Încă o zi liberă legală pentru români! De ce vor sta acasă pe 16 februarie și care sunt angajații vizați de această măsură
Vești excelente pentru zeci de mii de români, care începând de anul viitor vor avea o zi liberă în plus. Este vorba despre angajații din sectorul feroviar, iar proiectul care a fost trimis spre reexaminare de către președintele României a trecut din nou de votul senatorilor.
Publicat: Marti, 22 Octombrie 2019, 16:46 | Actualizat: Marti, 22 Octombrie 2019, 20:59Vești excelente pentru zeci de mii de români, care începând de anul viitor vor avea o zi liberă în plus. Este vorba despre angajații din sectorul feroviar, iar proiectul care a fost trimis spre reexaminare de către președintele României a trecut din nou de votul senatorilor.
Astfel, potrivit acestui proiect, salariații din sectorul feroviar vor avea mai multe zile libere legale. Mai exact, pe lângă zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează stabilite de Codul muncii și de care beneficiază toți angajații din România, angajații feroviari se vor bucura de o zi liberă suplimentară.
Este vorba de ziua de 16 februarie, care va deveni zi de sărbătoare legală pentru salariații de la căile ferate: ”Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art.139 alin.(1) din Codul muncii (articolul care stabilește lista liberelor legale din an - n. red.)", se precizează în proiectul de act normativ, potrivit avocatnet.ro.
Potrivit informațiilor publicate de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România pe website-ul propriu, în 1952, directorul Căilor Ferate Române (CFR) și sindicatele CFR au decis "ca ziua ceferistului să fie sărbătorită la 16 februarie, dată care evoca mişcarea grevistă de la Atelierele Griviţa CFR din anul 1933". Totuși, începând din 1999, Ziua Feroviarilor se sărbătorește în data de 23 aprilie.
Astfel, zilele libere din 2020, în care nu se va lucra, vor fi:
- 1 ianuarie (miercuri)
- 2 ianuarie (joi)
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române (vineri)
- 17 aprilie - Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui (vineri)
- 19 aprilie - prima zi de Paști (duminică)
- 20 aprilie - a două zi de Paști (luni)
- 1 mai - (vineri)
- 7 iunie - prima zi de Rusalii (duminică)
- 8 iunie - a două zi de Rusalii (luni)
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă)
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (marți)
- 1 decembrie - Ziua Națională a României (marți)
- 25 decembrie - prima zi de Crăciun (vineri)
- 26 decembrie - a două zi de Crăciun (sâmbătă)
Acordarea zilelor libere se face de către angajator.