În ce constă un contract de cesiune? Cesiunea contractelor imobiliare: Preluarea contractului Prima Casă sau a creditului ipotecar
Cesiunea este, la modul general, transmiterea de către o persoană sau firmă (denumită cedent) unei alte persoane sau unei alte firme (numită cesionar) a unui bun sau a unui drept, contra unui beneficiu.
Publicat: Luni, 27 Decembrie 2021, 10:04 | Actualizat: Luni, 27 Decembrie 2021, 11:36Cesiunea este modalitatea prin care o persoană sau o instituție care a acordat un împrumut (creditorul) transmite unei terțe persoane (cesionarului) drepturile pe care le are față de datornicul său, în schimbul unei sume de bani sau a altor beneficii.
În ce constă cesiunea de contract
Cesiunea de contract constă în cedarea către un terţ a locului pe care una dintre părţi îl ocupă în cadrul raportului juridic constituit în timpul derulării contractului.
Cesiunea contractului este importantă pentru orice persoană care are în derulare un contract de împrumut realizat cu o instituție financiară, pentru achiziționarea unui bun (casă, mașină) sau pentru cei care au încheiat un acord de leasing, ori au în derulare plata unor rate pentru o ipotecă plasată pe un imobil sau un teren. Găsești un model de contract de cesiune AICI.
În continuare definim părțile dintr-un contract de cesiune: Cedentul este cel care trebuie să obțină creanța de la client (creditorul), Cesionarul este persoana care trebuie să obțină creanța în numele creditorului, Terț este debitorul cedat.
Pe aceeași temăPărțile contractului sunt cedentul și cesionarul, iar debitorul cedat devine terț. Pe HomeZZ.ro poți alege din mii de proprietăți din toată țara: apartamente și case, ansambluri rezidențiale pentru cumpărare sau închiriere.
Cesiunea contractelor imobiliare: Preluarea contractului Prima Casă sau a creditului ipotecar
Cesionarea contrctelor imobiliare poate să fie o soluție pentru cei care derulează un contract prin programul Prima Casă (devenit Noua Casă) sau care au un credit ipotecar, potrivit storia.ro.
Programul Prima Casă restricționează vânzarea imobilului/ casei/ terenului pentru primii cinci ani de la data de start a contractului, imobilul fiind ipotecat prin acest credit.
Pe HomeZZ.ro găsim în secțiunea blog toate informațiile de care avem nevoie pentru a înțelege ce facem dacă am cumpărat un apartament și nu mai suntem mulțumiți de spațiu sau pur și simplu nu mai putem plăti rata.
- Preluarea creditului existent de către un nou beneficiar, prin cesionarea contractului. Procedura se poate face cu implicarea băncii creditoare și a Fondului de Garantare. De asemenea, este necesară solicitarea acordului Ministerului de Finanțe. Astfel, în locul titularului contractului de credit pentru Prima Casă, intră o altă persoană, care preia creditul, în aceleași condiții de plată și care restituie, conform unei înțelegeri între părți, suma achitată deja până la momentul preluării efective prin cesiunea contractului. Este important ca cel care preia contractul să se încadreze în aceleași condiții de eligibilitate aferente programului.
- După ce a trecut perioada de cinci ani, contractul poate fi scos pe piața liberă pentru vânzare, dar restul condițiilor se păstrează. Dacă nu sunteți la curent cu prețurile din piața imobiliară, cu un simplu search apartament de vânzare Iași, vă puteți crea o idee legată de sumele din lumea imobiliarelor.
În cazul în care vrem preluarea creditului ipotecare, atunci băncile acceptă schimbarea titularului creditului ipotecar în situații excepționale (deces, moștenire, divorț etc.). În oricare dintre situații, banca trebuie să-și dea acceptul pentru înstrăinarea imobilului grevat de credit ipotecar.
Pe aceeași temăO terță persoană care preia contractul prin cesiune va prelua și ipoteca și va onora mai departe creditul, achitând către titularul inițial o sumă negociată între aceștia, reprezentând plățile anterioare transferului de ipotecă. Cel care preia contractul trebuie să se încadreze în condițiile băncii., potrivit infromațiilor regăsite pe site-ul storia.ro.