De ce se îmbolnăvesc acum de Covid-19 cei care au evitat boala timp de 2 ani. Explicațiile epidemiologului Emilian Popovici
Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a oferit explicații referitoare la numărul mare de îmbolnăviri cu Covid-19, în rândul persoanelor care în mai bine de 2 ani de pandemie au reușit să evite boala.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 04 August 2022, 16:14 | Actualizat: Joi, 04 August 2022, 16:39Epidemiologul a explicat de ce în această perioadă foarte mulți oameni care nu s-au infectat până acum cu coronavirus, ajung acum să se îmbolnăvească: „Pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile”.
„Dragi prieteni, prin ceea ce scriu acum, aici, nu urmăresc să sperii pe nimeni, ci doresc doar să explic și să previn. Cum vedem în jurul nostru tot mai mulți dintre cei care au evitat infecția timp de mai bine de doi ani și care într-o măsură importantă s-au și vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală. De ce se întâmplă așa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile”, a explicat Emilian Popovici, pe Facebook.
Dacă în trecut o persoană infectată infecta la rândul ei de regulă alte 3 persoane, acum un bolnav îmbolnăvește alți 16, potrivit explicațiilor epidemiologului.
Pe aceeași temăCum explică Emilian Popovici transmisibilitatea ridicată a bolii Covid-19
„Astfel dacă variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane in jurul lui), subvariantelor BA 4 și BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) și asta cred că explică tot! În fine alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 și BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior. Sigur că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală, dar dacă vrem să limităm riscul de infecție cu dezvoltarea unei forme ușoare sau chiar medii de boală, atunci trebuie să apelăm la binecunoscutele măsuri, care nu cred că ne încurcă în petrecerea vacanței ci dimpotrivă, ajutându-ne să ne menținem sănătoși ne pot salva concediul", a explicat medicul.
Pe aceeași temăMedicul a povestit cum s-a infectat și el. Acesta i-a sfătuit pe oameni să se ferească pe cât pot de infectare, prin portul măștii de protecție.
„Sunt în a 10-a zi de la apariția primelor simptome și aș putea să spun că m-am vindecat dacă nu aș fi obosit, foarte obosit. În primele 5 zile m-am confruntat cu febră, tuse, dureri în gât, insomnie, extrasistole, rinoree, iar din ziua a 6-a, acestea s-au remis, dar a rămas prezentă oboseala așa cum îmi aduc aminte că am resimțit-o când, copil fiind, am trecut prin hepatită sau mononucleoză infecțioasă. Credeți-mă că infecția cu SARS-CoV-2 nu e o boală de făcut indiferent de varianta sau subvarianta virală circulantă. Nu așteptați ca autoritățile să vă spună sau să nu vă spună ce aveți de făcut. Virusul ăsta nu așteaptă să infecteze după vreo aprobare de la autorități!
Dacă vreți să vă păziți sănătatea si să nu pierdeți zile, săptămâni, luni sau chiar mai mult din viața voastră purtați masca în spațiile interioare, în mijloacele de transport în comun, în spațiile exterioare foarte aglomerate, respectați normele de igiena a mâinilor, distanțați-vă față de persoanele care prezintă semne de boală și evitați contactul cu alte persoane dacă voi prezentați simptome chiar și în stadiu incipient!
Păziți-vă pe voi și păziți-i pe cei din jurul vostru! Se pot petrece vacanțele și respectând măsurile de mai sus și cu siguranță că se pot petrece vacanțele cât timp sunteți sănătoși! Odată bolnavi mă îndoiesc că va mai putea fi vorba de vacanță. Să auzim de mai bine și să fiți sănătoși.