Edilii din Bicaz au făcut lucrări de reparaţii la Palatul Regal, fără autorizaţie din partea Ministerului Culturii
Construit acum mai bine de un secol, Palatul Regal din Bicaz nu a avut parte vreodată de o restaurare aşa cum scrie la carte! Iar, mai nou, este subiect de dispută între autorităţile locale şi Ministerul Culturii.
Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 21:22 | Actualizat: Luni, 09 Martie 2020, 21:25- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Şi asta din cauză că niciun proiect de restaurare şi consolidare a palatului nu a fost aprobat. Asta nu i-a împiedicat pe edilii Bicazului să facă tot felul de lucrări. De curând aceştia au dispus instalarea unor pereţi de rigips în interiorul Palatului Regal. Bineînţeles, fără avizul celor de la Cultură.
În faţa camerelor de luat vederi, primarul nu cedează. Şefa de la Urbanism nu este, aşa că el nu are de unde să scoată actele cerute de inspectori.
Mai mult, edilul susţine că este vorba doar de nişte banale lucrări de igienizare. Asta deşi mai mulţi pereţi, dar şi tavanele au fost placate cu rigips.
De-a lungul ultimilor ani, la conducerea oraşului Bicaz s-au perindat mai multe persoane, însă, n-au avut grija întreţinerii cladirii de patrimoniu în care funcţionează chiar primăria oraşului.
Deşi fiecare a făcut câte o modificare, un geam termopan aici, o boltă de lemn acolo, câteva trasee de cabluri trase pe faţada monumentului, nici una dintre administraţii nu a făcut lucrările cu acordul Ministerului Culturii.
Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz: Lucrările care s-au executat așa cum se vede sunt doar niște lucrări foarte mărunte de igienizare, ca urmare a infiltrațiilor care s-au produs aici de-a lungul anilor, având în vedere starea tehnica a acoperișului, nu se mai putea desfașura activitatea de siguranță. Era deja pericol de a cădea tavanul, începuseră să mucegăiască toți pereții. Având în vedere starea ei se împunea de urgență realizarea unor lucrări de reabilitare și atunci am elaborat un proiect de reabilitare a Casei Regale Bicaz, aducerea ei la forma inițială și introducerea ei în circuitul muzeistic național și internațional.
Rocsana Josanu, directorul direcției județene pentru cultură Neamț: În cadrul primariei orașului Bicaz, monument istoric înscris în patrimoniu, au fost realizate lucrări fără avize. Fapta e infracțiune. De multe ori interventiile asupra patrimoniului pot fi ireversibile. Este evident că este un monument care suferă și are nevoie de intervenție. Un monument asupra căruia s-au mai produs agresiuni și anterior. Ceea ce este mai grav este ca intervențiile s-au facut în departamentul de urbanism, cei care trebuie să vegheze la conduită.
În urma neregulilor constatate, primaria se va alege cu un dosar penal pentru efectuarea de lucrări ilegale asupra bunurilor din patrimoniul cultural.