Potrivit sursei citate, printre victimele arahnidelor se află şi 70 de copii, trei dintre aceştia având vârste de până la doi ani.
"Nici adulţii nu au fost ocoliţi de înţepături de căpuşe, astfel încât un număr de 80 de persoane au fost înţepate de căpuşe. Cel mai vârstnic pacient a fost un bărbat în vârstă de 85 ani, care s-a prezentat în Serviciul UPU cu plagă muşcată de căpuşă, cu retenţie de insectă", a afirmat Asaftei.
Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" atrag atenţia asupra faptului că, prin muşcătura lor, căpuşele sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca Lyme şi encefalita.
Căpușele nu sunt insecte, ci sunt arahnide, ca sorpionii și păianjenii – informație esențială atunci când cumperi produse repelente! Căpușele sunt ectoparaziți (paraziți externi), care se hrănesc cu sângele mamiferelor, păsărilor, și uneori a reptilelor și amfibienilor. Sunt active în sezonul cald, dar nici în sezonul rece nu dispar complet.
Cum poate ajunge o căpușă pe tine
În drumeție sau la plimbare prin zone cu vegetație sălbatică și prin care trec de obicei și ovine sau căprioare.
Sau prin intermediul cățelului tău, scos la plimbare prin pădure/pășune.
Din curtea ta, dacă este neîngrijită și prin apropiere circulă animale purtătoare de căpușe, cum sunt oile, caprele sau câinii vagabonzi.
Ce puteți face pentru a ține căpușele departe de voi și de curtea voastră
În drumeție îmbrăcăți-vă corespunzător, cu haine și pantaloni lungi / șosete înalte. La întoarcere, inspectați-vă cu atenție corpul și pe membrii mai mici ai familiei.
În curte cosiți iarba regulat și îngrijiți arbuștii care au tendința de a lăstări abundent. Curățați copacii anual. Dacă grădina voastră se află într-o zona limitrofă și va învecinați cu terenuri virane, cu iarbă și arbuști sălbatici, încercați să curățați și o parte din zona respectivă, pentru siguranța familiei.
Deparazitați regulat animalele de companie și inspectați-le amănunțit după fiecare plimbare.
Construirea de bariere gen alei de pietriș sau beton / pavele între gazonul din curte și iarba din afară poate descuraja pătrunderea căpușelor în curte pe această cale.
Tot în curte puteți folosi lemnul de cedru pentru construcții sau puteți stropi cu ulei de cedru – un insecticid și antifungic natural. Lemnul de cedru, din care se extrage uleiul de cedru, este unul dintre cele mai rezistente specii de lemn, parțial și datorită faptului că uleiurile esențiale pe care le conține țin dăunătorii lemnului, ciupercile și insectele la distanță.
Folosiți repelentele și insecticidele potrivite
Căpușele nu sunt insecte, așa că nu orice produs insecticid vă va proteja automat și de căpușe. Există produse anti-căpușe pentru aplicat pe piele, dar și pe haine/echipament sau prin curte/casa. Mai importante decât denumirile de marcă sunt substanțele active conținute de produsele folosite ca repelente sau insecticide.
Cum se scoate căpușa din piele
Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, însă se impune o mare atenție deoarece căpușa trebuie îndepărtată complet. Există riscul să se detașeze corpul de cap, acesta din urmă rămânând în piele și provocând inflamații. Specialiștii nu recomandă îndepărtarea căpușei folosind gaz, foc sau acetonă, deoarece poate apărea riscul de leziune sau suprainfectare și, mai mult, susțin că ar trebui să ne prezentăm la spital cât mai repede, nu să o scoatem acasă.
*Mușcătura de căpușă poate deveni mortală
Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, însă se impune o mare atenție deoarece căpușa trebuie îndepărtată complet. Există riscul să se detașeze corpul de cap, acesta din urmă rămânând în piele și provocând inflamații. Specialiștii nu recomandă îndepărtarea căpușei folosind gaz, foc sau acetonă, deoarece poate apărea riscul de leziune sau suprainfectare.
Mucătura de căpușe poate transmite boala Lyme
Nu toate căpușele transmit boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioza. Boala este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează la rândul lor atunci când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.
Boala Lyme se întâlnește în principal în Europa, America de Nord și Asia temperata. Majoritatea cazurilor de boală Lyme sunt tratate cu antibiotice și, deocamdată, nu există niciun vaccin care să prevină infecția. În România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Albă și Sălaj.
Rezultate Loto 6 din 49. Numerele câștigătoare extrase joi, 16 iulie 2020... Focar de coronavirus la o creșă! Șase angajate au fost depistate pozitiv pentru COVID-19, iar unitatea a fost închisă de...