului că uleiurile esențiale pe care le conține țin dăunătorii lemnului, ciupercile și insectele la distanță.
Pe aceeași temăCum se scoate căpușa din piele
Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, însă se impune o mare atenție deoarece căpușa trebuie îndepărtată complet. Există riscul să se detașeze corpul de cap, acesta din urmă rămânând în piele și provocând inflamații. Specialiștii nu recomandă îndepărtarea căpușei folosind gaz, foc sau acetonă, deoarece poate apărea riscul de leziune sau suprainfectare și, mai mult, susțin că ar trebui să ne prezentăm la spital cât mai repede, nu să o scoatem acasă.
"Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24 — 36 de ore”, spune Corneliu Popescu, șeful Secției boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeș".
Boala Lyme se întâlnește în principal în Europa, America de Nord și Asia temperata. Majoritatea cazurilor de boală Lyme sunt tratate cu antibiotice și, deocamdată, nu există niciun vaccin care să prevină infecția. În România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Albă și Sălaj.