Antena

Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de căpușă, care este tratamentul și la ce riscuri te expui dacă o scoți singur din piele

Se pune că sezonul lor este între mai și iulie, când totul înflorește în jur. Aceste arahnide pot fi purtătoare de bacterii periculoase, care se transmit la om. Află ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de căpușă și cum poți evita să fii ținta lor.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 10 Mai 2022, 13:14 | Actualizat: Marti, 10 Mai 2022, 17:20
Galerie de imagini
Se pune că sezonul căpușelor este între mai și iulie, când totul înflorește în jur. Acese arahnide nu sunt periculoase în sine, dar pot fi purtătoare de bacterii periculoase, care se transmit la cea mai mică înțepătură la om.
shutterstock

Căpușele nu sunt insecte, ci sunt arahnide, ca sorpionii și păianjenii – informație esențială atunci când cumperi produse repelente! Căpușele sunt ectoparaziți (paraziți externi), care se hrănesc cu sângele mamiferelor, păsărilor, și uneori a reptilelor și amfibienilor. Sunt active în sezonul cald, dar nici în sezonul rece nu dispar complet.

Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" atrag atenţia asupra faptului că, prin muşcătura lor, căpuşele sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca Lyme şi encefalita.

Dr. Ilinca Tranulis a spus la Neatza cu Răzvan și Dani care sunt pașii pe care să-i urmăm dacă cel mic a fost mușcat de o căpușă.

Ce facem dacă suntem mușcați de căpușă

“Ideal ar fi dacă suntem în apropierea unui spital, care are cameră de gardă pediatrie să mergem acolo. Cel mai corect căpușa este extrasă de un medic chirurg sau un medic de gardă. Dacă suntem în vârf de munte sau departe de o cameră de gardă ar trebui să avem cu noi niște instrumente speciale, niște pensete speciale de scos căpușe. Dacă nu avem nici acestea, cu o pensetă ar trebui să extragem cât mai repede căpușa din piele. Ideal ar fi să o prindem cât mai de la baza trompei și s o extragem cu totul. Dacă cumva rămâne o bucățică din trompa ei n piele, acesta s-ar putea să se infecteze. De asta vrem să o scoatem bine de tot. Metodele cu chibrit, creme, tot felul de uleiuri sau alte sfaturi din astea, mai bine să nu le folosim. Riscăm să deranjăm căpușa și ea atunci să regurgiteze, să introducă în corp fix microbii de care ne e frică și lucrul pe care vrem să-l evităm. Saliva ei poate conține acești microbi”, spune Dr. Ilinca Tranulis.

Pe aceeași temă

Nu orice căpușă este periculoasă

“Căpușelor le place la întuneric și căldură, drept care se ascund în pliuri. După ureche, inghinal, axilă, chiar și în pielea capului. Trebuie verificat copilul foarte, foarte atent. (...) Nu orice căpușă este periculoasă, există zone unde aceste căpușe purtătoare de microbi sunt mai frecvente și nici în acele zone nu toate căpușele sunt purtătoare, iar cu cât le găsim mai repede și le extragem mai repede, dacă ele au stat mai puțin de 24/36 de ore înfipte în piele cel mai probabil nu este un motiv de panică”, spune Dr. Ilinca Tranulis.

Tratament pentru mușcătura de căpușă

Nu toate căpușele transmit boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioza. Boala este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează la rândul lor atunci când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.

“Medicul care află toată povestea decide dacă este cazul de tratament cu antibiotic. De obicei se administrează antibiotic dacă ea a stat înfiptă mai mult de 36 de ore sau nu știm de cât timp a stat ea înfiptă acolo. În cazul în care nu se administrează antibiotic, trebuie urmărită zona timp de 10-14 zile pentru că e posibil dacă a avut loc și infectarea asta cu diverși microbi să apară un eritem, o zonă roșie în jurul mușcăturii li atunci obligatoriu mers la medic”, explică Dr. Ilinca Tranulis.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Prevenție. Cum ne putem păzi de mușcăturile de căpușe. Sfaturi de aplicat pentru copii și adulți

Căpușele nu sunt insecte, așa că nu orice produs insecticid vă va proteja automat și de căpușe. Există produse anti-căpușe pentru piele, dar și pe haine/echipament sau prin curte/casa. Mai importante decât denumirile de marcă sunt substanțele active conținute de produsele folosite ca repelente sau insecticide.

“Ideal ar fi să prevenim. Haine din cap până-n picioare, îmbrăcat copilul când mergem la iarbă, acoperită pielea cât mai mult, încălțări mai înalte, șosete, eventual pantalonii băgați în șosetă, astfel încât căpușa să nu fie interesată de niște pantaloni, ea este atrasă de pielea caldă și eventual, după vârsta de doi ani, repelent pentru căpușe, iar sub doi ani, există și pentru această vârstă tot felul de substanțe care se pot da pe haine și pe piele”, spune Dr. Ilinca Tranulis.

“Totdeauna când mergem la iarbă înaltă, când mergem acasă verificăm bine de tot copilul și băgăm hainele la spălat”, încheie Dr. Ilinca Tranulis,a ducând că pericolul există atât în păduri, cât și în parcuri.

Cum poate ajunge o căpușă pe tine

În drumeție sau la plimbare prin zone cu vegetație sălbatică și prin care trec de obicei și ovine sau căprioare. Sau prin intermediul cățelului tău, scos la plimbare prin pădure/pășune. Din curtea ta, dacă este neîngrijită și prin apropiere circulă animale purtătoare de căpușe, cum sunt oile, caprele sau câinii fără stăpân.

Deparazitați regulat animalele de companie și inspectați-le amănunțit după fiecare plimbare.

Construirea de bariere gen alei de pietriș sau beton / pavele între gazonul din curte și iarba din afară poate descuraja pătrunderea căpușelor în curte pe această cale.

Tot în curte puteți folosi lemnul de cedru pentru construcții sau puteți stropi cu ulei de cedru – un insecticid și antifungic natural. Lemnul de cedru, din care se extrage uleiul de cedru, este unul dintre cele mai rezistente specii de lemn, parțial și datorită faptului că uleiurile esențiale pe care le conține țin dăunătorii lemnului, ciupercile și insectele la distanță.

Pe aceeași temă

Cum se scoate căpușa din piele

Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, însă se impune o mare atenție deoarece căpușa trebuie îndepărtată complet. Există riscul să se detașeze corpul de cap, acesta din urmă rămânând în piele și provocând inflamații. Specialiștii nu recomandă îndepărtarea căpușei folosind gaz, foc sau acetonă, deoarece poate apărea riscul de leziune sau suprainfectare și, mai mult, susțin că ar trebui să ne prezentăm la spital cât mai repede, nu să o scoatem acasă.

"Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24 — 36 de ore”, spune Corneliu Popescu, șeful Secției boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeș".

Boala Lyme se întâlnește în principal în Europa, America de Nord și Asia temperata. Majoritatea cazurilor de boală Lyme sunt tratate cu antibiotice și, deocamdată, nu există niciun vaccin care să prevină infecția. În România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Albă și Sălaj.

Whatsapp LinkedIn
capuse remedii muscatura capuse muscatura capusa tratament
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu marile oraşe: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca în poveşti"
Videoclipul zilei
Citește și
Super Neatza, 7 mai 2024. Ce ar trebui să facem dacă suntem mușcați de o căpușă
Cum protejăm patrupedele de pericolul sezonului: căpușele
Atenție, este pericol mare! 150 de persoane au ajuns la spital mușcate de căpușe. Ce trebuie să faci...
Căpușele, pericolul din iarbă
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste