Două cluburi din Mamaia au fost închise în urma controalelor. Șeful ANPC: "Ce am descoperit în bucătării a fost șocant"
Condiţiile din bucătăriile cluburilor „de fiţe” trebuie să fie la standarde foarte ridicate, însă, uneori, controalele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au descoperit lucruri şocante în aceste locuri.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 01 August 2020, 09:43 | Actualizat: Sambata, 01 August 2020, 09:43Celebrele cluburi de la malul mării Fratelli şi Breeze au fost oprite temporar după ce s-a constatat că, prin modul în care se desfăşura activitatea în bucătării, se punea în pericol sănătatea sau viaţa clienţilor.
Inspectorii de la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor au descoperit nereguli grave în bucătăriile cluburilor Fratelli şi Breeze de pe litoral, fapt care a dus la oprirea temporară a activităţii celor două localuri.
Noi restricţii pentru cetăţenii români! Europa ne trimite în carantină!
La controlul efectuat în Mamaia, inspectorii au descoperit peste 20 de abateri de la normele legale. Printre altele, inspectorii ANPC au găsit la vânzare îngheţată cu data-limită de consum depăşită sau preparate culinare pregătite cu mai multe zile în urmă.
Totul era depozitat în vitrine frigorifice „neigienizate, cu grătare şi ventilatoare ruginite, chedere deteriorate şi cu urme de mucegai”. Mai mult, s-a constatat „existenţa muştelor şi lipsa dotării cu aparate împotriva insectelor”. În plus, unul dintre cluburi închiria clienţilor „şezlonguri neigienizate şi pătate”, potrivit autorităţilor.
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a declarat că măsura luată împotriva celor două cluburi este una de bază, dintre cele mai mici care se pot aplica atunci când sunt descoperite nereguli atât de grave.
„În momentul în care vine un comisar, un funcţionar public în control, fie că e vorba de noi, fie că e vorba de altă instituţie, să ştiţi că există şi sancţiunea avertismentului. Există un nivel minim şi maxim de sancţiune care se dă. Din perspectiva Legii 270, a Legii prevenţiei, sunt anumite pasaje care pot fi încadrate la prevenţie – cele care ţin de informarea consumatorului. Cele care pun în pericol sănătatea sau viaţa oamenilor nu pot să fie încadrate la prevenţie şi nici nu ar trebui să fie. Există oprirea temporară a prestării de servicii, există de asemenea propuneri pentru suspendarea activităţii până la şase luni, propunere care poate sau nu să fie aplicată printr-o ordonanţă a preşedintelui, există o variantă de suspendare între 6 şi 12 luni, există oprire definitivă, există foarte multe etape. Sigur, oprirea temporară a prestării de servicii a atras atenţia. În câteva ore, abaterile pe care noi le-am constatat la aceste cluburi au fost remediate şi s-au redeschis, dar la o a doua abatere de acest gen riscă suspendarea activităţii pe o perioadă de şase luni”, a declarat pentru reprezentantul ANPC.
Produse expirate sau alterate
Ulterior controlului, într-un dialog cu membrii Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali, care au catalogat acţiunea ANPC ca fiind una abuzivă, Paul Anghel a explicat că aceste cluburi trebuie să aplice în bucătăriile proprii standarde de calitate foarte ridicate, însă inspectorii ANPC au descoperit multe nereguli grave la cele două cluburi din Mamaia.
„Din perspectiva a ceea ce se întâmplă în spate, în bucătărie, am aşteptarea ca în momentul în care e un club de fiţe şi ceea ce se întâmplă în bucătărie să fie la nişte standarde foarte ridicate. Din nefericire, există situaţii şi aici în Bucureşti şi acolo (pe litoral, n.r.), la cluburile de fiţe, existau produse aflate în afara datei-limită de consum, cu data durabilităţii minimale expirate, existau produse neetichetate, existau produse cu modificări organoleptice, marea majoritate a preparatelor din carne erau congelate, decongelate şi recongelate şi aşa mai departe. În momentul în care se oferă clienţilor, sigur că arată bine, dar ce e în spate trebuie verificat. E foarte simplu să zicem că am mâncat acolo şi e foarte frumos, e foarte bine. Şi eu am mâncat în foarte multe locuri, a fost foarte bine şi după aia, când colegii mei s-au dus acolo, au descoperit anumite lucruri de care cu toţii ne-am şocat şi ni s-a părut că sunt nelalocul lor. Deci, din această perspectivă, abordarea (la Fratelli şi Breeze - n.r.) cred că a fost mai mult decât umană, mai mult decât în ideea de prevenţie şi consiliere şi mai puţin de abuz, aşa cum dumneavoastră aţi pronunţat”, i-a răspuns Anghel antreprenorului liberal.
Amenzile nu au efect
La rândul lui, Sorin Mierlea, preşedintele Infocons, susţine că politica aplicării unor amenzi mai ales în cazul cluburilor cu mare rulaj financiar nu este una potrivită şi că numai suspendarea sau închiderea activităţii unor astfel de localuri are efectul scontat.
„Într-un fel reacţionează la o amendă un antreprenor care are o terasă cu trei mese şi în alt fel administratorul unui astfel de club. Numai suspendarea activităţii are cu adevărat efect în cazul unor localuri celebre. Apoi, este foarte bine că s-au făcut publice numele celor două cluburi şi, foarte important, cetăţenii pot afla ce s-a descoperit acolo. Acum chiar şi clienţii pot sancţiona respectivele localuri prin simplul gest de a nu le mai călca pragul. Mai ales că ne aflăm în această situaţie delicată produsă de COVID-19, iar orice neatenţie ne poate costa pe toţi”, a precizat Sorin Mierlea.